Sektörel

AVM'ler kiralamada hala TL'ye geçmedi!

Döviz kurundaki artış ve dalgalanmalar sonrası kira sözleşmelerinde yapılan değişikliğe göre sözleşmeler TL üzerinden yapılacak. Ancak hala hiçbir AVM kiracısına TL fiyatlı yeni sözleşme göndermedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dövizle kiralamaya yeni düzenleme getirilmişti. Buna göre, kira sözleşmelerinin TL üzerinden yapılması zorunlu hale getirilmişti. Ancak hiçbir AVM'de yeni düzenlemeye uyulmadı. Mülk sahipleri kiralarını döviz üzerinden almaya devam ediyor. Kiracılar ise TL fiyatlı yeni sözleşmelerin gönderilmesini bekliyor.

Hürriyet'te yer alan habere göre, kanun çıkmasına rağmen AVM'lerde hala döviz üzerinden fatura kesiliyor. AVM’lerin Ekim ayından itibaren TL bazlı sözleşme yapmaları gerekiyordu. 

İşyeri sahipleri topu Ticaret Bakanlığı'na attı

İşyeri sahipleri ise kendilerini kiraların nasıl şekilleneceğini henüz bilemedikleri için planlama yapılmadığını söyleyerek savundu. Perakende sektörü temsilcileri, TL rakamlı, yeni kira fiyatlı yeni sözleşmelerin kiracılara ulaştırılması için Ticaret Bakanlığı'ndan açıklama beklediklerini söyledi. 

Anlaşmalar yeniden düzenlenmeli

 

Turyap Çözüm Merkezi Direktörü Av. Dr. Hakan Hanlı, konu ile ilgili görüşlerini paylaştı. Tarafların sözleşmeyi güncellerken birtakım soru ve sorunlarla karşılaştıklarını söyleyen Hanlı, "Anlaşmada hangi tarihli kurun esas alındığı, taraflar 30 gün içinde değişiklik yapmazsa devletin nasıl bir yaptırım uygulayacağı, bu süreç yaşanırken sözleşmenin nasıl devam edeceği, 12 Ekim’e kadar anlaşamayan tarafların yargı yoluna mı başvuracağı bilinmiyor. Merkeze gelen en önemli sorulardan biri de değişen sözleşmelerde noter masrafları ve harçlarının ne olacağı. Örneklendirecek olursak aylık kirası 10 bin dolar +KDV olan bir sözleşmenin TL cinsinden yenilenmesi halinde kefilsiz sözleşmelerde 8 bin 400 TL, kefilli sözleşmelerde ise 50 bin 170 TL harç ve damga vergisi ödenecektir. Kira kontratının tapuya şerh edilmesi halinde bu tutar 81 bin 174 TL’lere ulaşmaktadır. Arabuluculuk tutanakları ise ilam niteliğinde belgelerdir. Arabuluculuk anlaşma belgesi için ödenmesi gereken herhangi bir harç veya değerli kâğıt bedeli yoktur. Damga vergisi ise, taraflar anlaşma belgesini icra edilebilirlik şerhi verdirmeden başka bir 'resmi işlemde kullanmak isterlerse', maktu olarak alınır. Söz konusu damga vergisi miktarı; 2018 yılı için 58,80 TL’dir. Şirketlerin bu belirsiz süreci sıkıntısız atlatabilmeleri için İstanbul Ticaret Üniversitesi işbirliğiyle Çözüm Merkezi olarak; resmi arabulucular vasıtasıyla tarafları bir araya getirerek; gizli, adil, hızlı, etkin ve düşük maliyetli bir çözüm sunuyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Dövizle kiralamaya yeni düzenleme!