Atila Menevşe: 4 bin 116 işletme plansız yerleşim yerinde!
Adana Valisi Mustafa Büyük, kentteki ihtilafları yargıya götürmeden önce mutlaka tartışıp bir uzlaşma yolu arayacaklarını belirterek, bunun somut örneklerini yerel yönetimlerle olan kamu ihtilaflarından uygulamaya başladıklarını söyledi...
Adana Valisi Mustafa Büyük, kentteki ihtilafları yargıya götürmeden önce mutlaka tartışıp bir uzlaşma yolu arayacaklarını belirterek, bunun somut örneklerini yerel yönetimlerle olan kamu ihtilaflarından uygulamaya başladıklarını söyledi.
Vali Büyük, Adana Ticaret Odası’nın (ATO) 120. yılı etkinlikleri kapsamında düzenlediği “Adana’nın Geleceği ve Yeni Kent Modeli” başlıklı panelin açılışında yaptığı konuşmada, panelin karar vericilerin önüne alternatifler sunulması ve belirli yol haritalarının konulabilmesi için önemli olduğunu vurguladı. Sivil toplum kuruluşları ve meslek kuruluşlarının bu tip işlere katkı koymasının da önemli olduğunun ifade eden Vali Büyük, “Bu sonuçlardan hepimiz istifade edeceğiz, bizler de kazançlı çıkacağız” dedi.
"KAMU İHTİLAFLARINA BİR ÇÖZÜM YOLU BULACAĞIZ"
Kentteki bazı problemleri çözme konusunda iradelerini ortaya koyduklarını belirten Vali Büyük, şöyle devam etti:
“Geldiğim günden bu yana kurumlar arasındaki diyaloğu, işbirliği, ortak akıl sonucunda, makul yolu bulup, onun gereğini yapma noktasında çaba sarf ediyorum. İnşallah daha da olumlu bir noktaya getireceğiz ama biz ihtilafları yargının önüne götürmekten önce mutlaka kendimiz tartışacağız. Bir uzlaşma yolu arayacağız. Bunun somut örneklerini yerel yönetimlerle olan kamu ihtilaflarında uygulamaya başladık. Öncelikli olarak yargıda tartışmayı ortaya koyma yerine biz idare organları, sorumlu kalanlar önce değerlendireceğiz. Bu ihtilaflara bir çözüm yolu bulacağız. Ama her şeye rağmen bir çözüm yolu bulunamazsa mutlaka iyice yargının da hukuk normlarına göre bize verdiği kurallara da uygun hareket etmiş olacağız. İşbirliği noktasında, üniversitelerimizi ve meslek kuruluşlarımızı çok önemsiyoruz, onların bu çalışmalarını da özellikle dikkate alıp uygulayacağız.”
“4 BİN 116 İŞLETME PLANSIZ YERLEŞİM YERLERİNDE”
ATO Başkanı Atila Menevşe ise, Adana’nın tarihi ve ekonomik potansiyelini anlattıktan sonra ticaret ve sanayi işletmelerinin dağınık ve plansız bir şekilde kentin her yanına konumlandığından yakındı. ATO’ya kayıtlı 4 bin 116 işletmenin plansız olarak konut ve ikamet amaçlı yerleşim yerlerinin arasında varlıklarını sürdürdüğüne dikkat çeken Menevşe, “Bu işletmeler, kümelenme ve siteleşme gibi avantajlı ve modern işbirliği yöntemlerinden oldukları için küresel rekabet içinde her geçen gün bir adım daha geriye düşmektedir. Bu sorun ilimizin en temel sorunudur. Modern bir kentleşme planıyla sorunun çözümü için sektörlerin kümeleneceği site arsalarının üretilmesi ve tahsisi, işletmelerin yerleşim alanları dışına alınması, altyapı ve inşaat işlerinin yapımı ile koordinasyonu için ivedi bir çalışma yapılması önem taşımaktadır” diye konuştu.
Başka bir sorunun da alışveriş merkezleri olduğunu söyleyen Başkan Atila Menevşe, bu alanda da çarpıklaşmanın olduğunu söyledi. Alışveriş merkezi kültürü nedeniyle kent dokusunun gün geçtikçe donuk ve soğuk bir hal aldığını öne süren Menevşe, “Alışveriş merkezleri ya da bu amaçla tesis edilen işletmeler, kentin dokusuna entegre olmalı, müşterilerini kentten koparmayacak planlarla ve hacimlerle tasarlanmalıdır” ifadelerini kullandı.
"TURİZM PROJELERİ VE PLANLAMALARI YETERSİZ”
Turizm alanındaki eksiklikleri anlatan Menevşe, kentte antik kazılar yapıldığını ancak bunların turizme kazandırılmadığı gibi dünya genelinde tanıtımlarının yapılmadığını savundu. Menevşe, “Adana’nın turizm potansiyeli büyük ancak bu konudaki planlamaları ve projeleri yetersizdir” diye konuştu.
Hukuki nedenler yüzünden Adana’nın birçok alanının inşaata kapalı olduğunu söyleyen Menevşe, kentsel dönüşüm inşaatlarının başlamadığını, müteahhitlerin inşaat yapmak için arsa bulamadığını ve konut ile arsa fiyatlarının son yıllarda hızla yükseldiğini aktardı. Menevşe, belediye başkanlarına seslenerek, “Bu problemlere çözüm arayışında olduklarını biliyoruz. Bu konudaki gayretlerini memnuniyetle gözlemliyoruz. ATO, Adana Sanayi Odası ve Adana Ticaret Borsası olarak bu sorunun çözümü için her türlü desteğe hazırız” şeklinde konuştu.
“ADANA İÇİN İLHAM KAYNAĞI ÖNERİLER ÇIKACAKTIR"
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’de belediyecilik adına kendi sözlerinin bugün ATO tarafından dile getiriliyor olmasından ve tartışılmasından Adana’nın kazançlı olacağını söyledi. Sözlü şöyle devam etti:
“Biz de gelecek planlamamızda bugün ortaya çıkacak değerli görüş, önerileri hatta varsa eleştirileri de demokratik kültür içerisinde dinleyip, değerlendirme yoluna gideceğiz. İnşallah burada Adana için kıymetli görüşler gelecek, ilham kaynağı öneriler çıkacaktır” dedi.
Hiltonsa’da düzenlenen panele, Kentsel Vizyon Platformu Başkanı Faruk Göksu ile şehir plancısı Sıla Akalp konuşmacı olarak katıldı.
Adana Güney Haber Gazetesi