29 / 04 / 2024

AVM'ler için dumanlı saha açma teklifi yapıldı!

AVM'ler için dumanlı saha açma teklifi yapıldı!

Mayıs 2008'de alışveriş merkezlerinde sigara içilmesinin yasaklanmasının ardından yaşanan ciro kaybını telafi etmek için AMPD ilgili bakanlıklara yazılı dilekçe göndererek, sigara odaları ve özel bölümler yapılmasını önerdi



Dumansız Hava Sahası kampanyasıyla desteklenen kapalı alanlarda sigara yasağı, 15 aydır uygulandığı alışveriş merkezlerinde (AVM) ciroların düşmesine neden olunca, kimseyi rahatsız etmeyecek çözümler aranmaya başladı. Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD), iki hafta önce Sağlık Bakanlığı ile Sanayi Bakanlığı'nın da aralarında bulunduğu ilgili mercilere yazı iletti ve AVM'ler için çözüm olabilecek bir öneri sundu. Buna göre, AVM'lerin içinde çeşitli sigara odaları veya sigara içilebilen özel bölümler oluşturulması konusunda yasanın izin vereceği bir düzenleme teklif edildi.

MUTLULUK TEK TARAFLI OLMAZ
AMPD Başkanı Mehmet Nane, dernek olarak çıkarılan yasayı desteklediklerini, halkın sağlığı açısından olumlu bulduklarını belirterek, "Ancak basit alternatifler sunarak sigara içmeyenlere zarar vermeden içenlerin de özgür olması gerektiğini düşünüyoruz" dedi. Nane, sigara kullanmayanların da rahat edecekleri şekilde planlanacak sigara odalarının içenleri mutlu edeceğini kaydederek, "Yurt dışındaki örnekler gibi havalandırması düzgün odalarla her iki tarafı da mutlu edecek çözüm bulunabilir. Mutluluk tek taraflı değil. 19 Mayıs 2008'de başlayan sigara yasağı sonrası AVM'lerde yüzde 30'lara varan ciro kayıpları yaşandığını hatırlatan Nane, bunun bir kısmının sonradan telafi edildiğini ama önemli bir bölümünün hala aynı etki altında kayıp olarak kaldığını ifade etti.

CEZA MİKTARI NET DEĞİL
"Yasak işletilirken en önemli şey büyük ile küçüğe adil davranılması" diyen Mehmet Nane, şöyle devam etti: "Kontrol ve denetimde küçüklere daha rahat davranılıp büyükler sıkıştırılmamalı. Adalet heykelinin gözü bağlıdır, terazisi eşit, kılıcı keskindir. Eşitlik olduğu sürece sorun yok. Ayrıca uygulanacak cezanın hangi şartlarda 56, hangi şartlarda 5 bin 600 TL olacağı da net değil. Bu konuya da açıklık getirilmesi gerekiyor."

Restoranlarda alan ikiye bölünebilir
Restoran ve kafelerde toplam alanın minimum yüzde 50'si açık olduğunda sigara içilmesine izin verildiğini hatırlatan Mehmet Nane, bu tipteki işletmeler için de bir çözüm arayışında olunduğunu belirtti. Nane, "Uygun koşullar sağlanarak kafe ve restoranlarda sigara içilen ve içilmeyen şeklinde iki alan bulunmasına dair girişim de düşünüyoruz. Fakat, bu ancak daha sonraki bir aşama olabilir" dedi.

5 bin 600 TL'yi nakit çıkarıp içiyorlar
Bakanlıklara gönderilen yazıda, Türk halkının duygusal yapısını talebe gerekçe olarak gösterdiklerine de değinen Nane, "Türkiye'de `İlle de sigara içeceğim' diye ölümlü vakalar yaşandı maalesef. Bunlar da göz önünde bulundurulmalı" dedi. Nane, Geçenlerde İstinye Park'ta bir ayakkabı mağazasına giren müşteri 5 bin 600 TL'yi çıkarıp kasaya bırakmış ve `Sigara içeceğim, ceza kesen olursa bu parayı verin, olmazsa çıkarken alırım' demiş. İsteyeni engelleyemiyorsunuz ve problemler çıkıyor. Bu gerekçelerle kimseyi üzmeyecek çözüm arıyoruz" diye konuştu.
Menekşe ATASELİM/Gazete Habertürk


Geri Dön