AVM Ciro Endeksi Şubat 2015 sonuçları açıklandı!
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi ’nin Şubat ayı sonuçları açıklandı.
Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi Şubat 2015 döneminde bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 12,3'lük bir artışla 155 puana ulaştı.
AVM’lerdeki kiralanabilir alan (m2) başına düşen cirolar Şubat 2015’te bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında 17 puanlık bir artış gösterdi ve verimlilik m2 başına 593 TL oldu. Verimlilik, İstanbul’da 686 TL, Anadolu’da ise 530 TL olarak gerçekleşti.
Şubat ayında en yüksek ciro artışı diğer ve teknoloji kategorilerinde gerçekleşti...
Geçtiğimiz yılın Şubat ayı ile karşılaştırıldığında AVM Endeksi tüm kategorilerde artış gösterdi. Endeksin en yüksek artışı gösterdiği kategori ise yüzde 26'lık artışla teknoloji kategorisi oldu. Şubat 2015 dönemini geçtiğimiz yılın aynı ayı ile karşılaştırdığımızda AVM’lerdeki diğer alanların ciroları yüzde 22, genel alan ciroları yüzde 12, giyim kategorisi ciroları yüzde 9, yiyecek kategori ciroları yüzde 8, ayakkabı-çanta ve hipermarket ciroları ise yüzde 1'lik artış gösterdi.
(*Diğer kategorisi; yapı market, mobilya, ev tekstili, hediyelik eşya, oyuncak, sinema, kişisel bakım ve kozmetik, kuyum, hoby, petshop, terzi ve ayakkabı tamir servisleri, döviz bürosu, kuru temizleme, eczane gibi mağazalardan oluşmaktadır.)
Ziyaret Sayısı Endeksi
Şubat 2015 döneminde bir önceki dönemin aynı ayına göre ziyaret sayısı endeksinde, yüzde 2,02’lik bir artış gözlendi.
AVM Endeksi Şubat ayı sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü “AVM endeksi Şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 12,3’lük bir artış gösterdi. Ocak 2015 döneminin ardından indirim kampanyalarının sürdüğü Şubat ayı dönenimde de tüketiciler her türlü ihtiyacı için AVM'leri tercih etmiştir. Endeks Şubat ayında tüm kategoriler bazında da artış göstermiştir. Ancak en yüksek ciro artışının göründüğü teknoloji kategorisinde yaşanan artış yanıltıcı olmamalıdır. Teknoloji kategorisi cep telefonu başta olmak üzere teknoloji ürünlerine taksit sınırlamasının yürürlüğe girdiği Şubat 2014 döneminde çok ciddi bir daralma yaşamış ve cirolar o dönemde yüzde 14'lük bir düşüş göstermişti. Şubat 2015teki yüzde 26 artış verilerin Şubat 2014 dönemiyle karşılaştırılıyor olması nedeni ile yüksek bir artış gibi görünse de teknoloji kategori cirolarının 2014 yılının genelinde düşüş eğiliminde olduğu unutulmamalıdır" dedi.