AVM

AVM'lere 'esnaf' kotası!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, alışveriş merkezi açılması kriterlerini değiştirdiklerini söyleyerek, "Her alışveriş merkezinde esnaf ve sanatkarımıza en az yüzde 5 pay yer ayrılması zorunluluğu getirdik" dedi.

ATO Congresium'daki "TESKOMB Yeni Türkiye Buluşması" programında konuşan Davutoğlu,  bu sene 600 milyona çıkarılan Halk Bankası kredilerinin faizlerini karşılama miktarının, "yüz milyon artırılması" önerisi geldiğini belirterek, "Ben bununla da yetinmedim, 150 milyon artırıyoruz" ifadesine yer verdi.  


Bu konuda gerekli talimatı verdiğini bildiren Davutoğlu, esnafın bütün kredileri kullanacak potansiyeli oluşturmasını diledi. Davutoğlu, kullanılacak kredinin bu yolla önümüzdeki yıl 3,5-4 milyara yaklaşacağını, toplamda kullanılacak kredinin 17 milyara ulaşacağını kaydetti. 


Esnafın kirası rayiç bedelin 4'te 1'ini aşmayacak!


Başbakan Davutoğlu, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun'un TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldüğünü hatırlatarak, esnaf ve sanatkar kültürünün devamı için perakende ticarette ne tedbir alınması gerekiyorsa aldıklarını ve bu düzenlemeleri Kanun'a koyduklarını söyledi. Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 


"Bu bizim için bir prensip meselesidir. Sizi gittikçe cesamet kazanan ve büyüyen yapılar karşısında kesinlikle ezdirmeyeceğiz. Alışveriş merkezi açılması kriterlerini değiştirdik ve her alışveriş merkezinde esnaf ve sanatkarımıza en az yüzde 5 pay yer ayrılması zorunluluğu getirdik. Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere de bunun içinde binde 3 pay yer ayırdık. Her alışveriş merkezinde onlara da yer ayrılacak ve bu esnaf ve sanatkarlara ve kaybolmaya yüz tutan mesleklere ayrılan yerlerde kira diğerleri gibi olmayacak, rayiç bedelin 4'te 1'i kira alınacak, daha fazla değil." 


-Büyük ölçekli üretimlerin indirimlerine düzenleme


Başbakan Davutoğlu, sürekli indirimler yapılarak, esnaf ve sanatkarlar aleyhine oluşan rekabet şartlarını ortadan kaldıracaklarını belirterek, büyük ölçekli üretimler üzerinden sık sık yapılan indirimlerle esnafın rekabet etmesinin zorluğu dolayısıyla bu konuya da düzenleme getireceklerini kaydetti.


Esnaf ve sanatkarların çalışma saatlerinin belirlenmesinde, günlük hayat ritmleri göz önüne alınarak düzenleme yapıldığını anlatan Davutoğlu, esnaf ve sanatkar birlikleri ve odalarının alışveriş festivalleri düzenleyerek, üyelerinin daha geniş pazarlara açılması için imkan tanıyacağını ifade etti. 


Esnaf siciline kayıtta ustalık belgesiyle ilgili çıkan sıkıntıların giderileceğini de söyleyen Davutoğlu, "G-20 dönem başkanlığımızda, esnaf ve sanatkar, ahi evran kültürünü dünyaya tanıtabilmek için KOBİ'lere özel bir gündem ayırdık ve KOBİ'ler üzerinde derin irfana sahip Türk esnaf kültürü inşallah dünyaya tanıtılacak" diye konuştu. 


Başbakan Davutoğlu, yükselen yeni Türkiye'nin en büyük gücünün, esnaf ve sanatkarlar olduğunu belirterek, "Gezi provokasyonlarında olduğu gibi bütün provokasyonlara dimdik karşı duran, her zaman istikrarın ve yeni Türkiye'nin yanında duran TESKOMB yetkililerine ve bütün esnaf ve sanatkarlarımıza teşekkür ediyorum" dedi. 



- Esnaf düzenlemeden memnun




İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz ise esnafın AVM'lerde kiranın  rayiç bedelinin 4'te 1'ini ödemesi imkanının esnaflar için önemli bir destek olacağını belirtti. 


İSTESOB olarak Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarını onayladıklarını dile getiren Yılmaz, 3 yıl ustalık belgesi olan ve yeni işyeri açmış olan esnafa faizsiz kredi verilmesinin önemli olduğunu, açıklanan olanaklarla yıllardır özledikleri ve bekledikleri imkanlara kavuştuklarını belirtti.



-- AVM TASARISI YASALAŞTI -->> (Tıkla)



AA