28 / 04 / 2024

Avrupa Birliği ülkelerinde oturum izni nasıl alınır 2024?

Avrupa Birliği ülkelerinde oturum izni nasıl alınır 2024?

Avrupa Birliği ülkeleri Fransa, Almanya, Hollanda, İtalya ve İspanya’da oturma izni nasıl alınır? İşte merak edilen o sorunun yanıtı...



Pek çok kişi Avrupa Birliği ülkeleri Fransa, Almanya, Hollanda, İtalya ve İspanya’da oturma izninin nasıl alındığını merak ediyor. Eğer Avrupa Birliği’nde en az beş sene yasal olarak yaşadıysanız uzun süreli ikamet statüsü elde edebilirsiniz.

Euronews'te yer alan habere göre kimileri yatırım yaparak “altın vize” ismi  verilen uygulamalarla uzun süreli ikamet için kestirme yollar arıyor fakat bu yolların çoğu da artık kapanmaya başladı.

Peki Avrupa Birliği ülkeleri Fransa, Almanya, Hollanda, İtalya ve İspanya’da oturma izni nasıl alınır? 

Avrupa Birliği ülkelerinde oturum izni nasıl alınır 2024?


FRANSA’DA OTURUM İZNİNE NASIL BAŞVURULUR 2024?

Fransa’da daimi oturma iznine başvuru yapabilmek için beş sene boyunca orada yaşamış olmanız gerekiyor. Fakat eğer evliyseniz ve eşiniz Fransız vatandaşıysa  bu süre üç yıla iniyor. Ayrıca konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre Fransız kültürüne aşina olmanız ve yeterli Fransızca bilgisine sahip olmanız gerekiyor. Eğer 65 yaşın üzerindeyseniz dil şartı geçerli olmuyor.

Başvuru yapacak kişinin sabıka kaydı ya da herhangi bir cezai mahkumiyetinin olmaması gerekli. Başarılı olan adaylara genel olarak 10 senelik oturum izni veriliyor. Daimi ikamet kartının maliyeti ise 225 Euro şeklinde belirtildi. Hem oturma izni hem de vatandaşlık Fransa’da eğitim, çalışma, mülk satın alma, ipotek alma ve kendi işinizi kurma hakkı sunarken ayrıca sosyal yardımlara ve sağlık sistemine de erişme hakkınız var.

ALMANYA’DA OTURUM İZNİ NASIL ALINIR 2024?

Eğer Almanya’da birkaç sene yaşadıysanız kalıcı oturma izni hakkınız olabilir. Fakat eğer AB vatandaşı değilseniz, başvuru yapmadan önce aile birleşimi, eğitim ya da çalışma için oturum iznine sahip olmanız gerekli.

Genel olarak bu hakkı kazanmak için beş sene boyunca Almanya’da yaşamanız gerekiyor fakat söz konusu bu süre iki sene boyunca vasıflı bir işte çalışmış mezunlar, vasıflı işçiler, devlet memurları ya da Alman vatandaşlarının aile üyeleri gibi bazı ikamet kategorileri için daha da kısalabiliyor.

Ayrıca yine Fransa’ya benzer biçimde Alman toplumuna entegre olmanız (bazen bunun için bir entegrasyon kursuna katılmanız gerekebiliyor) ve en az A2 seviyesinde dil bilgisine de sahip olmanız gerekli.

Tüm bunlar dışında maddi olarak kendinizi geçindirebiliyor olmanız, kaldığınız zaman boyunca emeklilik primlerinizi ödemiş olmanız ayrıca kendiniz ve aileniz için uygun bir konutta yaşıyor olmanız da gerekli.

Tüm bunlar ek olarak ise sabıka kaydınızda da önemli bir suç da olmamalı. Eğer paylaşılan tüm bu kriterlere uyuyorsanız, yerel göçmenlik bürosuna ya da Ausländerbehörde’ye daimi ikamet başvurusu yapabilirsiniz.

Standart olarak ikamet belgesi için 113 Euro, serbest meslek yoluyla hızlı geçiş için 124 Euro ve yüksek nitelikli profesyoneller için 147 Euro ödenmesi gerekiyor. 

Avrupa Birliği ülkelerinde oturum izni nasıl alınır 2024?


İTALYA’DA DAİMİ İKAMET İZNİNE NASIL BAŞVURULUR 2024?

İtalya’da daimi ikamet başvurusu yapmak için son beş senedir ülkede yaşıyor olmanız gerekli. Ülkeden sene içerisinde tek bir seferde altı aydan ya da toplamda 10 aydan fazla kesintisiz bir süre için ayrılamazsınız.

Askeri yükümlülükler, diğer Avrupa Birliği ülkelerinde çalışmak ya da ülkede en az üç sene yaşadıktan ve son 12 ay boyunca çalıştıktan sonra İtalya’dan emekli olmak gibi bazı istisnalar mevcut.

