Sektörel

AVM kiralarında yeni düzenleme!

BMD Başkanı Sinan Öncel,Pazartesi gününden beri markalara dükkanları kapatma konusunda bir öneri sunduklarını söyleyerek “Kapalı olduğumuz süreçte çalışanlarımızın haklarını koruyacağız. Salgın ne kadar devam edecek bilmiyoruz ama dayanabildiğimiz kadar dayanacağız'' dedi.

Tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını Türkiye’de de hızla artıyor. Hürriyet'ten Emre Eser'in haberine göre; resmi kurumlar, şirketler ve vatandaşlar salgına karşı yeni önlemler alıyor. Buna göre, neredeyse tüm büyük markalar salgın geçene kadar kapanma kararı aldıklarını açıkladı. AVM yatırımcıları da AVM’lerin kapanmasına yönelik tavsiye kararı aldı.

Ayşe Teyze aradı ‘kira almayayım’ dedi

Pazartesi gününden beri markalara dükkânları kapatma konusunda bir öneri sunduklarını söyleyen Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, “Herkesin evinde oturması ve teması azaltmasına dair çağrılara uymak gerekiyor. Zaten biz de çalışanlarımız da mağazaların bu süreçte açık olmasını istemiyoruz. Çok sayıda marka hızla bu çağrıya uyarak mağazalarını kapatma kararı aldı” diye konuştu.

ÇALIŞANLAR e-TİCARETE

Bu süreçte hiç bir mağazanın çalışmasına gerek olmadığından bahseden Öncel, “Kapalı olduğumuz süreçte çalışanlarımızın haklarını koruyacağız. Salgın ne kadar devam edecek bilmiyoruz ama dayanabildiğimiz kadar dayanacağız. Bu süreçte markalara en büyük destek dükkân sahiplerinden geliyor. Kiracısının iş yapmadığını gören Ayşe Teyze, ‘Evladım bu durumda senden 2 ay kira almayacağım’ diyor. Zaten cirolarımız yüzde 70 düştü bu ortamda kimse kirasını ödeyemez ama onların bu tavrı hepimiz için büyük moral kaynağı oluyor” şeklinde konuştu. Koronavirüs vakalarının artmasının ardından halkın kendi kendine bir sokağa çıkma yasağı koyduğunu ve bu sürecin çok güzel işlediğini belirten Öncel, “Şimdi markalar çalışanlarının bir kısmını e-ticaret tarafına kaydırıyor. Burada da ‘kapıya bırak git’ seçeneği gibi önlemlerle sağlıklı bir şekilde satışlar yapılacak” açıklamasında bulundu.

AVM’LER NE YAPACAK?

- Planlanan sürece göre bu dönemde sadece cirosu yükselen gıda, hijyen mağazaları ve eczanelerden kira alınacak.
- Bunlar dışındaki teknoloji ve giyim de dahil hiç bir gruptan kira alınmayacak.
- AVM çalışanları işten çıkarılmayacak. Hakları korunacak.
- 1 ay sonra güncel duruma göre kontrollü bir şekilde yeniden açılma değerlendirilecek.
- Bu sürecin daha rahat atlatılması için borçların ötelenmesi istenecek.

HEPSİ KAPATTI

Koronavirüs salgını sonrası mağazalarını kapatma kararı alan markalar şu şekilde:
Adil Işık, Atasay, Avva, Bambi, Beymen, Boyner, Burberry, Damat, Derimod, Cacharel, Colin’s, Columbia, Desa, Decathlon, DeFacto, Ebebek, Elle, Faik Sönmez, Flo, Flormar, Gratis İpekyol, Karaca, Kiğılı, Koton, LC Waikiki, Loft, LTB, Mavi, Madame Coco, Mudo, M&S, NetWork, Oxxo, Penti, Polo, Pierre Cardin, Puma, Roman, Sarar, Sevil, Sephora, So CHIC, Schafer, Süvari, Twigy, Twist ve Machka, Yargıcı, Yves Rocher, Jumbo, Victoria’s Secret, Vakko, Vakkorama, Zara.

Sinan Öncel'den kira açıklaması!

Hangi AVM’ler kapandı 2020? İşte kapanan AVM’lerin listesi!

Hüseyin Altaş: AVM’ler kapalı olduğu sürece kira almayacağız!