AVM

AVM'ler darboğazda! Finansman giderleri kira gelirlerinin 3,41 katına çıktı!

Ortak alan gelirleri sınırlanan ve dövizle kiralama yasağı getirilen alışveriş merkezlerinin finansman darboğazında olduğu gündeme geldi. “AYD Alışveriş Ekonomisi Zirvesi”nde, sektörün finansman giderleri kira gelirlerinin 3,41 katına yükseldiği belirtildi. İşte ayrıntılar...  Zirvede paylaşılan bilgilere göre; finansman giderleri kira gelirinin 3,41 katına çıkan sektörde oyuncuların özsermayelerin yüzde 25'inin eridiği ifade edildi

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) tarafından bu sene “AYD Alışveriş Ekonomisi Zirvesi”nin 13'üncüsü düzenlendi. 

Zirvede paylaşılan bilgilere göre; finansman giderleri kira gelirinin 3,41 katına çıkan sektörde oyuncuların özsermayelerin yüzde 25'inin eridiği ifade edildi. 

Güçlü olanların sermaye akıtmayı sürdürdüğü sektörde, döviz borçlarının aciliyetle yapılandırılması gerektiğine dikkat çekildi. 

İşte AVM sektöründeki son durum...

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, Sektörde son 5 yılda yaşanan gelişmeler ve bunun sektöre etkileri ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Hüseyin Altaş, 150 milyar dolara yakın yatırım, 446 adet AVM, 14 milyon metrekare kiralanabilir alan, 2.1 milyon istihdam ve ülkenin GSYH’sinin yaklaşık yüzde 4’ünü temsil eden bir yapı haline geldiklerine dikkat çekti. 

Ciro/kira oranı yüzde 8’lere geriledi 

Ekonomimcom'dan Yener Karadeniz'in haberine göre; Hüseyin Altaş, geçtiğimiz senelerde  bu yapıları yaralayan gelişmeler yaşandığının altını çizerek, "2016’da çıkan ortak alan düzenlemesi sonrası yüzde 72’sini alabildiğimiz ortak alan giderlerinin bugün yüzde 45’ini alabilir duruma geldik. Yanı sıra dövizle kiralama yasağı geldi. Bu yasak gelmeseydi kira artış oranı son 5 yılda yüzde 282 olacaktı. Ancak 12 aylık TÜ- FE ortalaması alındığı için bugün bu oran yüzde 114’te kaldı" ifadelerini kullandı ve bunun kiraların erimesi anlamı taşıdığını söyledi. 

"Bu durum dünya ortalaması yüzde 13-14 olan ciro/kira ortalamasının da yüzde 8-8,5’e gerilemesine yol açtı" diyen Altaş, kamudan dövizle borç uygulaması konusunda düzenleme talep ettiklerini belirtti. 

Beklentilerinin döviz ile borçlanmanın yanı sıra birçok gelişmiş ülkede uygulanan ticari gayrimenkul kira rejimine de geçilmesi olduğunu dile getiren Altaş, Kovid-19 pandemisi döneminde verilen desteklerle ilgili de konuştu.

Salgın sürecinde kira desteğinin 11 milyar doları bulduğuna dikkat çeken Altaş, perakendeci ve AVM’lerin fedakarlığı sayesinde bugün hiçbir iflas veya konkordatonun yaşanmadığının altını çizdi. 

Ernst - Young Türkiye Çözüm Ortağı - Optimum Danışmanlık Yönetici Ortağı M. Cengiz Göğebakan da halihazırda AVM’lerin finansman giderlerinin kira gelirlerinin 3.41 katına ulaştığına dikkat çekti. 

Salgında kredilerin ötelenmesiyle vadelerde yığılma olduğunu belirten Göğebakan, "Kredilerin yüzde 74’ü 2023- 2024 vadeli. Bunların finansal bir modelle yapılandırılmasına ihtiyaç var" dedi ve kurumların özkaynaklarının yüzde 25’ini bitirdiğini söyledi. 

"Güçlü olanlar içeri sermaye enjekte ederek temerrüde uğratmadan bugüne geldiler. 10-11 milyar dolarlık bir borçtan bahsediyoruz" diyen Göğebakan, bunun liraya dönülemez denilecek bir büyüklük olmadığını söyledi. 

Yabancı yatırım oranı yüzde 20’ye indi 

Esas Gayrimenkul CEO’su ve AYD YK Başkan Yardımcısı M. Cem Eriç de AVM’lerin değerlerinin bu kadar ucuzlamasının üzücü olduğunu aktardı ve "Bugün sıfırdan bir AVM yapmaya kalksak bu değerlerin katbekat üstünü harcamak gerekiyor. Tapu değerlerini yerli ve yabancı yatırımcılar açısından korumak gerekiyor" açıklamasında bulundu. 

Bu regülasyonlar sonucunda yabacı yatırımcının payının yüzde 30'lardan yüzde 20'lere düştüğünü dile getiren Eriç, açıklamasını "İlginin devam etmesi için sözleşme serbestisi ve gayrimenkul düzenlemesi önem taşıyor" ifadelerini kullanarak tamamladı.

TOKİ'den İstanbul'a 6 projede tam 3 bin 456 yeni konut geliyor! Bu tarihleri Sakın kaçırmayın!

İlaç fiyatlarına dev zam geldi!

Sahibinin 5 yıla kadar hapsi istenmişti: Tiny House kararı mahkemeden döndü!