Genel

AVM kanun tasarısının haksız rekabeti önleyeceği savunuldu

Adana Ticaret Odası Gıda Komisyonu Başkanı Erdinç Güneyli, büyük mağazalar kanun tasarısının haksız rekabeti önleyeceğini savundu

Adana Ticaret Odası Gıda Komisyonu Başkanı Erdinç Güneyli, hükümetin hazırladığı "Alışveriş Merkezleri,
Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Kanun Tasarısı Taslağının KOBİ'lerin dirilişini sağlayacağını, haksız rekabeti önleyeceğini" savundu.

Kanunun, tüketim maddeleri ve ihtiyaç malzemelerinin perakende satışıyla iştigal eden büyük mağazaların kurulmaları ve ticari faaliyette bulunmaları ile denetlenmelerine ilişkin usul ve esasları düzenlediğini, yıllardır kangrene dönüşmüş sorunlara çözüm sunduğunu savunan Güneyli, büyük alış veriş merkezlerinin bu konuya ilişkin tepkisini ise eleştirdi.

Gıdadan elektronik cihaza kadar tüm iş kollarında faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin kanun tasarısı taslağının bir an önce yasalaşmasını büyük bir heyecan ve sabırsızlıkla beklediklerini ifade eden Güneyli, şunları söyledi:

"Alışveriş merkezleri, yasa tasarısındaki hükümleri bilinçli olarak saptırıyor. Kamuoyunu da yanlış bilgilendiriyorlar. Oysa, bu yasa KOBİ'lerin kurtuluşu olacak. Kanun yürürlüğe girdiğinde plansız, programsız, hiçbir kriter göz önüne alınmadan alış veriş merkezi kurulamayacak. Oysa, bugün, büyük kentlerde AVM'ler nüfus, altyapı, çevre ve trafik gibi etkenler değerlendirilmeden düzensiz bir şekilde kurulmakta. Aslında bu durum kendilerine de zarar veriyor. Zira, dünyayı etkileyen ekonomik krizle birlikte ilk feryat eden kesim büyük alış veriş merkezleri oldu. Bu merkezler talep sıkıntısından yakındı. Peki, hemen yanı başlarında bir başka alışveriş merkezi açıldığı takdirde ne hale gelecekler. Bu yasaya tepki gösterenler onu hiç düşünüyorlar mı?"

Güneyli, bu tip yasaların Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde uzun yıllardan beri yürürlükte olmasına rağmen, bu yasaya daha çok Avrupalıların karşı çıkmasını çelişkili gördüklerini de vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Alışveriş merkezi kültürü ülkemiz için yeni bir kavram değil. Bu kültür Kapalıçarşı şeklinde hayatımızda uzun yıllardır yer almakta. Ancak Kapalıçarşı esnafı yöre insanından oluşurken durum şu an öyle değil. Bu merkezlerde (AVM'ler) uluslararası şirketler var ve haksız rekabet ederek, gerek sanayiciyi gerekse yöre esnafını zorlamakta. Bu merkezler istihdam sağlıyor gibi gözükse de aslen öyle değil. Şöyle ki; karın tokluğuna ve fazla mesailerle çalışan bir kadro ile gelir dağılımını bozduğu gibi, kapanan küçük esnafla da sistem kendi işsizini oluşturmaktadır. Bu nedenle, kanunun yürürlüğe girmesiyle yaklaşık 80 bin kişinin işsiz kalacağı yönündeki iddialar da doğru değil."

-KREDİ KAPISI ESNAF-
Güneyli, memur, işçi, emekli, fakirin yıllardır küçük esnafı kredi kapısı olarak gördüğünün de altını çizerek, "Ülkemiz en büyük ekonomik krizleri küçük esnaf sayesinde atlatmıştır. Dünyada birçok ülkede ekonomik krizler ve sosyal patlamalar olmuş ancak ülkemiz küçük esnafın veresiye uygulaması sayesinde bu krizlerden çıkmıştır. Dolayısıyla küçük esnafı korumak sosyal bir görevdir" dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığının konuya ilişkin, odaların ilgili komisyonlarından da görüş almasının memnuniyet verici olduğunu ifade eden Güneyli, kendilerinin de ATO gıda komisyonu olarak konuya ilişkin destekleyici görüşlerini bakanlığa ilettiklerini bildirdi.
AA