Eğitim

Atılacak ev eşyaları indirim kazandırıyor

Elektronik eşya satan firmalar, satın alınan cihazı eve teslim ederken eski cihazları da topluyor. Tüketiciler ise eski cihazlardan kolayca kurtulmanın yanı sıra indirim de kazanıyor

10 milyar dolara ulaşan elektronik pazarının hızlı büyümesine bağlı olarak kullanım ömrü sona ermiş elektronik eşyaların miktarı da hızla artıyor. Teknolojide moda faktörü, gittikçe ucuzlayan elektronik cihazların ömürlerini de kısaltıyor. Gerçmişte belediye çöplüklerine giden atıklar artık elektronik firmaları tarafından geri dönüştürülerek üretimde yeniden kullanılır hale getiriliyor.
Pazardan en büyük payı alan Electro World, Teknosa, Media Markt ile ekimde ilk mağazasını açan Satürn, atıkların geridönüşümü için kolları sıvadı. Bu konuda bilinç oluşturulması için, alınan eve teslim ürünlere karşılık çamaşır makinesi, buz dolabı gibi ağır ürünlerin mağazalara ulaştırılmasına yönelik hizmet de veriliyor. Toplanan bazı atıklara yönelik özel indirimler de var. Elektronik pazarın içinde ayrı bir sektör olmaya başlayan e- atık pazarı geçen yılki rakamlara göre 328 bin tonluk bir hacime ulaştı. OECD çevre raporuna göre; Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde, 2010 yılı itibariyle çevreyi tehdit eden e-atık miktarının 3 katına çıkacağı tahmin ediliyor. Pazarın aktörlerinde önümüzdeki yıl için e- atık yönetmeliğin yürürlüğe girmesi beklentisi hakim.
Atıkların geri dönüşümü  Exitcom gibi geri kazanım konusunda uzmanlaşmış kuruluşlar tarafından gerçekleştiriliyor. Atıklar, değerli metal ve plastik gibi hammadde kaynaklarına dönüştürülerek ikinci kez üretime sunuluyor.

Atık toplama bölümü var
Electro World, e- atık projesiyle bazı atık ürünlere özel indirimler uyguluyor. Hangi ürünlerde ne tür indirim yapılacağı ise tanıtım broşürleri ve gazete ilanlarında açıklanıyor. Geri dönüşümlü poşetler kullanan firmanın mağazalarında pil ve diğer elektronik atıklar için özel toplama kutuları bulunuyor.
Teknosa'nın mağazalarında bulunan e-atık toplama istasyonları, elektronik atıklarla birlikte kağıt, plastik ve pil toplamak için de kullanılıyor. Çamaşır makinesi, buz dolabı gibi büyük olan atıkların mağazaya ulaştırılması konusunda gerekli destek, bedel alınmadan gerçekleştiriliyor. Çevko işbirliğiyle 2005'ten beri yaklaşık 500 milyon tonluk kağıdın geri dönüşümünü sağlayan firma çevre bilinci yaratma konusunda da çalışmalar yürütüyor. Yüzde 100 geri dönüşümlü poşetler, doğada çözülebilmesi için 100 yıla ihtiyacı olan normal poşetlere nazaran 12- 24 ay içerisinde doğaya karışıyor. İstanbul- Forum İstanbul Alışveriş Merkezi'nde açtığı ilk mağazasıyla Türk pazarına giren Satürn de atıkların evden alınması için müşteri temsilcileri aracılığıyla danışmanlık hizmeti veriyor.
Tuğba Bozkurt/Milliyet