Genel

Avrasya Tüneli'yle 100 bin araç Boğaz’ın altından 15 dakikada geçecek!

Marmaray’dan sonra sıra araç geçişinin yapılacağı Avrasya Tüneli’nde. Büyük hızla devam eden ve 2015’te devreye girecek tünel sayesinde günde 100 bin araç Boğaz’ın altından 15 dakikada geçmiş olacak...

Marmaray’dan sonra sıra araç geçişinin yapılacağı Avrasya Tüneli’nde. Büyük hızla devam eden ve 2015’te devreye girecek tünel sayesinde günde 100 bin araç Boğaz’ın altından 15 dakikada geçmiş olacak.


İSTANBUL’UN Avrupa-Anadolu yakasını birbirine deniz altından bağlayacak Avrasya Tüneli’nde inşaat büyük bir hızla devam ediyor. Avrupa’da Kazlıçeşme, Anadolu’da Göztepe’yi 106 metre derinlikte birbirine bağlayacak olan karayolu tüneli 2015 ortasında hizmete girecek. Dünyanın en büyük 6. tüneli olacak dev proje sayesinde şu anda ortalama 100 dakika olan Kazlıçeşme-Göztepe ulaşımı 15 dakikaya inecek. Raylı sistemle sadece yolcu taşıyacak Marmararay’ın aksine Avrasya Tüneli’nden sadece hafif araçlar geçiş yapabilirken, ağır araç, yaya ve motosiklet geçişine izin verilmeyecek.


TÜNEL GÜNDE 10 METRE İLERLİYOR


Tünel açmada kullanılan ve özel üretilen tünel açma makinesi, kendi sınıfında dünyada 1. sırada. Makinenin 13,7 metrelik kazı çapıysa dünyada 6... 3.4 km uzunluğundaki Boğaz geçiş tünelini kazacak ve özel olarak tasarlanan 130 metre uzunluğundaki dev makine toplam 150 milyon dolara mal oldu. Bin 500 ton ağırlığında, 4 katlı bina yüksekliğindeki makine günde ortalama 8-10 metre arasında tünel kazıyor.  


TÜRK-KORE ORTAKLIĞI YAPIYOR


Türk ve Güney Kore ortaklığıyla inşa edilen Boğaz’ın altındaki dev projenin temeli 26 Şubat 2011 tarihinde atıldı. Türkiye’nen proje lideri olarak Yapı Merkezi ile Kore’den SK E&C şirketleri tarafından yönetilen Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş, (ATAŞ) tüm yatırımı üstlendi. Daha sonra da 26 yıl süreyle tünelin işletme ve bakımından sorumlu olacak şirket, bu sürenin tamamlanmasından sonra işletmeyi kamuya devredecek. Proje kapsamında her iki yakada genişletilip eklemeler yapılan yollarsa tünel geçişi başlar başlamaz İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredilecek.


2 KATTA YÜKSELECEK


Anadolu ve Avrupa arasındaki araç ulaşımını büyük ölçüde rahatlatacak olan Avrasya Tüneli’nden devreye girdiğinde günde 100 bin aracın geçmesi planlanıyor. Tünelin her iki ucunda havalandırma bacaları ve geçiş gişeleri, bir yakada merkezi işletme binasıyla birlikte, her katta çift şerit olmak üzere, tünel iki katlı olacak. Proje kapsamında her iki yakada da gişeler yer alıp geçiş ücretinin 4 dolar + KDV olması bekleniyor. 


SIĞINAK DA OLACAK


Olumsuz hava koşullarından etkilenmeyecek olan tünel, yüksek güvenlik standartları sayesinde sığınak olarak görev yapacak şekilde inşa ediliyor. Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanı arasındaki en hızlı araç bağlantısını da sağlayacak olan Avrasya Tüneli, iki köprü üzerindeki trafik yoğunluğunda da önemli bir azalma getirecek.


2015 YILI ORTASINDA AÇILIYOR


Toplam 1.3 milyar dolar maliyetle tamamlanması planlanan Avrasya Tüneli projesinin 2015 ortasında açılması ve tüm bağlantı yollarıyla birlikte geçişlerin başlatılması hedefleniyor.Proje kapsamında Cankurtaran ile Kazlıçeşme arasındaki sahil yolu 8 şeride çıkacak. 


SÜMER DEMİRCİLER/ Akşam Gazetesi