Avcılar'daki kentsel dönüşüm çalışmalarında son durum ne?
Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, Avcılar ilçesindeki kentsel dönüşümle ve deprem riskiyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 1603 binanın kentsel dönüşüme girdiğini belirten Hançerli, "Yaklaşık 6 bin binanın yenilenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bina bina verilerimiz var" dedi.
Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, Avcılar ilçesindeki kentsel dönüşümle ve deprem riskiyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Gazete Damga'da yer alan habere göre; Hançerli, Avcılar'ın en temel sorunlarıyla ve bu sorunlar için hayata geçirilen çalışmalarla ilgili konuştu. Öncelikle kendi belediyecilik anlayışını paylaşan Hançerli, ''Toplumun gerçek sorunları ile ilgilenip bu gerçek sorunlara çözüm üretmek gerektiğini söyleyerek siyasete girmiştim. Siyasetin sorun yartan değil çözüm üreten bir noktada olması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye'de siyaset gerçek sorunlarla ilgilenmiyor ve gerçek sorunlara çözümler üretmiyor. Ben de tam bu nedenle gerçek sorunlara gerçek çözümler üretmek gerektiğini düşündüğüm için siyasete girdim. Siyasete girdikten sonra da girme nedenimi unutmadım. Gerçek çözüm üretmek için kolları sıvadık'' diye konuştu.
Avcılar ve deprem riski
Hançerli, Türkiye için büyük bir risk taşıyan deprem tehdidine karşı Avcılar'da alınan tedbirleri anlattı. Avcılar'da 1603 binanın kentsel dönüşüme girdiğini belirten Hançerli, bu kapsamda yapılan çalışmalar sonucu elde edilen verilere ilişkin şunları söyledi:
“2019 yılında seçildikten sonra Avcılar'da hızlı bir süreç başlattık. Bu süreci ''Avcılar'da Kent Yenileniyor'' olarak adlandırdık. Avcılar'da şu an 1603 bina kentsel dönüşüme girdi. Burada yaşayan yaklaşık insan sayısı 50-60 bin civarı. Yani Avcılar'da 60 bin insanımız güvenli bir yaşam için adım attı. Türkiye de şu an 6 milyon 700 bin konut riskli, 1 milyon 500 bin konut ise çok riskli durumda. Avcılar'da ise toplanan veriler ışığında durum şu; Bizim planlı alanlarda 11 bin 893 binamız var. Yapılan çalışmalara göre bu binaların yarısı 2000 yılından önce yapılmış binalar. Yaklaşık 6 bin binanın yenilenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bina bina verilerimiz var. 2019 yılında 5.8 şiddetindeki Silivri depreminden sonra 3000 binada inceleme yaptık. Bu inceleme sonucunda 1400 binanın sıkıntılı olduğu ortaya çıktı ve bu binalara tebligatlar gönderdik. Bunlardan yaklaşık 400 tanesi kentsel dönüşüm sürecine girdi. 745 binaya da şu an özel olarak gidip geliyor, ikna etmeye çalışıyoruz. Risk analizi yapılsın istiyoruz. Elimizdeki bir başka veriye göre de, konutlarında inceleme yapılması isteyen vatandaşlarımızın toplam 900 konutuna İstanbul Büyükşehir Belediyesi hızlı tarama yöntemiyle inceleme yaptı. Burada da 1000 bina çok yüksek riskli çıktı. 2800 binanın da yenilenmesi gerekiyor. Dolayısıyla veriler birbirleriyle uyumlu. Eğer kriz olmasaydı, fiyatlar çok yükselmeseydi, faiz bu kadar artmasaydı, bundan 3-5 yıl önce bu süreci başlatsaydık bugün her şey daha kolay olacaktı. 2029 yılı Avcılar için önemli bir hedef çünkü 2029 yılında Avcılar'da riskli hiçbir bina kalmayacak. Avcılar güvenin merkezi olacak. Şu anda da Avcılar deprem konusunda İstanbul'un en riskli ilçeleri arasında değil, bu listede de geriledik.''
Önceliğimiz dayanıklı bir kent
Avcıların yalnızca deprem konusunda değil pek çok tehdide karşı güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Hançerli, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
''Dayanıklı kent inşası için çalışıyoruz. Raporumuzu hazırladık. Dayanıklılık sadece depreme dayanıklılık değil. Birkaç gün öncesinde bir lodos yaşadık. Rüzgar bir afete neden oldu. Neden oldu? Çünkü kent rüzgara dayanıklı inşa edilmedi. Bu yüzden biz can kaybettik. Şu an hala içerisinde bulunduğumuz bir Covid süreci var. Dolayısıyla kentin böyle hastalıklara karşı da dayanıklı olması gerekiyor. Çevreci bir dünya oluşturursak doğa olaylarına müdahale etme şansımız var. Tedbir almamız, riski yönetmemiz gerekiyor. 1999 Gölcük depremi sonrasında Türkiye'de yapılan çalışmaların çok büyük bir kısmı afeti yönetmeye yönelik olmuş. Afet yönetilmez, risk yönetilir. Afetten önce önlemler alınmalı. Bu önlemlerin maliyeti afet öncesi bir iken afet sonrası on oluyor. Biz böyle bir vizyon ile çalışmalar yürütüyor ve bunun Türkiye'ye örnek olmasını diliyoruz."
Avcılar modeli güven demek
Kentsel dönüşüm konusunda bir model geliştirdiklerine vurgu yapan Hançerli, bu modeli Avcılar Modeli olarak isimlendirdiklerini belirterek Avcılar Modeli'yle ilgili, ''Hızlı, yerinde ve uzlaşmaya dayalı bir model. Kentsel dönüşümde yıkım demek kavga demektir. Avcılar bunu değiştirdi. Şimdi de tüm Türkiye'deki riski çözmeye yönelik bir model geliştirdik. Sıfır faizli finansmana dayalı kentsel dönüşüm. Bu bir güven ve kalkınma projesi" değerlendirmesinde bulundu.
İstanbul'da 1 milyona yakın konut yenilenmeli!
Avcılar'da kentsel dönüşüm çalışmalarında son durum ne?