Kripto Paralar

Avrupa Birliği kriptoda kaldıraçlı işlemleri önlemek istiyor!

Aktarılan son dakika detayların a göre, Avrupa Birliği'nin (AB) finansal risk gözetim kurumu, kripto varlıklarla gerçekleştirilen kaldıraçlı işlemlerin engellenmesini talep etti.Merakla beklenen raporda, geçen senenin kripto paralar ve merkeziyetsiz finans için çalkantılı geçtiği kaydedilerek, bunların finansal sistem üzerindeki etkisinin ise sınırlı olduğu bildirildi

Avrupa Birliği finansal sisteminin istikrarına tehdit oluşturabilecek olan olası riskleri tespit etmek ve izlemekten sorumlu Frankfurt merkezli Avrupa Sistemik Risk Kurulu (ESRB), kripto para piyasalarının sistemik etkilerini ve kripto varlıklarla  merkeziyetsiz finanstan kaynaklanan risklere yönelik politika seçeneklerini tavsiye eden raporunu resmen yayımladı.

Merakla beklenen raporda, geçen senenin kripto paralar ve merkeziyetsiz finans için çalkantılı geçtiği kaydedilerek, bunların finansal sistem üzerindeki etkisinin ise sınırlı olduğu bildirildi.

Aktarılan detaylara göre, hali hazırda kripto piyasalarla geleneksel finans sektörü ve reel ekonomi arasında çok az bağlantı olduğu kaydedilen söz konusu bu raporda, bu bağlantıların hiçbirinin mevcut durumda önem arz etmediği bildirildi.

Paylaşılan detaylara göre, söz konsu bu raporda, "Kriptoların hızla büyümesi ve yüksek oynaklığı göz önüne alındığında, sistemik riskler oluşturabilecekleri için yakından izlenmeleri gerekir." değerlendirmeleri de yer aldı.

Ayrıca kripto varlıklar ile geleneksel finansal sistem arasındaki bağlantının zamanla artması ve bu söz konusu bağlantıların hemen belirlenememesi hainde risklerin artacağına değinilen bu raporda, kripto varlıklarındaki gelişmeleri ve bunların olası finansal istikrar etkilerini daha iyi anlamak amacıyla bazı politika seçenekleri tavsiyelerine de yer verildi.

Avrupa Birliği'nin olası finansal risk bulaşma kanallarını izleme kapasitesini iyileştirmesi gerektiği bildirilen söz konusu raporda, bunun, hem kripto sektörü ile geleneksel finans arasındaki kanallar hem de kripto sektörü içindeki kanallar için geçerli olduğu kaydedildi.

Ayrıca hazırlanan raporda, bu alanda kriptolara maruz kalan bankalar gibi geleneksel finans sektörü kurumları, kripto riski olan yatırım fonları ve kripto sektöründeki stabilcoin veren kuruluşlar ve e-cüzdan sağlayıcılarının standart raporlama ve kamu aydınlatma yükümlülüklerinin teşvik edilmesi gerektiği bildirildi.

Kripto holdingler, kripto tabanlı kaldıraçlar, merkeziyetsiz finans, staking ve kripto borç gibi risklere karşı politik seçeneklerin değerlendirilmesi gerektiğine değinilen bu raporda, kripto varlıkları olan yatırım fonlarına kaldıraç limitleri getirilmesi de teklif edildi.

Bağlayıcı olmayan ESRB'nin önerilerinin Avrupa Birliği'nin ilerideki kripto varlık düzenlemelerine şekil vermesi de bekleniyor.

Bitcoin Fiyatı Yükseldi! 24 saatte yüzde 1,56 arttı

Kripto paralar ne durumda? Kripto para piyasasında düşüş mü yaşanıyor?

IOSCO'dan kripto varlık düzenlemesi!