23 / 06 / 2024

Avrupa Birliği'nde emlak kaosu! Ev sahibi - kiracı oranları şaşırttı!

Avrupa Birliği'nde emlak kaosu! Ev sahibi - kiracı oranları şaşırttı!

Türkiye'de konut ve kira fiyatları cep yakarken benzer bir kriz de Avrupa Birliği'nde (AB) de yaşanıyor. Resmi olarak açıklanan verilere göre İsviçre, Almanya ve Avusturya gibi zengin ülkelerde bile nüfusun yarısından fazlası kiracı.



Mega kent İstanbul'da kiralık konut fiyatları giderek daha da artarken, satılık daire fiyatları da düşüyor. Ülkemizde büyükşehirlerde vatandaşların büyük kısmı kiracı durumunda. Konut sahibi olma krizi iki senedir Avrupa'da da şiddetli şekilde hissediliyor. Avrupa Birliği verilerine göre İsviçre ve Almanya gibi kıtanın zengin ülkelerinde bile nüfusun yarısından daha fazlası kiracı durumunda. Konut sahibi oranı kıta genelinde Balkan ülkelerinde yüksek durumda fakat oda başına düşen insan sayısı da bölgede yüksek. Haber Global'den Emre Öztürk'ün haberine göre verilerde Türkiye'ye ilişkin de bilgiler yer alıyor.


YÜZDE 30 KİRACI

Avrupa Birliği'nin resmi istatistik organı Eurostat (European Statistical Office – Avrupa İstatistik Ofisi) tarafından açıklanan resmi verilere göre Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde konut sahibi olma oranı yaklaşık yüzde 70, kiracılar da yüzde 30 seviyelerinde. Eurostat verilerine göre Avrupa Birliği vatandaşlarının yüzde 17'lik kısmı kalabalık evlerde yaşıyorlar. Resmi olarak açıklanan verilere göre 36 AB üyesi arasında sadece 8 ülkede genel nüfusun yüzde 90'ından fazlası kendi sahip oldukları konutlarda yaşıyorlar.

Avrupa Birliği nde emlak kaosu! Ev sahibi - kiracı oranları şaşırttı!

İSVİÇRE VE ALMANYA KİRACI

Eurostat tarafından açıklanan resmi verilere göre İsviçre (yüzde 57), Almanya (yüzde 53) ve Avusturya (yüzde 48) Avrupa'da en çok kiracının yaşadığı ülkeler. Balkan ülkeleri de en yüksek konut sahibi oranına sahip bölge olarak dikkat çekiyor fakat Balkan ülkelerinde de konut başına düşen kişi sayısı oldukça fazla ve evler de kalabalık. Söz konusu bu ülkeler arasında ev sahipliği oranı yüzde 95'in üzerinde olan Kuzey Makedonya (yüzde 96), Arnavutluk (yüzde 95) ve Romanya (yüzde 95) özellikle dikkat çekiyor. Kıtada ev sahiplerinin oranı yüzde 90'ın üzerinde olan ülkeler arasında Macaristan, Sırbistan, Hırvatistan ve Karadağ da yer alıyor. 

TÜRKİYE 4. SIRADA

Türkiye'nin de aralarında yer aldığı toplamda altı ülke (Avusturya, Danimarka, Fransa, İsveç ve Birleşik Krallık) Eurostat'a göre Avrupa Birliği'nde ev sahiplerinin ortalaması olan yüzde 69'un altında kalıyorlar. Söz konusu verilere göre ülkemizde ev sahiplerinin oranı yüzde 57.5 kiracıların oranı da yüzde 42.5 seviyesinde. Türkiye Avrupa genelinde en çok kiracının yaşadığı 4. ülke durumunda. Avrupa'nın “dört büyük ekonomisi” arasında yer alan İspanya (yüzde 76) ve İtalya'da (yüzde 74) ise ev sahipliği oranı da yüksek. 2 ülkede de her 4 kişiden 3'ü kendi sahip oldukları evlerde yaşıyorlar.

Avrupa Birliği nde emlak kaosu! Ev sahibi - kiracı oranları şaşırttı!

TÜRKLER KALABALIK KONUTLARDA OTURUYOR

Avrupa genelinde en kalabalık evler Balkan ülkelerinde bulunuyor. Resmi olarak açıklanan verilere göre Sırbistan, Karadağ ve Arnavutluk nüfusunun yarısı kalabalık konutlarda yaşıyorlar. Avrupa Birliği genelinde kalabalık evlerde yaşama ortalaması da yüzde 16 seviyelerinde. Söz konusu bu oran Letonya (yüzde 41), Romanya (yüzde 40) ve Bulgaristan'da (yüzde 36) en yüksek seviyelerde bulunurken en az kişinin yaşadığı ev oranına da Hollanda (yüzde 2.9) , Malta (yüzde 2.8) ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi (yüzde 2.2) sahip. Türkiye'de ise söz konusu verilere göre kalabalık evde oturan nüfusun genel nüfusa oranı yüzde 39.1 seviyelerinde.

 

 

214 devlet hastanesi yapılabilecek 188.7 milyar TL ile 18 şehir hastanesi yapıldı!

Konut sektöründe yabancı yatırımcıdan sonra yerli yatırımcıyı da kaybediyoruz!,

Tek bir konutu olan tapu sahipleri dikkat! 5 yıldır ödediğiniz paralar iade edilecek!


Geri Dön