Ayrıca tüm bunlar dışında sağlık sigortası kanıtı, temiz bir sabıka kaydı ve en az A2 düzeyinde yeterliliğe sahip olduğunuzu gösteren bir dil sınavını geçmiş olmanız da gerekli şartlar arasında.

Başvuru yapacak olan kişilerin, sosyal yardım ödeneğinden daha çok olan asgari yıllık gelire ve uygun bir konaklama yerine sahip olduklarını da göstermeleri gerekli.

Toplam maliyeti de başvuru için 100 Euro olarak açıklanırken, elektronik kart için 30.46 Euro, başvuru pulu için 16 Euro ve posta ücreti için 30 Euro olmak üzere 176.46 Euro’yu bulmuş oluyor. Yine konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre reşit olmayanlar, mülteciler ve tıbbi tedavi görenler gibi bazı gruplar bu ücretten de muaf oluyor.

HOLLANDA’DA DAİMİ İKAMET İZNİ NASIL ALINIR?

Paylaşılan bilgilere göre Hollanda’da toplamda 4 farklı türde daimi ikamet izni var. AB/EFTA vatandaşları ve aile üyeleri için bir tane, Avrupa Birliği vatandaşı olmayanlar için bir tane, tüm AB/EFTA ülkelerinde geçerli uzun süreli ikamet izni ve daimi sığınma ikamet izni şeklinde.

Daimi ikamet izninin süresi dolmaz fakat hangi tür izne sahip olduğunuza bağlı olarak her beş ila 10 yılda bir bu izninizi yenilemeniz gerekli. Genel olarak, başvuru yapmadan önce ülkede beş sene boyunca yasal olarak yaşamış olmanız gerekli ve yine bunda da bazı muafiyetler var.

Paylaşılan detaylara göre ayrıca en az 13 yaşında olmanız, Hollanda’da ana ikametgahınızın bulunması önceki vizelerinizi zamanında yenilemiş olmanız ve temiz bir sabıka kaydına sahip olmanız gerekli.

Eğer mevcut ikamet izniniz belirli süreliyle daimi izin için de başvuru yapamıyorsunuz. 

Hollanda'da da aynı diğer ülkeler gibi, kendinizi geçindirmek için yeterli gelire sahip olmanız gerekli ki bu tatil ödeneği olmadan ayda 1207,50 Euro’dan fazla maaş anlamı taşıyor.  Başvuru yapabilmeniz için bir vatandaş hizmet numarasına (BSN) sahip olmanız ve Hollanda sivil entegrasyon sınavını da geçmeniz gerekli.

Verilen detaylara göre AB/EFTA vatandaşları için 69 Euro, diğer tüm daimi ikamet izinleri içinse 207 Euro ücret alınıyor, eğer başvurunuz reddelirse bu ödemeleri geri alamıyorsunuz.

İSPANYA’DA OTURUM İZNİNE NASIL BAŞVURULUR?


İspanya’da daimi oturma izni, ülkede beş sene boyunca kalmanıza imkan tanıyor ve kartınız ihtiyaç duyduğunuz kadar yenilenebiliyor. Hak kazanmak için İspanya'da Número de Identidad de Extranjero (NID) numarasıyla beş sene boyunca yasal olarak yaşamış olmanız gerekli. Ayrıca, kendinizi geçindirmek için yeterli gelire ya da  mali kaynağa sahip olduğunuzu ve geçerli bir sağlık sigortanız olduğunu kanıtlamanız gerekli.

Paylaşılan detaylara göre bazı durumlarda boşanma, evlilik ya da sabıka kaydı belgeleri gerekiyor. Bu beş seneyi İspanya’da farklı bir vize türüyle geçirmeniz gerekiyor ve bunlar genel olarak sadece iki ya da üç sene geçerli olduğundan birkaç defa başvurmanız gerekebilir.

Ayrıca ülkede öğrenci vizelerinin süresi yüzde 50 şeklinde kabul ediliyor. Örnek vermek gerekirse, öğrenci vizesiyle geçirmiş olduğunuz iki sene, daimi ikametiniz için bir sene sayılıyor.

İspanyol polisinin vermiş olduğu bir ikamet belgesi (certificado de residencia) ülkede tam olarak kaç senedir yaşadığınızı belirtiyor ve bunu anlamanıza da yardımcı olabilir.

Diğer bazı Avrupa Birliği ülkeleriyle karşılaştırıldığında, İspanya’da daimi ikamet başvurusu yapmak diğer ülkelere göre oldukça ucuz. Başvurunun kendisi yalnızca 80 Euro civarında tutuyor, fakat genel olarak 20 Euro’yu geçmemek kaydıyla bazı başka ücretler de talep edilebiliyor. 

 

2023'te ev sahibi kiracı kavgaları gündemden düşmedi, en önemli sorun kira ve aidatlar oldu!

Borsada başarılı yatırım yapmanın 8 temel taşı

Emlak Konut GYO'dan 2023'te 53.2 milyar TL'lik satış!


Geri Dön