28 / 10 / 2024

Atıl araziler 6 içinde tespit edilecek: Devlet, arazi sahiplerine kira ödeyecek!

Atıl araziler 6 içinde tespit edilecek: Devlet, arazi sahiplerine kira ödeyecek!

Kullanılmayan tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılmasına ilişkin çalışmalara hız verildi. Bu çerçevede, atıl durumda olan arazilerin üretime geçirilmesi planlanıyor. İşte detaylar...




Türkiye'de tarım gün geçtikçe daha da zayıflarken, tarım arazileri ve tarıma elverişli arsalar artan konut talebinin karşılanması amacıyla imara açılıyor. Hükümet bunu engellemek amacıyla şimdi boş duran binlerce dönüm arsa ve tarlalar için harekete geçti.

Oda TV'den Ozan Alaca'nın haberine göre; düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe alınmasından sonra boş bırakılan arsa ve tarlalar için yeni süreç resmen başlamış oldu. 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da konuyla ilgili, iki yıl boyunca boyunca boş kalan arazinin devlet tarafından kiralanarak tarımla uğraşan köylüye tahsis edileceğini açıklamasını yaptı. 

Atıl araziler 6 içinde tespit edilecek: Devlet, arazi sahiplerine kira ödeyecek! 

6 AY İÇİNDE BELİRLENECEK

Bakan Yumaklı, Miras dâhil herhangi bir sebeple iki yıl boyunca arazinin boş tutulmasının hak olmadığına dikkat çekti ve arazinin köy halkı öncelikli olacak şekilde, elektronik ihaleyle ve muhammen bedeliyle bir seneliğine kiraya verileceğini belirtti. 

Kira bedelinin arazi sahiplerine, üretim ve mahsülün ise toprağı ekip biçene verileceğine dikkat çeken Yumaklı, "Komisyonlarımız çalışıyor. 5 Nisan 2025 tarihi itibarıyla tespit edilmiş olacak" diye konuştu. 

Atıl araziler 6 içinde tespit edilecek: Devlet, arazi sahiplerine kira ödeyecek! 

ATIL DURUMDA OLAN BİNLERCE DÖNÜM BOŞ ARSA VAR

Konut satışlarında uzun süredir yaşanan ivme kaybı, geçtiğimiz aylarda yerini yükselişe bıraktı. Finansmana ulaşamayan ya da konutta fiyatları yüksek bulan alıcılar, yatırımlarını arsa ya da tarlalara yönlendiriyor.

2023 senesinde gayrimenkul dışı alımların tarihî rekor kırdığı açıklanmıştı. Özellikle 1 milyon ile 3 milyon lira arasındaki imarlı arsalar, 500 bin lira ile 900 bin lira arasındaki tarlalara yoğun ilgi gösterilmeye başlandı. 

Fakat alıcılar ‘geleceğe yatırım’ mantığıyla baktıkları bu topraklara bir işlem yapmadan uzun seneler bekletiyor. Bu durum da hem arsa ihtiyacı olan konut sektörü için hem de tarım sektörünü olumsuz etkiliyor. Binlerce dönüm boş arsa ve tarla atıl durumda bulunuyor.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider de iki sene işlenmediği belirlenen  arazilerin devlet tarafından kiraya verilmesi konusuna ilişkin "Devlet diyor ki 'Miras dahil herhangi bir nedenle iki sene boyunca araziyi boş tutmak senin hakkın değil" açıklamasında bulundu. 

Konut siteleri için denetim talebi geldi! 

Depozito bedeli kiradan düşülebilir mi? Yargıtay ne diyor? 

Emekli maaşlarına 15 bin TL'lik ek ödeme müjdesi! Garanti BBVA emekli promosyonunu duyurdu! Bu ayın son gününe kadar...


Geri Dön