Ticari

Atina'ya cami yapılacak mı?

Atina'nın cami kararını yakında açıklaması bekleniyor

Ankara'nın, Sümela Manastırı'nda 88 yıl sonra ilk ayine izin vermesi Yunanistan'ın Atina'ya cami yapılması konusundaki tutumunda yumuşamaya neden oldu.

Trabzon'un Maçka İlçesi'ndeki tarihi Sümela Manastırı'nda 88 yıl aradan sonra 15 Ağustos'ta bir günlüğüne düzenlenen ve Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos'un yönettiği ayin, Yunanistan'ın Atina'ya cami yapmama konusundaki tutumunda yumuşamaya neden oldu. Hıristiyan aleminde 'Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü'' olarak kabul edilen ve kutsal sayılan günde düzenlenen ayin sonrası, Ankara, Yunanistan'ın yakın süreçte Atina'ya cami yapılması konusunda adım atmasını bekliyor.

Yunanistan'ın Atina'ya cami yapmayı kabul etmesi durumunda, Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılmasına ilişkin süreç de hızlanacak. Türkiye, Ruhban Okulu'nun açılması için Atina'ya cami inşa edilmesini şart koşuyor. Türkiye daha önce Ruhban Okulu'nun açılması için Yunanistan'ın Atina'da bir cami inşa etmesinin zorunlu olduğunu, bu ülkenin diplomatlarına iletmiş ancak herhangi bir yanıt alamamıştı. Ayine Rusya Federasyonu, Yunanistan,  Gürcistan, ABD ve Türkiye'de yaşayan 500 kadar Ortodoks Hıristiyan da katıldı. Ayin sırasında mumlar yakıldı, dualar edildi, ilahiler okundu. Bartholomeos, 'Çok uzun bir ayrılıktan sonra bu muhteşem bölgede ve tarihi manastırda ibadetimizi yapmamıza vesile olan yüce Allah'ımıza hamdolsun' dedi.

Suudi markette 16 kadın kasiyer
KadInlarIn çalışmasına sık rastlanmayan Suudi Arabistan'da ilk defa büyük bir süpermarketler zincirinin mağazasında, kadın kasiyerler işe alındı. Panda süpermarketler zinciri, Kızıldeniz kıyısındaki Cidde'deki mağazalarından birinde yürütülen pilot projenin parçası olarak, 16 Suudi kadın kasiyeri işe aldı. Erkeklere nazaran kadınların daha çalışkan olduklarını söyleyen marketler zincirinin sözcüsü Tarık İsmail, bu pilot uygulamanın herşeyin yolunda gitmesi ve Çalışma Bakanlığı'ndan izin alınması durumunda, ülkenin geri kalanında uygulanacağını kaydetti. Kasiyerler mağazada üniforma giymeyecek,  ancak uzun kara çarşaf giymeleri ve   peçeyle saçlarını örtmeleri zorunlu.
Mahmut GÜRER/Akşam