Genel

Autopia, 46 bin 761 metrekare arsa üzerine kurulacak!

Türkiye'nin ilk otomobil alışveriş merkezi (AVM) olan ve Beylikdüzü'nde inşa edilmekte olan Autopia, 2011 yılının sonunda hizmete girecek

Keleşoğlu ve Gül İnşaat ortaklığıyla toplam 150 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçirilen proje, 542 adet mağazası ile yılda 6 milyon ziyaretçi hedefliyor. Proje, üç stadyum büyüklüğünde bir alana inşa ediliyor.

Autopia; Türkiye'nin ilk otomobil alışveriş merkezi (AVM). Proje,  Keleşoğlu İnşaat ve Gül inşaat tarafından 150 milyon dolarlık bir yatırımla Beylikdüzü'nde 46 bin 761 metrekare arsa üzerinde hayata geçirilecek. 117 bin metrekare satılabilinir ve kiralanabilinir alana sahip olan Autopia'da 542 adet mağaza yer alacak. Yılda 6 milyon kişinin ziyaret etmesinin beklendiği Autopia, bu yılın sonunda kapılarını açacak.   Projeyi tüm yönleriyle Autopia Oto AVM'nin Genel Müdürü Bilge çalıklı Arpacı ile konuştuk.

Emlak Mortaage: Autopia'nın hayata geçiş öyküsünden ve projeden bahsedebilir misiniz

Bilge çalıklı Arpacı: Autopia otomobille ilgili aklınıza gelen her şeyin içinde yer alacağı, yaşam ve hobi alanlarından, sergi ve müzayede salonlarına kadar geniş bir yelpazede farklı eğilimlere hizmet edebilen tek otomobil alışveriş merkezidir. Sadece erkeklerin ve otomobil tutkunlarının değil tüm aile bireylerinin farklı zevklerine, hobilerine karşılık verebilen, içerisinde keyifle zaman geçirilebilecek bir konsepte sahiptir.

AVM içerisinde müşterilerimiz birinci ve ikinci el otomobil galerinin yanı sıra tabi ki sektörün büyük oyuncuları olan distribütörlere de kolayca ulaşabilecek. Aynı zamanda otomobilin yanı sıra Autopia'da ziyaretçilerimiz deniz araçları, motosikletler, karavanlar, bisikletler, akülü araçlar ve otomobil - uçak maketleri gibi motorlu ve .motorsuz birçok alternatifi bir arada bulabilecek.

Autopia'nın sayısal verileri konusunda bilgi verebilir misiniz

Toplam 150 milyon dolarlık bir yatırımla, 117 bin metrekare satılabilinir ve kiralanabilinir alana sahip, 542 adet mağazası ile yılda 6 milyon ziyaretçi çekmeyi hedefliyoruz. Üç stadyum büyüklüğünde bir alana inşa ediyoruz. Merkezin çatısında 800 metre bir test sürüş pisti mevcut. Autopia showroomlarınm tavan yükseklikleri 7 metre. Minimum maliyet ile maksimum getiri hesaplanarak kurgulanmış binanın uzunluğu 375, eni 125 metre.

Autopia kapılarını ne zaman açacak

Autopia'nın inşaatı hızla devam ediyor. Açılış tarihimizi 2011 yılı son dönemi olarak planlıyoruz.

Ortalama olarak Autopia'da bir yatırımcının aylık kira bedeli ne olacak

Sahip olunan metrekarelere göre kazanç farklılıkları sözkonusu. Ancak yine metrekare düşünüldüğünde ayda 2 bin dolar oranında bir getiri bugünün koşullarında söz konusu.

Yatırımcılar ve distribütörler sizce neden Autopia'yo girmeliler Onlara ne gibi avantajlar ve olanaklar sağlıyorsunuz

Yatırımcılar Autopia'da yer almalılar çünkü konseptin özelliği sayesinde istedikleri kadar mağazayı birleştirip diledikleri metrekarede showroom'lar oluşturabiliyorlar ayrıca konuta daha fazla masraf yapmanız gerekirken Autopia'da aldığınız yeri satın alan kiracı tüm dekorasyonunu yapıyor, siz hiç uğraşmıyorsunuz.
Distribütörler Autopia'da yer almalılar çünkü öncelikle Autopia bir ilk olma özelliği taşıyor ve ana hedef kitlelerine birebir hitap ediyor.

Autopia projesi yatırım trendlerini ne yönde etkiliyor

Öncelikle şu konuyu belirtmekte fayda var. Autopia projesi bugüne kadar Türkiye'de yapılmamış olanı, hayal gücümüz ve vizyonumuz ile bir tematik AVM formatmda hayata geçirmemizdir.. Bu proje, sadece bir sektöre de değil aslında dünyanın lokomotiv sektörleri olarak kabul edilen inşaat, otomotiv ve emlak sektörünün tamamına hizmet edecek. Autopia projesi, Türkiye için 2009 yılında TBMM tarafından alman karar sonrasında bir ihtiyaçtan çok bir zorunluluk halini almıştır. Herşeyden önce daha kapılarımızı açmadan farklı ölçekte bir çok yatırımcı projemizde yer alabilmek için şimdiden seçimlerini tamamladı. Potansiyel bir sektör oluşuyor ve yatırımcılar bunu şimdiden Autopia içinde yer alarak yatırımlarını ilk günden itibaren tamamlamaya devam ediyor.

Türkiye'de ev, arsa ve dükkan şeklinde yapılan emlak yatırımları son dönemde yerini sadece ev yatırımlarına bırakmış görünüyor, sizce Autopia bu trendi değiştirecek mi

Kesinlikle değiştirmeye başladı diyebiliriz. Bugüne kadar Türkiye'de AVM'lerde dükkan satışı daha önceleri farklı örneklerde denenmiş olmasına rağmen biz en baştan bir ilk olarak hepsini satıyoruz diyerek ortaya çıktık. Sadece bir yatırımcıya değil tüm bireylere açtık projemizi. Bu bir nevi halka arz olarak bile algılanabilir. Bugün evi olan bir birey doğru proje yakalayarak bir ev daha almak yerine kira getirişi ve oranları hatta kiracı profili şimdiden belli olan garanti bir yatırıma doğal olarak dönmek isteyecektir. Eve yapılan yatırım sonuçta günün şartlarını belirleyeceği oranda bir geri dönüş sağlamakta.
Ekonomist/Okhan şžENTÜRK