Genel

Avi Alkaş: Türk yatırımcılar Tanzanya ve Kenya'da AVM için araştırma yapıyor!

Milliyet Gazetesi muhabiri Eylem Türk'ün haberine göre; Perakende sektörü için Afrika pazarının önem kazanmaya başladığını söyleyen Avi Alkaş, Türk yatırımcıların Tanzanya ve Kenya’da AVM yatırımı için araştırma yaptıklarını belirtti...

2013 yılının perakende için olumlu geçtiğini söyleyen Alkaş Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı ve Jones Lang LaSalle (JLL) Türkiye Başkanı Avi Alkaş, “Türk perakende sektörü 25 yılda hem alışveriş merkezi sayısı hem de metrekarelerde önemli bir konuma geldi” dedi.

Zorlu, Emaar Square gibi önde gelen alışveriş merkezlerine kiralama ve danışmanlık hizmeti veren Alkaş, gelecek yıl Türk perakende sektörünün yurtdışına açılmaya devam edeceğini belirterek, “2014 ylında Türk markalarını daha fazla yurtdışında göreceğiz” diye konuştu. Afrika pazarının giderek önem kazanmaya başladığını vurgulayan Alkaş, şöyle devam etti:

“Türk yatırımcılar, Afrika’yı keşfetti ve yatırım olanaklarını araştırıyorlar. Özellikle Afrika’nın güney kısmı radarlarına girmiş durumda. Mesela Tanzanya’da alışveriş merkezi yapmayı planlıyorlar. Afrika pazarını görmezden gelemeyiz çünkü orada ciddi uyanış var. Oradaki siyasi dalgalanmalar durulursa, güvenlik problemleri çözülürse Afrika daha da önemli bir pazar haline gelecek.”

Tanzanya’dan sonra, Kenya’da da AVM yatırımının gündemde olduğunu ifade eden Alkaş, “JLL olarak biz de hem Tanzanya’da hem de Kenya’daki AVM’lere Türk markalarını götürebileceğiz”  diye konuştu.


‘Körfezden gelecekler’

Önümüzdeki dönemde Körfez Bölgesi’nden yatırım beklediğini anlatan Alkaş, “O bölgeden Türkiye’ye olan ilginin daha da arttığını söyleyebilirim. Körfezin yatırım fonları AVM almaya gelecek.  Sigorta fonları ve Singapur, Azerbaycan, Katar gibi ülkelerin devlet fonları, Türkiye’ye yatırıma gelecek” dedi.



‘Sadece oğlumu değil iş arkadaşımı kaybettim’


Perakende ve gayrimenkul sektörüne nitelikli çalışanlar yetiştirmek, bu alanda daha donanımlı insan kaynağı oluşturmak amacıyla ‘perakende gayrimenkul merkezi’ kurduklarını hatırlatan Avi Alkaş, Özyeğin Üniversitesi akademik desteğiyle hayata geçirdikleri bu merkeze geçen yıl kaybettiği oğlu Alp Alkaş’ın adını verdiklerini belirtti.

Bu merkezin, araştırma gibi sektörün ihtiyaç duyacağı birçok çalışma yapacağını kaydeden Alkaş, şöyle devam etti:

“Burada Alp’in Londra’da çalışırken devam ettiği Cambrigde Üniversitesi’ndeki bir programdan esinlendik. Hüsnü Özyeğin bana, ‘bu merkezle birlikte göreceksin bu sayede pek çok Alp’in olacak’ demişti. Çünkü Alp işini çok seviyordu. Ben sadece oğlumu değil iş arkadaşımı kaybettim. Londra’da çalışmasına karşın her gün telefon ile irtibattaydık. Alp’in işini sevme azmini ve yaşama coşkusunu bu sayede gençlerimize aktarabilirsek önemli bir iş yapacağımızı düşünüyorum. Bütün arzum onun adını yaşatmak.”


‘2014 daha iyi bir yıl olacak’


2014’ün, 2013’ten daha iyi bir yıl olacağını belirten Avi Alkaş, şunları söyledi: “Önümüzdeki yılın Türk perakendesi ve gayrimenkul pazarı açısından daha olumlu geçeceğini düşünüyorum. Yeni markalar, yatırımcılar gelecek. Bu da beraberinde güven getirecek. Ofis pazarı ve lojistik sektörleri büyüyecek. Aynı zamanda bizim markalarımızın daha fazla yurtdışına açılacağı bir yıl olacak.”

Türkiye’de bugün 345 AVM bulunduğunu kaydeden Alkaş, “2015-2016’da bu sayı 400’e çıkacak. Her alışveriş merkezi bacasız birer fabrika. Bu merkezlerde ortalama 1.500 kişi çalışıyor” dedi.


Eylem Türk/Milliyet Gazetesi