Perakende

AVM Yasası'nda yasaklar, ceza hükümleri ve denetim!

AVM Yasa tasarısında teklif edilen yasaklar hangileri? AVM Kanunu teklifinde yer alan ceza hükümleri neler? AVM Yasası 2014, AVM ve büyük mağazalara nasıl bir denetim öneriyor? İşte cevaplar...

Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazaların Kuruluş ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun Teklifi, AVM ve büyük mağazalara getirilen yasakları, ceza hükümleri ve denetim usüllerini de bildiriyor... İşte o maddeler; 


Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazaların Kuruluş ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun Teklifi


Yasaklar


"Madde 12.- Büyük mağazalar;


(1) Tedarikçi veya üreticilere ürettirip satın aldıkları ürünleri kendi markaları altında satmaları halinde, bu satışların toplamı, cirolarının yüzde 30'unu geçemez. Satış sonrası servis ve garanti gerektiren ürünlerde ilgili kanun ve yönetmelik hükümlerine uymadan, ithalat, üretim ve satış işlemi yapılamaz. 


(2) Anlaşmalarında yoksa tedarikçi veya üreticiden hizmet, raf, katılım, reklam, anons bedeli ve benzeri uygulamalar adı altında herhangi bir ücret talep edemezler. Anlaşma da olsa bile doğrudan veya dolaylı olarak talep edilecek meblağın toplamı, alışverişe konu olan malın yıllık cirosunun yüzde 2'sini geçemez. Bu bedeli artırmak amacıyla ayrıca iskonto talep edilemez.


(3) Son kullanma tarihini açıkça ambalajı üzerinde ve etiketinde belirtmeden, normal satış fiyatı ve indirimli satış fiyatı belirtilmeden, tüketim mallarına ilişkin indirimli veya hediyeli satış kampanyası düzenleyemezler. 


(4) Tüketiciyi yanıltan süresi belirlenmemiş indirimli satış kampanyaları düzenleyemezler. 


(5) Diğer işletmelere zarar verecek ve haksız rekabet oluşturacak şekilde maliyetinn altında, zararına satışlar yapamazlar. Ürün üzerinde kullanımı engellemeyecek şekilde hasar oluşturan defolu malların değerlendirilmesi müstesnadır. 


(6) Büyük mağazalar; tasfiye, işyeri değişikliği, kış ve yaz mevsim değişimi, bayram ve özel günlerde ve seri sonu satışlarda, bağlı olduğu odadan süresi belirlenecek şekilde indirimli satış izni alır. 


(7) Haksız bir şekilde aşırı fiyat uygulaması gibi istismarcı davranışlarda bulunmak, piyasadaki bir marka veya modeldeki tüm malı elinde toplama ve aşırı fiyat indirimi yapma gibi mahrum edici davranışlarla haksız rekabet oluşturmak, kısa bir süre fiyat indirimi yaparak rakiplerinin piyasadan çekilmesini sağladıktan sonra tekrar fiyatlarını yükseltmek gibi uygulamaları yapamazlar. 


Ceza Hükümleri


Madde 13.- (1) Kuruluş izni alınmaksızın kurulan ve ticari faaliyette bulunan alışveriş merkezleri, büyük mağazalar ve zincir mağazalar vali tarafından kapatılır ve bunların işletmecilerine satış alanları itibariyle metrekare başına On Türk Lirasi idari para cezası verilir. 


(2) İzin almadan faaliyette bulunduğu için kapatılan alışveriş merkezi, büyük mağaza ve zincir mağazaların faaliyete geçmeleri ancak, cezalarını ödeyip gerekli izni almaları halinde mümkündür. 


(3) Alışveriş merkezlerinde, büyük mağazalarda ve zincir mağazalarda yapılacak denetimlerde kuruluş izni hilafına işlem yapıldığı ve tesis gerçekleştirdiği tespit edilirse, cezayı gerektiren durumun mevzuata ve kuruluş izin belgesindeki hususlara uygun hale getirilmesi bunların işletmecilerine yazılı olarak tebliğ edilir. Tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde gerekli şartları yerine getirmeyenlerin her türlü faaliyeti vali tarafından durdurulur ve birinci fıkrada belirtilen cezalar uygulanır. 


(4) Büyük mağazalar, bu Kanunun 10'uncu maddesinde belirtilen yasaklara aykırı davranması, büyük mağazaların, alışveriş merkezlerinin ve zincir mağazaların yapılacak denetim, inceleme ve araştırmalarda yetkili makamlarca ve görevli denetim elemanınca istenen bilgi ve belgeleri vermemesi, eksik vermesi veya yanıltıcı bilgi ve belge vermesi hallerinde, işletmecilerine birinci fıkrada yazılı idari para cezası uygulanır.


(5) Bu Kanunda belirtilen para cezaları idari nitelikte olup, vali tarafından verilir. Fiilin bir yıl içinde tekrarı halinde, her tekrar için, iki katı idari para cezası uygulanır. Büyük mağazaların, alışveriş merkezlerinin ve zincir mağazaların faaliyetlerinin kontrolü ve denetimi amacıyla herhangi bir işlem başlatılması halinde zamanaşımı süresi kesilir. 


(6) Kanunda belirtilen para cezaları 21.07.1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil olunur. Bu maddede öngörülen idari para cezaları her yıl başında 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 17'inci maddesi hükümleri uyarınca artırılır. 


(7) Diğer Kanunlarda öngörülen cezalara ilişkin hükümler saklıdır. 


Denetim


Madde 14.- (1) Bu Kanunun uygulanması ile ilgili denetleme, inceleme, araştırma yapmaya ve yaptırmaya Bakanlık yetkilidir. Bakanlık denetleme, inceleme ve araştırma yetkisini valilik veya belediye vasıtasıyla kullanabilir.


(2) Büyük mağazaların, alışveriş merkezlerinin ve zincir mağazaların rekabeti bozucu nitelikteki uygulamaları Bakanlık tarafından Rekabet Kurumu'na intikal ettirilir.


Uyuşmazlıkların çözümü


Madde 15.- Büyük mağazaların, tedarikçileri/sağlayıcıları veya üreticiler ile yaptıkları sözleşmelerden doğan ihtilaflar, sözleşmelerinde belirtilmesi halinde, oda veya TOBB tahkim kurullarında çözülür. Gerekirse TOBB, bu konuda Bakanlığın görüşüne başvurabilir. Bakanlık görüşünü on beş gün içinde bildirir."


Emre Kulcanay / Emlakkulisi.com