03 / 05 / 2024

Atilla Öztürk: OnaltıDokuz'da tıraş imkansız değil ama zor!

Atilla Öztürk: OnaltıDokuz'da tıraş imkansız değil ama zor!

Bir tarafta silüet tartışmaları sürerken OnaltıDokuz neredeyse tamamlandı. Fiyatı 800 bin ila 2.5 milyon dolar arasında değişen daireler martta teslim edilecek. Projenin yüzde 90'ı satıldı. Rezidans sahipleri arasında önemli Arap iş ve devlet adamları var



Kuşkusuz son ayların en çok konuşulan gayrimenkul projesi Astay İnşaat'ın OnaltıDokuz'u oldu. 'İstanbul'un silüeti' tartışmaları hala gündemde... , Hatta birkaç hafta önce, projeye gelen tepkilerin de etkisiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu toplanarak, tarihi yarımadanın silüetinin bozulmaması için 10 ilçede yükseklik sınırı getirdi. Buna göre artık Zeytinburnu'nda en fazla 70 metre yüksekliğinde binaya izin var. Astay Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Öztürk, kendilerine resmi bir 'tıraşlama' talebi gelmediğini, hukuki olarak, bunun mümkün olamayacağını düşünüyor. 'Peki gelirse' diye sorduğumuzda, 'Gereğini yaparız, tabii haklarımızı da savunmaya devam etmek koşuluyla diyor.. Atilla Öztürk ile tartışılan projeyi konuştuk.. Yorumsuz veriyoruz..

http://

Siz süreci kendi açınızdan anlatır mısınız
OnaltıDokuz ortaya çıkana kadar farkında olunmayan bir sorun İstanbul'un gündemine geldi; 'Silüeti korumalıyız, bazı şeyler silüeti bozabilir.' Bu kesinlikle doğru ve haklı bir kaygı. Yarımada'nın silüetinin ne olduğu, nereden bakıldığında bunun silüet sayıldığı, bu silüetin nasıl konunacağına ilişkin bir kurallar dizinimiz yoktu. 16-9 var olmayan bir kurallar seti açısından yanlış yapıldığı nedeniyle mahkum edilmeye çalışıldı. Ben, işimi yapıyorum, oyun bitiyor ve bana diyorlar ki sen bazı kuralları ihlal ettin. Hangi kuralları ihlal ettim, bilmiyorum. İstanbul'un yükseklik sınırlarına dair karar daha yeni alındı.

HER KATINDA 60 TON BETON KULLANILDI
İnsanlar sosyal sorumluluk açısından düşünmeniz gerektiğini düşündüler sanırım..
Öyle bir şey olamaz. Sizin inşai faaliyetinizi yönlendiren temel dokümanlar vardır. Ve bunlar senet hükmündedir. Siz bu veriler ışığında projenizi yaparsınız. Ve gidip ruhsat alırsınız. Ruhsat aldığınızda artık sizin açınızdan nasıl bir bina olacağı kesinleşmiştir. Bizim durumumuzda ruhsat aşamasında değil, bina bittikten sonra bize, 'siz yanlış yaptınız' dediler.

Size bir tıraşlama talebi geldi mi
Böyle bir talep bize resmi olarak gelmedi. Ancak bu konularda tabii ki çok fazla konuşma oldu. Bu işlerle ilgilenen imar sorumluları ile bu konuları derinlemesine tartıştık. 'Bu sorunu nasıl çözeriz' dediler. Bir inşaat yukarıya doğru giderken çok hafif yüklerin yukarı taşınmasıyla olur. Ancak yukarıda kum, çimento su ile karışıtırılır. Ve beton olur. OnaltıDokuz'un her katında 60 ton beton var. 

Tıraşlanması imkansız değil ama çok çok zor.

Araplar projeyi sevdi
İnşaat ne durumda şu anda
Neredeyse tamamı bitti. Mart sonunda müşterilerimize teslim edeceğiz. A ve B Blok'taki toplam 360 konutun yüzde 90'ı satıldı. C Blok ise uzun süreli konaklamalı otel olarak, işletmeye dönük turistik amaçlı bir yatırım.

Kimler oturacak bu evlerde
Satılan konutların yüzde 30'unu yabancılar aldı. Körfezden ve Avrupa'dan, çok az da eski Doğu Bloku ülkelerinden alanlar oldu. Körfez'den önemli iş ve devlet adamları buradan ev aldı.
 Metrekare fiyatı 3-6 bin dolar arasında. Satılan en pahalı daire 2.5 milyon dolar. Genelde fiyatlar 800 bin dolar ila - 1 milyon dolar arasında değişiyor.

Artık yoğurdu daha çok üfleyeceğiz
Yatırım hevesiniz devam ediyor mu
Bu proje bize temkinli olmamız gerektiğine dair ipucu verdi. Ama yatırım hevesimizi kaçırmadı. İstanbul'da ve yurtdışında yatırımlarımıza devam edeceğiz.

Neler var yatırım planlarınızda
İstanbul'da planladığımız iki önemli karma proje var. Bu iki projenin yatırım tutarı 400 milyon dolar olacak. Bodrum'da da bir Four Seasons ve yapmak için önemli aşama katettik. Yanında yapacağımız villalarla birlikte 400-500 milyon dolarlık bir yatırım olacak. Bu yıl toplamda 1 miyar dolara yakın yatırıma başlayacağız. Önümüzdeki yıl baharda da Londra'da otel, Frankfurt'ta bir Four Seasons oteli ve rezidans'tan olaşacak 2 projeye başlama planımız var.

Şenay Büyükköşdere/Akşam


Geri Dön