Ulaşım

Avrasya Tüneli‘nde sona gelindi!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Asya ve Avrupa'yı deniz tabanı altından geçen karayolu tüneliyle birbirine bağlayacak Avrasya Tüneli'nde en önemli aşamanın tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Asya ve Avrupa'yı deniz tabanı altından geçen karayolu tüneliyle birbirine bağlayacak Avrasya Tüneli Projesi'nde en önemli aşamanın başarıyla tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, "Projede deniz altında kazılan tünelde son 75 metreye gelindi" dedi.


Bilgin, yaptığı açıklamada, doğu ve batı yönünde karada inşa edilen tünellerin kazı işleminin tamamlandığını, deniz altındaki tünelde ise yüzde 97 ilerleme sağlandığını, tünelin kazı işlemlerinin bu ay sonuna kadar bitirilmesinin hedeflendiğini bildirdi.


Dünyanın en iyi mühendislik projelerinden biri olan Avrasya Tüneli Projesi'nde (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi) tarihi günün yaklaştığına dikkati çeken Bilgin, TBM (tünel açma makinesi) diye adlandırılan makineyle deniz altında delinen tünelde, 19 Nisan 2014'te Asya yakasında başlayan kazı çalışmalarının bu ay sonuna kadar Avrupa yakasında tamamlanacağını kaydetti.


- "Tünel açma çalışmaları tamamlanmak üzere"


Proje için özel olarak üretilen ve İstanbul Boğazı altında 3, 344 kilometrelik alanı kazarak ilerleyen tünel açma makinesiyle iki kıtanın deniz tabanı altında birleştirilmiş olacağına işaret eden Bilgin, "Türkiye, tünelcilik teknolojisinde çığır açan Avrasya Tüneli ile dünyanın en başarılı mühendislik eserlerinden birine sahip olacak" diye konuştu.


İstanbul'un trafik sorununun çözümüne ve İstanbul Boğazı karayolu geçişine katkı sağlamak amacıyla yap-işlet-devret modeliyle ihale edilen projede İstanbul Boğazı altındaki tünel açma çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu dile getiren Bilgin, şu bilgileri verdi: 


"19 Nisan 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Haydarpaşa şantiyesinde düzenlenen törenin ardından tünel açma çalışmaları başladı. Proje için özel olarak geliştirilen tünel açma makinesi deniz tabanının altında günde 8-10 metre ilerleyerek, toplam 3 bin 344 metrelik kazı çalışması gerçekleştirmiş olacak. Şu ana kadar yüzde 97 gerçekleşme sağlandı. TBM'nin deldiği tünelde son 75 metreye gelindi" diye konuştu.


- "Trafiğin en yoğun olduğu nokta 15 dakikaya inecek"


Her iki yakadaki karayolu tünellerinde de kazı çalışmalarının tamamlandığını belirten Bilgin, proje kapsamında yol ve sanat yapı çalışmalarının sürdüğünü, Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek Avrasya Tüneli ile İstanbul'da trafiğin çok yoğun olduğu güzergahta yolculuk süresinin 15 dakikaya kadar inerek, güvenli ve konforlu yolculuk imkanı sağlanacağını söyledi.


Sözleşme gereği Ağustos 2017'de hizmete girmesi planlanan projenin bitiş tarihinin, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın 13 Eylül 2014'te proje alanına yaptıkları ziyaret sırasında Aralık 2016'ya çekildiğini anlatan Bilgin, bu hedef doğrultusunda yüklenici firmanın çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.


- "Dünyanın sayılı ve ender mühendislik projelerinden biri"


Avrasya Tüneli Projesi'nin teknik özellikleri hakkında da bilgi veren Bakan Bilgin, şunları kaydetti:


"Toplam 14,6 kilometrelik üç ana bölümden oluşan projenin en önemli aşamasını 3,4 kilometre uzunluğundaki Boğaz Geçişi oluşturuyor. Boğaz Geçişi için dünyanın en gelişmiş TBM teknolojisinden yararlanıldı. Tünel açma makinesi, bentonit bulamacı kullanan tünel açma makineleri içinde 11 bar değerindeki işletme basıncıyla dünyada 2. sırada olup 13,7 metre kazı çapı ile de dünyada 6. sırada yer alıyor. TBM'nin güzergahı üzerinde hem deniz çökelleri hem de değişik basınç dayanımlarına sahip kaya birimleri (Trakya Formasyonu) yer alıyor. Bu sebeple Avrasya Tüneli Projesi, teknik özellikleri bakımından dünyanın sayılı ve ender mühendislik projelerinden biri olarak nitelendiriliyor."


- "Depreme karşı dayanıklılığı özel olarak artırıldı"


Avrasya Tüneli Projesi'nin toplam bin 672 bilezikten oluştuğunu belirten Bilgin, muhtemel büyük bir depremde tünelin dayanıklılığını artırmak amacıyla iki ayrı noktada özel sismik contanın monte edildiğini söyledi.


Projede iş güvenliği kurallarının eksiksiz şekilde uygulandığını vurgulayan Bilgin, 2 bin 124 çalışanın görev aldığı ve 250 iş makinesinin kullanıldığı projenin, bu yönüyle iş güvenliği ile çevre ve sosyal uygulama açılarından da örnek teşkil ettiğini bildirdi.


Bilgin, projenin sahip olduğu yüksek standartlar nedeniyle Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasının (EBRD) sürdürülebilirlik açısından en başarılı projelere verdiği "En İyi Çevresel ve Sosyal Uygulama Ödülü"ne layık görüldüğünü de ifade etti.


- "Kamu kaynaklarından hiçbir harcamada bulunulmuyor"


Proje yatırımı için kamu kaynaklarından hiçbir harcamada bulunulmadığına dikkati çeken Bilgin, "Proje, yap-işlet-devret modeliyle, yaklaşık 1 milyar 245 milyon dolarlık finansmanla gerçekleştiriliyor. Projenin tasarım ve inşaatını gerçekleştirecek ATAŞ, tünelin 24 yıl 5 ay süreyle işletilmesini üstlenecek. İşletme süresinin tamamlanmasıyla Avrasya Tüneli kamuya devredilecek" diye konuştu.


Akşam