Ekonomi

Avrupa Birliği ortak gaz alımı için ihaleye çıktı!

Aktarılan son dakika detaylarına göre, Avrupa Birliği (AB), üye ülkelerin ortak doğal gaz alımı için kurulmuş olan mekanizma çerçevesinde ilk ihale sürecini de başlattı.Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, Brüksel'de, Avrupa'daki enerji şirketlerinin berabaer doğal gaz alımına ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi

Aktarılan son dakika detaylarına göre, Avrupa Birliği (AB), üye ülkelerin ortak doğal gaz alımı için kurulmuş olan mekanizma çerçevesinde ilk ihale sürecini de başlattı.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, Brüksel'de, Avrupa'daki enerji şirketlerinin berabaer doğal gaz alımına ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, "Komisyonun bugün Avrupa Birliği Enerji Platformu kapsamında ortak gaz alımı için ilk uluslararası ihaleyi başlattığını size bildirmekten memnuniyet duyuyorum." diyen Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, böylece enerji arz güvenliğini artırmayı ve yüksek gaz fiyatlarıyla mücadele etmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Paylaşılan detaylara göre, Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, piyasa tepkisinin olumlu ve cesaret verici olduğuna değinerek, kurmuş oldukları gaz alım mekanizmasına şimdiye kadar 107 şirketin katılım sağladığını kaydetti.

İlk ihalede Avrupa'dan 77 şirketin 2024 yılının Mayıs ayına kadar toplam 11,6 milyar metreküp gaz alımı için talepte bulunduğunu dile getiren Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, söz konusu bu miktarın 2,8 milyar metreküpünün sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, ilk ihale için 15 Mayıs 2023 tarihine kadar teklif sunulabileceğini dile getirerek, tüm güvenilir uluslararası tedarikçileri söz konusu ihaleye katılmaya davet etti.

Yine paylaşılan detaylara göre, Rusya-Ukrayna Savaşı öncesinde Avrupa Birliği yılda yaklaşık 400 milyar metreküp doğal gaz tüketiyordu. Rusya, Avrupa Birliği'nin en büyük doğal gaz tedarikçisi konumundaydı fakat savaşla beraber Rusya'dan Avrupa'ya doğal gaz sevkiyatı büyük ölçüde düştü ve enerji krizi yaşanmaya başladı.

Rusya, Türkiye’nin doğalgaz borcunu ertelemişti

Aktarılan detaylara göre, Rusya’nın Türkiye’nin 600 milyon dolarlık doğalgaz borcunu 2024 yılına ertelediği bildirildi.

Geçen yılın Aralık ayında Bloomberg’e bilgi veren bir Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) yetkilisi, Türkiye’nin yüksek enerji fiyatlarına dayanan ekonomik zararı azaltma çalışmalarında Rusya’dan doğalgaz ödemelerinin bir kısmını 2024 yılına ertelemesini istediğini belirtmişti.

 

Oxford: Yeşil enerji AB'de Rus gazının yerini alabilir!

Ücretsiz doğal gaz imkanından yararlanmak isteyenler aman dikkat! Son dakika açıklaması peş peşe geldi!

Türkiye'nin doğal gaz ithalatı Şubat ayında yüzde 4,2 azaldı!