23 / 06 / 2024

ATM'lerde yeni dönem başlıyor! Bayramdan sonra ATM'lerde limit değişimi...

ATM'lerde yeni dönem başlıyor! Bayramdan sonra ATM'lerde limit değişimi...

Çok sayıda özel banka için 10 bin TL şeklinde belirlenen günlük nakit çekim limitinin yetersiz kalışı ve müşterilerin "komisyon kesintisi"nden sonra bankalar limit değişimi yapacaklarını duyurdu.



Türk lirasının yaşadığı değer kaybı sonrasında 500 ve 1000 liralık banknotların basımını onaylamayan iktidar, bankaların ve müşterilerin nakit para kullanımında sıkıntı yaşamalarına neden oluyor. Buna göre, çok sayıda özel banka için 10 bin TL şeklinde belirlenen günlük nakit çekim limitinin yetersiz kalışı ve müşterilerin "komisyon kesintisi"nden sonra bankalar limit değişimine gidecekler. 

Uygulanan hatalı ekonomi politikaları nedeni ile Türkiye'de görülen yüksek enflasyon, tedavüldeki en büyük Türk lirası banknotu olan 200 liranın reel değerini her geçen gün düşürmektedir. Mevcut kur ile yaklaşık 6 dolara denk düşen 200 TL ile alınabilecek ürünlerin ve hizmetlerin listesi de her geçen gün kısalmaktadır.

Öte yandan, milyonlarca banka müşterisi, nakit para kullanması gereken durumlarda ise desteler dolusu para taşımak mecburiyetinde olması ve yeni banknot talebine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kulaklarını tamamen kapatması, hem bankaların hem de müşterilerin mağdur olmasını sağlıyor.

ATM lerde yeni dönem başlıyor! Bayramdan sonra ATM lerde limit değişimi...

KURBAN BAYRAMI ÖNCESİNDE 20 BİN TL'YE YÜKSELTİLECEK

halktv.com.tr'de yer alan habere göre; 2024 senesi ilk ayında, nakit çekim konusunda yaşanan mağduriyetleri giderebilmek amacıyla günlük para çekim limitini 10 bin TL'ye yükselten bankaların bu değişikliği, aradan geçen 5 aya yakın sürede enflasyon karşısında anlamını da yitirdi. Acil harcamalarını tamamlamak için günlük limitin üzerinde para çekimi gerçekleştirirken, bankaların bu işlemlere uyguladığı fahiş komisyon oranları ise büyük bir para kaybına yol açıyor.

Özel bankalar, limit üzerine çıkılması halinde yapılacak 10 bin TL'lik çekim işlemleri için yaklaşık 210 TL komisyon tahsil ederken, bu duruma ilişkin şikayetlerin artması üzerine değişikliğe gidileceği öğrenildi. Haziran ayı itibarıyla hayata geçmesi planlanan değişiklikte birçok özel bankanın, günlük para çekim limitini 20 bin liraya yükseltmesi beklentiler arasında yer alıyor.

ATM'LER BU PARALARI KABUL ETMEYECEK

Ayrıca, bankalar, söz konusu sınırın aşması nedeni ile ATM'lerde yaşanan para arzına yetişemezken, çareyi 10 ve 20 TL'lik slotları kapatmakta buldu. Kamu bankaları dışında kalan ATM'lerin hemen hemen hepsinde 10 TL ve 20 TL çekim işlemi gerçekleştirilemezken, ATM'lerde bu banknotlar için ayrılan slotlara da 200 TL'lik para yerleştiriliyor. Yapılan bu uygulamanın resmi olmayan bir prosedüre dönüştüğünü belirten Ziraat Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşçu, yapılan değişiklik için "Bankalar ATM’lere artık 200, 100 ve 50 TL’lik banknotları yerleştiriyor. 20, 10 ve 5 TL’lik banknot yerleştirmiyor." denildi.

7 banka ortak karar aldı! ATM'lerde yeni dönem başladı...

Türkiye Bankalar Birliği açıkladı! 7 banka artık tek ATM'den hizmet verecek!

ATM'lerde yeni dönem başlıyor! Artık 10 TL ve 20 TL çekilemeyecek! 

ATM'den para çekecekler dikkat! Para çekme limiti yükseltildi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön