Dış Piyasalar

Avrupa Merkez Bankası Başkanı’ndan korkutan açıklama… Yüksek enflasyon devam edebilir!

Dünyada resesyon beklentisine yüksek enflasyon tehlikesi de eklenirken, Avrupa Merkez Başkanı Christine Lagarde’dan tedirgin edici bir açıklama geldi. Mevcut piyasa gerilimlerinin yakından izlendiğini vurgulayan Lagarde, “Enflasyonun çok uzun süre yüksek kalacağı tahmin ediliyor” değerlendirmesi yEnflasyon tahminiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Lagarde, ECB’nin Frankfurt’taki genel merkezinde düzenlenen toplantıda, enflasyonun çok uzun süre yüksek seviyelerde olacağı beklentisi nedeniyle faiz kararı aldıklarını kaydetti

 

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Bankanın politika faiz kararının ardından düzenlediği basın toplantısında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Enflasyon tahminiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Lagarde, ECB’nin Frankfurt’taki genel merkezinde düzenlenen toplantıda, enflasyonun çok uzun süre yüksek seviyelerde olacağı beklentisi nedeniyle faiz kararı aldıklarını kaydetti.

Belirsizliklerin devam ettiğini ve piyasanın yönünün değişiklik gösterdiğini belirten Lagarde, "Enflasyon rakamlarının çok uzun süre çok yüksek kalacağı tahmin ediliyor. Bu sebepten dolayı Yönetim Konseyi, 3 temel ECB faiz oranını bugün 50 baz puan artırmaya karar verdi." dedi.

FİNANSAL İSTİKRAR İÇİN GEREKEN YAPILIR

Christine Lagarde, belirsizliklerin, veri odaklı ilerlenmesine yönelik kararı destekler nitelikte olduğunu ifade ederek, "Mevcut piyasa gerilimleri, Yönetim Konseyince yakından izlemektedir. Avro Bölgesi'ndeki finansal istikrarı ve fiyat istikrarını korumak için gerektiğinde yanıt vermeye hazırdır. Avro Bölgesi bankacılık sektörü, güçlü sermaye ve likidite pozisyonları ile direnç durumdadır" diye konuştu.

Dünya Gazetesi’nin haberine göre,  Banka'nın temel büyüme ve enflasyona ilişkin beklentilerini değiştirebileceğine işaret eden Christine Lagarde, “Avrupa Merkez Bankası, fiyat istikrarının gerektiğinde korunması için harekete geçmeye hazır" yorumunu yaptı.

UZUN VADELİ ENFLASYON BEKLENTİSİ KORUNUYOR

Enflasyon hakkında, fiyat baskılarının ağırlıklı olarak gıda fiyatlarındaki yükseliş kaynaklı enerji fiyatlarındaki düşüşe rağmen halen güçlü olduğunu vurgulayan Lagarde, enerji fiyatlarındaki düşüşün sürmesiyle hükümetlerin de hane halkına verdiği desteği kademeli olarak azaltmasının önem kazanacağını kaydetti. 

ADIM ATMAYA HAZIRIZ

Uzun vadeli enflasyon beklentileri ve Banka'nın hedef seviyesinin yüzde 2 olarak korunmaya devam ettiğini belirten Lagarde, Banka'nın gerektiğinde fiyat istikrarının korunması için adım atmaya hazır olduğunu söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) 3 temel politika faizini bugün 50 baz puan artırarak 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıkarma kararı alırken, Banka tarafından yapılan açıklamada, refinansman faizinin yüzde 3,50'ye, mevduat faizinin yüzde 3 oranına ve marjinal fonlama faizinin de yüzde 3,75'e çıkarıldığı kaydedildi.

Şubat ayında açlık sınırı 9 bin, yoksulluk sınırı ise 32 bin liraya çıktı!

İlave tediye ödemeleri peş peşe açıklandı… Tediyeler hangi tarihte yatacak?

Carrefoursa’da 7 kiloluk Ariel Deterjan 139 liraya düştü! 16 Mart 2023 Fiyat Listesi

AFAD ve Meteoroloji'den yeni uyarı! Bu illerde yaşayanlar aman dikkat!