AVM

AVM ziyaretçileri artıyor! 2023'te rekor gelecek! 

AYD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, 2022’ye çok umutlu başlamamalarına rağmen çok mutlu tamamladıklarının altını çizdi. AVM ziyaretçi sayıları 2023'te rekor kıracak. İşte ayrıntılar... Dr

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, 2022’nin başında salgın  sebebiyle sektör olarak morallerinin bozuk olduğuna, haziran sonu itibarıyla ciddi bir yükseliş yaşadıklarına dikkat çekti. 

Ertelenen talepler ve halkın salgın sebebiyle evde kalmaktan bunalmasından dolayı alışverişe akın ettiğinin altını çizen Hüseyin Altaş, "Beklediğimizden çok hızlı toparladık. Ben geçen sene verdiğim röportajlarda ‘2019 seviyelerine, Mart 2023 gibi geliriz’ diye söylüyordum. Oysa bugün 2019’u reel anlamda geçtik. 2022’ye çok umutlu başlamamamıza rağmen çok mutlu bitiriyoruz" şeklinde konuştu.

"Günlük 7 milyon giriş sayılarımızın, 2023'te günlük 8 milyonlara çıkarak rekor kırmasını bekliyoruz" diyen Altaş, ciroların da enflasyondan arındırılmış haliyle yüzde 30’larda büyümesini öngördüklerini vurguladı. "Çünkü 2022'de enflasyondan arındırılmış haliyle cirolarımız yüzde 20 civarında büyüdü" diye konuşan Altaş, bunda turizm, ihracat, İstanbul, Muğla ve Antalya gibi illerde çok ciddi artışlar olmasının etken olduğunu belirtti.  

Hüseyin Altaş, Türkiye’ye çok büyük bir turizm talebi olduğunu vurguladı ve "Şu anda Rusya, Almanya, İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerinden çok yoğun bir turizm talebi var, turizm patladı. Ayrıca enerji krizi, maliyetlerin yükselmesi, hem işçilik hem de üretimde ülkemize bir talep var" açıklamasında bulunarak, bunu asrın şansı şeklinde nitelendirdiğini aktardı. 

Bu durumun iyi değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Hüseyin Altaş, "Dürüst ticaretle, nezaketimizle, misafirperverliğimizle alışveriş sektörüne katkı yapmamız lazım" ifadelerini kullandı.

İşte ayrıntılar...
 

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, bu büyüme neticesinde istihdamın artmasını, kayıt dışı ekonominin azalmasını, hizmet sektörünün gelişmesini öngördüklerini dile getirdi. 

AVM'LERE YATIRIM YAPILABİLİR 

Türkiye’nin hala AVM’lere yatırım yapılabilir durumda olduğuna dikkat çeken Hüseyin Altaş, 14 şehirde henüz hiç AVM olmadığını, bu şehirlere yeni AVM yapılması gerektiğini, mevcut yerlere yeni AVM’ler yapılması yerine yeni gelişen mahallelere, şehirlere AVM yapılmasına ihtiyaç olduğunu belirtti. 

KOVİD-19'DAN SONRA ALIŞVERİŞ TURİZMİ SEKTÖRÜ GELİŞTİ 

AYD Yönetim Kurulu Başkanı Altaş, AVM’ciler olarak ilgili bakanlıktan regülasyonlar istediklerine dikkat çekerek, "Yeni AVM açılması için belli bir nüfus, belli bir mesafe gibi şartlar getirilsin ki ülke kaynakları heba edilmesin. Bir yere bakıyorsunuz yan yana 5 AVM, birçok yere bakıyorsunuz AVM yok" açıklamasında bulundu.

Bu yıl sağlık turizmi için Türkiye’ye çok sayıda turist geldiğinin altını çizen Altaş, konuyla ilgili açıklamasında "Alışveriş turizminde de bir yabancı İstanbul’a iniyor, otele yerleşiyor, bir hafta İstanbul’da kalıyor, yiyor, içiyor, alışverişini yapıyor, bavullarını doldurup gidiyor. Bu bir alışveriş turizmidir. Salgından sonra alışveriş turizmi diye bir sektör gelişmeye başladı" ifadelerini kullandı. 

Alışveriş merkezlerinin birer turizm ve ihracat merkezi olması yönünde hızla ilerleme olduğuna, bundan çok mutlu olduklarına dikkat çeken Altaş, "2022’yi tahminimizden fazla iyi toparlamamızı ve eski verilere kavuşmamızı aslında turist sağladı. Bu daha da yaygınlaştırılmalı" dedi ve alışveriş turizmi deyince turistin aklına sadece İstanbul, Antalya, Muğla'nın değil Adana, Bursa'nın da gelmesi gerektiğini aktardı. 

Altaş, "AVM’lerin turizm, ihracat ve yaşam merkezleri haline dönüştürüleceğini" söylediğinde bunun çok fazla anlaşılamadığını, bugün bu yapılınca ne olduğunun görüldüğünü yeniden gündeme getirdi. Altaş, dünyada büyük ekonomiye sahip ülkelerdeki AVM’lerin çok durgun, batma noktasına geldiğini, Türkiye’deki AVM’lerin regülasyonlardaki bazı sorunlara karşın daha iyi durumda olduğunun altını çizdi. 

Hüseyin Altaş, ilk olarak, ticari gayrimenkul kira rejimine geçilmesini talep ettiklerine dikkat çekti. Altaş, konuya ilişkin "Almanya, İngiltere, Fransa gibi birçok ülkede sosyal konut kirasıyla ticari gayrimenkul kirası ayrımı kanunlarda yapılmıştır. Bizde de bunun yapılmasını istiyoruz. Çünkü bu iki tacirin yaptığı sözleşmedir" açıklamasında bulunarak, ticari gayrimenkul kira rejiminin Borçlar Kanunu'na girmesinin gerektiğini vurguladı.

İkinci olarak, dövizle borçların TL’ye dönüşü konusunda yardımcı olunmasını, borçların uzun vadede yapılandırılarak AVM’lerin yaşamının sağlanmasını istediklerine dikkat çeken Altaş, üçüncü olarak da ortak alan giderlerine, tarafların ortak serbest iradesiyle buna karar vermeleri gerektiğine dikkat çekti. 

AVM’cilerin genel motivasyonu ile ilgili yöneltilen soru üzerine "Ölümü görünce sıtmaya razı olursunuz ya... Biz salgında kapanmayı, sıfır gelirli dönemleri gördüğümüz için şu anki durumumuza açıkçası şükrediyoruz ve inşallah bir daha böyle salgın ve kapanma olmaz" şeklinde konuştu. 

AVM'ler darboğazda! Finansman giderleri kira gelirlerinin 3,41 katına çıktı!

Emekliliği gelenler dikkat! Emeklilik ertelenebilir mi? 2023'te emekli olan daha çok maaş alır mı? Bir bir açıklandı!

Çocuk başına 1.259 TL geri ödemesiz nakit para her ay verilecek! Aralık ayı SED yardım ödemeleri ne zaman yatacak?

Gram altının 15 gün sonra ne kadar olacağı resmen açıklandı! Bu rakamı görenin ağzı tam 1 karış açık kaldı! Hemen bakın