Sektörel

Atilla Kırşan: İnşaatta dış cephe platformları hayat kurtarıyor!

Aray Dış Ticaret ve Pazarlama A.Ş Genel Müdürü Atilla Kırşan iş sağlığı ve güvenliği için kurma iskelelerin yerini daha güvenli olan dış cephe platformları alıyor...


Her gün en az 4 işçinin iş kazaları nedeniyle hayatını kaybettiği Türkiye’de güvenli çalışma koşullarını sağlayacak düzenlemeler artıyor. İşçi sağlığına duyarlı  inşaat şirketleri kurma iskele yerine dış cephe platformlarını kullanmaya başladı.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de her gün 172 iş kazası yaşanıyor ve bu kazalarda 4 kişi ölürken, 6 kişi iş göremez hale geliyor. 2002 - 2012 yılları arasında toplam 12 bin 686 işçi, yaşanan iş kazalarında hayatını kaybetti. Türkiye’de iş kazalarının en sık yaşandığı sektörlerin başında inşaat sektörü geliyor. Nisan ayında iş kazalarında hayatını kaybeden 57 işçinin 21’i inşaat sektöründe çalışıyordu. 


İşverenler daha duyarlı olmalı

Hükümetin şu sıralar iş kazalarından ölümlerin azaltılması ve işçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi yönünde yasal düzenlemelere hazırlandığını ifade eden Aray Dış Ticaret ve Pazarlama A.Ş Genel Müdürü Atilla Kırşan, “Kanuni düzenlemeler bir yere kadar etkili oluyor. Ondan sonrası iş verenin duyarlılığıyla ilgili. İnşaat sektörünü ele alırsak, nisan ayında iş kazalarında hayatını kaybeden 57 işçinin 21’i inşaat sektöründe çalışıyordu. Bunların önemli bir kısmı da dış cephe çalışmaları için kurulan iskelelerden düşen işçiler. Bu gidişe herkesin elbirliğiyle dur demesi gerekiyor. İş sağlığı ve güvenliği için kurma iskelelerin yerini daha güvenli olan dış cephe platformları alıyor. Dış cephe platformları kurulum kolaylığı ve her zemine uyum sağlayan yapısıyla şantiyelerin çok daha kısa sürede işlerini bitirmesini sağlıyor. Çelikten yapılan dış cephe platformları, ahşap kurma iskelelere göre çok daha dayanıklıdır. Dış cephe platformları kenar korumalıkları sayesinde işçilerin düşmesine engel oluyor” dedi. 


İş kazalarının ekonomik kaybı 50 milyon TL 

İş kazalarının manevi boyutunun yanı sıra maddi sonuçları da olduğuna dikkat çeken Kırşan, “2012 ILO verilerine göre, dünya genelinde her yıl 230 milyondan fazla iş kazası yaşanıyor. 160 milyon kişi meslek hastalıklarına yakalanırken, 2.4 milyon insan bu iş kazalarında hayatını kaybediyor. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre Türkiye, iş kazaları sonucu ölümlerde Cezayir ve El Salvador’dan sonra üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye, 2003’ten bu yana iş kazaları nedeniyle 50 milyon liralık ekonomik zarara uğradı” dedi.