01 / 05 / 2024

Atıl araziler üretmek isteyene verilecek!

Atıl araziler üretmek isteyene verilecek!

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından parçalanan ve kullanılmayan atıl tarım alanlarının üretime kazandırılması amacıyla gerçekleşen çalıştayda “Arazi Edindirme Kurumu”nun kurulması da gündeme geldi.



Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından parçalanan ve kullanılmayan atıl tarım alanlarının üretime kazandırılması amacıyla çalıştay gerçekleştirildi. 

Türkiye Gazetesi'nden Sefa Bilgitekin'in haberine göre; bölgelerde yapılan çalışmalar sonrasında Ankara’da ilgili kamu kurumları, üniversiteler ve STK’ların katılımıyla gerçekleşen merkez çalıştayda, tarım arazilerinin etkin ve verimli kullanımı için uygulanabilecek metot ve politikalar konuşuldu.

Arazilerin atıl kalmasının sebeplerinin masaya yatırıldığı çalıştayda bu duruma; arazilerin küçük ve parçalı olması, mirastan kaynaklı sıkıntılar, parselde hisse meselesi, çiftçilerin yaşlanması, güvenlik problemleri ve kan davaları gibi gelişmelerin neden olduğu ortaya çıktı. 

Arazi Edindirme Kurumu kurulacak

Çalıştay sonrasında 2013 yılında gündeme gelen “Arazi Edindirme Kurumu”nun tekrar yapılandırılması gündeme geldi. Kurumun tarım arazileri piyasasını izleyecek, tarıma dayalı sanayi tesisleriyle ortak çalışmalar yapacak, tarım yapmak isteyenlere arsa temin edecek, ‘hisse’ meselesinin çözümü konusunda çalışmalar yapması planlanıyor. Ayrıca gerektiğinde arazileri kendisinin alarak piyasaya girmesi, uygun alıcı veya satıcının belirlenmesine aracılık etmesi konuşuştu. Diğer yandan, arazilerin fiyat değerlemesinde uygulanması gereken kuralların da bu kurum tarafından belirlenmesi istendi.


Geri Dön