AVM'lerde kira indiriminde hangi taraf ne istiyor?
Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını, sektörleri olduğu gibi AVM'leri de etkiledi. Salgın sürecinde 2 ay kapalı kalan AVM'ler sorunlarına çözüm istiyor.
Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını sebebiyle AVM'ler 2 ay kapalı kalmıştı. Haber Global'den Gamze Bal'ın haberine göre; AVM'lerdeki tüm taraflar problemlerle karşı karşıya. AVM'lerdeki mağazaların sahipleri satış olmamasından, yatırımcılar gerileyen kazançlardan, çalışanlar da geçim sıkıntısı sebebiyle sorun yaşıyor.
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Öncel, Ramazanın gelişi hem de saatlerin kısıtlanması nedeniyle satışların yüzde 60-70 oranında düştüğünü belirtti. Öncel, "Herkesin borçluluğu son derece arttı. Piyasaya ve bankalara olan borç her geçen gün de artmaya devam ediyor" şeklinde konuştu.
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı (AYD) Prof. Dr. Hüseyin Altaş ise, konuya ilişkin yaptığı açıklamasında salgın döneminde kira gelirlerinde ciddi kayıplar olduğuna vurgu yaptı.
"HER GEÇEN GÜN DAHA DA BORÇLANIYORUZ"
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, azalan satışların etkisiyle kazançlarının da düştüğünü, üzerine bir de sokağa çıkma yasağı gibi kapalı geçen günler için kiraların ödenmesinin perakendeciyi zora soktuğunu dile getirdi.
Öncel, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
"Mülk sahibinin insafına kalmış durumdayız. Kapalı kalınan sürelerin kiradan düşülmesi, bu düşülen kısmın da mülk sahibinin önümüzdeki 3 yıl boyunca ödeyeceği gelir vergisinden mahsup edilmesini talep ediyoruz. Bu yasal güvenceyle sağlanmalı. Aksi takdirde mülk sahibiyle kavga gürültü halinde oluyoruz."
Şimdiye kadar iflas eden bir mağazanın bulunmadığını ancak borçluluğun oldukça yükseldiğine vurgu yapan Öncel, şunları kaydetti:
"Piyasalara ve bankalara olan borçluluğumuz her geçen gün artıyor. Bir de şöyle bir sorunumuz var: Ortak alan giderlerine bir üst sınır getirilmeli. Şu anda AVM'ler kat mülkiyet kanununa tabi olmadığı için hiçbir denetim yapamıyoruz bu konuda. Bu yüzden de suistimallerle karşı karşıyayız. Çünkü herkes kafasına göre hesaplıyor. Aynı metrekare bir AVM için 20 TL hesaplayan da var, 80 TL hesaplayan da... Bunun önüne geçilmesi için üst sınır konulmalı."
YATIRIMCI: "KİRA GELİRLERİMİZ DÜŞTÜ"
Perakende mağazaları ise yüksek kiraları karşılayacak satış olmamasından şikayetçi olurken, AVM sahipleri de bu süreçte mağazalara kolaylıklar sunduklarını, bu sebeple de kira gelirlerinin azaldığını ifade eiyor.
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı (AYD) Prof. Dr. Hüseyin Altaş, kiralarla ilgili şunları söyledi:
"AVM yatırımcılarımızın pandemi dönemi boyunca perakendecimize sunduğu destekler 10 milyar TL’ye ulaştı. Yatırımcının bu destekleri kira gelirinde büyük kayıplar yaşattı."
Altaş, "TL ile kiralamak durumunda olan yatırımcı döviz cinsinden borçlu durumdadır. Bizler AVM yatırımcıları olarak bu zor dönemi atlatabilmek adına kredi borçlarımızın uygun oranlar üzerinden TL’ye çevrilmesi, kredi borçlarımızı ötelenmesi gibi bizi bir miktar rahatlatacak hususlarda ilgili kurumlarla görüşmelere halindeyiz" şeklinde konuştu.
Son bir senede maddi zorluklarla nedeniyle kapanmış olan bir AVM olmadığına dikkat çeken Altaş, "Şunu da vurgulamak gerekir ki AVM yatırımlarında azalma söz konusu. Bunun nedeni son yıllarda gerek yogunluk gerekse de yatırım geri dönüş hızındaki sürelerin oldukça uzaması" dedi.
Altaş, son günlerde çıkan "AVM'lerin otel ya da hastaneye dönüşebileceğine" yönelik haberlerle ilgili olarak da açıklamalarda bulundu. altaş şöyle konuştu:
"Doğrudan bir hastane ya da otele dönüşen bir AVM bulunmuyor. Alışveriş merkezlerinin değişen müşteri ihtiyaçları doğrultusunda gelişen yapılardır. Alışveriş merkezleri sürdürülebilirlik açısından değişen ihtiyaçlar çerçevesinde fonksiyon değişikliğine gitmeli. Daha fazla sosyal ve açık alan sunan AVM’ler hem alışveriş hem de yaşam merkezi olarak işlevlerine devam edeceklerdir."
Perakendeciler ile AVM'lerin tartışması yeniden alevlendi!