27 / 04 / 2024

Avi Alkaş'ın hayalı Kapalıçarşı'yı modernize etmek!

Avi Alkaş'ın hayalı Kapalıçarşı'yı modernize etmek!

Kapalıçarşı'yı modernize etme ve lüks markaları oraya taşıma hayali kuran Avi Alkaş, bunu hayata geçirmek için Fatih Belediye Başkanı'yla görüşmüş. Alkaş, bu hayalini tamamen gönüllü olarak gerçekleştirip emekli olma planları yapıyor



Jones Lang Lasalle'in 54 yaşındaki ülke müdürü Avi Alkaş, 3 sene içinde aktif emeklilik için kolları sıvadı. Yıllardır Kapalıçarşı'yı modernize etme hayali kuran Alkaş, bunu hayata geçirmek için Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demirle görüşmüş. Kapalıçarşı'daki dokuyu bozmadan, halıcılar ve gümüşçülerle lüks markaları bir arada bulunduracak bir yapı kurmak isteyen Alkaş, bu işi tamamen bedel almadan ve gönüllü olarak yapacak. Daha önce çarşıda mağaza açma sözü veren Louis VuittonCEO'suYves Carcelle'in bu sözü son geüşinde yinelediğini ifade eden Alkaş, 'Bu bitince, 3-4 yıl sonra odama çekilip sorulduğunda yardım etmek istiyorum' diyor.

180 GÜN EVİNDE UYUMUYOR

AVM deyince ilk akla gelen isim olan Avi Alkaş, işi gereği bir yılda 180 gün evinde uyuyamıyor. Onun yerine AVM'leri yerinde soluyarak tanımayı tercih ediyor. Hayatının akışını değiştiren en önemli olay Robert Koleji'nde okumak. Bu sayede İngilizce düşünebildiğini ve bunun ona çok şey kazandırdığını söylüyor. Üniversite ve yüksek lisans eğitimini de Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamlamış. 'Herhalde Robert Kolej ve Boğaziçi mezunu olmasam Ali Dinçkök beni Akmerkez'e genel müdür yapmazdı' diye konuşuyor.

'Zorlu'yla 5 günde 31 AVM gezdim ama alışverişimi eşim yapıyor'

Torium'un yatırımcısı Aziz Torunla Filipinler'e gittiğini, Zorlu Center'ın sahibi Ahmet Zorlu'yla 5 günde 6 şehir gezdiğini dile getiren Alkaş, '5 günde 31 AVM, 20 de otel gezdik. Ayaklarımıza kara sular indi' diyor. Neyin nerede olduğu bildiğim için çok hızlı alışveriş yapsa da, Avi Bey yine de buna zaman bulamadığından yakınarak, 'Ayakkabılarımı bile ayağını sokup arkaya dört parmağını koyarak eşim alıyor.

Ben hangi mağazanın hangisiyle yan yana geldiğini incemekten, kendime vakit ayıramıyorum. Aslında Avi Alkaş'ın profesyonel yaşamı alışveriş merkezleriyle başlamadı. Özal dönemi işadamlarından olan Alkaş, bu işten önce 8 yıl bir ortakla elektronik terazi ithalatına başlamış. Sonra ürünün montajı da Türkiye'ye kaymış. Bu iş ile gıda perakendeciliğini yakından tanıma fırsatı bulan Alkaş, 1993 yılında Akmerkez'e genel müdür oldu.

Bayraktar Holding bünyesinde çalışan Aktaş, daha sonra Alkaş Danışmanlık'ı kurdu. 3 yıl önce kurduğu şirketi Jones Lang Lasalle'e devretti. Ama şimdi bu uluslararası şirketin Türkiye ülke müdürü olarak çalışmayı sürdürüyor. En büyük hobisi şarkı söylemek olan Alkaş, aynı zamanda kendisini 'sıkı Galatasaraylı' olarak da tanımlıyor.

'Kuzey Kıbrısa marka götürmek zor oluyor'

Kuzey Kıbrıs'ın tanınmaması nedeniyle uluslararası markaları götürmek konusunda zorluk çektiklerini söyleyen Avi Alkaş, yine de orada bir AVM açmak için çalışıyor. Uluslararası markalar gelmese de güçlü yerli markalarla orada çalışabileceklerini dile getiren Alkaş, 'Türkiye'den giden markalar orada çok başarılı performans veriyorlar. Ama orası hala bir AVM'ye kavuşmadı. Sıdıka Atalay bunun için çalışmalarını sürdürüyor' diye konuşuyor.

Geçmişine çok sayıda ödül sığdıran Avi Bey, ICSC Avrupa Yönetim Kurulu Üyesi. Alkaş, gençlik hayali olan akademik kariyer hevesini de yine ICSC bünyesinde AVM konusunda dersler vererek gideriyor. Dubai'de bile bu alanda hocalık yapıyor. Sermayesinin itibarı olduğunu ifade eden Alkaş, 'Kayınpederim benim işimi bir tanıdığına 'Laf satıyor' diyerek anlatmıştı. Evet biz hayal satıyoruz' diyor.
Habertürk/Ayşegül AKYARLI GÜVEN


Geri Dön