Kent Haberleri

Atina'nın kaderini şimdi Soçi yaşıyor: Hayalet Şehir 2!

TARİHİN en pahalı olimpiyatlarına ev sahipliği yapan Soçi'den geriye hayalet bir şehir kaldı... Rus fotoğrafçı Alexander Belenkiy'in çektiği kareler aslında her şeyi tüm açıklığıyla ortaya koyuyor.

TARİHİN en pahalı olimpiyatlarına ev sahipliği yapan Soçi'den geriye hayalet bir şehir kaldı... Rus fotoğrafçı Alexander Belenkiy'in çektiği kareler aslında her şeyi tüm açıklığıyla ortaya koyuyor. Şimdi akıllarda tek bir soru var? Rusya, bu hayalet şehri ekonomiye kazandırmayı başarabilecek mi yoksa ikinci bir Atina vakasıyla mı karşı karşıyayız?  


DOLULUK ORANI YÜZDE 5 


Fotoğraflar, Soçi Olimpiyatları'na özel olarak inşa edilen ve bir Olimpiyat Köyü'nü de bünyesinde barındıran Ro-

sa Khudor'da çekilmiş. Burası özellikle kayak ve snowboard yarışmaları için kullanılan bir dağ köyü. Sadece altı ay önce olimpiyat yarışları sırasında bu alan ana baba günüydü. Şimdi ise devasa bütçelerle yapılan restoranlar, oteller, turistik yerler sadece yüzde 5 dolulukla hizmet veriyor.  


51 MİLYAR DOLAR HARCADI 


Soçi Olimpiyatları, Rus Hükümeti'ne toplam 51 milyar dolara mal oldu. Bunun önemli bir kısmı ise, altyapı çalışmaları ve bunun gibi kasabaları inşa etmek için harcandı.


Kilometresi 187 milyon $ 


BÜTÇENİN en önemli kalemi yaklaşık 47 kilometre uzunluğunda olan ve Adler ile Krasnaya Polyana'yı (Rosa Khudor'un bağlı olduğu kasaba) otoyoldu. Ruslar bu otoyola tam 8.7 milyar dolar harcadı. Foftoğrafların çekildiği köydeki kayak merkezinin maliyeti ise 2 milyar doları aştı. 


Umutlar kış turistine kaldı


UZMANLARA göre, hayalet şehir kışın gelmesiyle büyük hareketlilik kazanacak. Fakat Ruslar bu alanda istediklerini başaramazsa, 51 milyar dolarlık bütçenin büyük bölümü boşa gitmiş olacak. Turist yoğunluğu yaşanmazsa gündemdeki diğer bir konu da buradaki Olimpiyat Köyü ve daireleri Rus halkına açmak. 


Yunanistan tesisleri temizlemeye başladı


BENZER bir sorun da 10 yıldır Yunanistan'da yaşanıyor. Atina'da 2004 Yaz Olimpiyatları için inşa edilen ve 8 milyar euro harcanan dev tesisler bugün perişan halde. Havuzda kurbağalar yüzerken, sahalar çöplüğe döndü. Ancak hükümet geç de olsa tesisleri kullanıma açma kararı aldı. 


10 yıllık aradan sonra açılacak


Bu kapsamda olimpiyat tesislerindeki sahalarda, yüzme havuzunda ve kapalı spor salonlarının çevresinde temizlik çalışmalarının başlatıldığı belirtildi. Ardından bakım ve onarım çalışmaları da yapılacak ve tesisler 10 yılın ardından kamu yararına kullanıma açılacak.


Akşam