Ekonomi

Avrupa Merkez Bankası çıldırdı! Faiz artırımlarının da ötesine geçiyor

Avrupa Merkez Bankası (ECB), faiz kararı ile birlikte banka tarafından yapılan açıklamalara dayanarak, ECB'nin parasal sıkılaşmada faiz artırımlarının da ötesine geçtiğini gösteriyor. ECB, bankaların uzun vadeli hedefli refinansman operasyonları şartlarında değişiklik kararı da aldı

Avrupa Merkez Bankası, üç temel politika faizini 75 baz puan artırarak 2009 yılından bu yana en yüksek seviyesine getirdi.

ECB, bankaların uzun vadeli hedefli refinansman operasyonları şartlarında değişiklik kararı da aldı. Söz konusu kredi faiz oranlarının 23 Kasım 2022 yılından itibaren yeniden güncelleneceği ve bankalara ek geri ödeme seçenekleri sunulacağı aktarıldı.
 

MERKEZ BANKASI TÜM ARAÇLARI KULLANMALI

ECB Başkanı Christine Lagarde konuşmasında şunları söyledi: “Görevimizi yapmalıyız, merkez bankasının fiyat istikrarı için bir yetkisi var ve bunu tüm araçları kullanarak yapmalı. Açıkçası bu, resesyon riskini ihmal ettiğimiz anlamına gelmiyor.” 

Bu durum, bankanın parasal sıkılaşmada faiz artırımlarının ötesine geçtiğinin göstergesi olarak görülüyor.  ECB'nin yüzde 9,9 artan enflasyona karşılık para politikasında iki yönde sıkılaşmaya gittiği belirtildi.

İlk olarak üç temel politika faizini 75 baz puan artırıma gidildiğini aktaran Fiedler, ikinci olarak uzun vadeli hedefli refinansman operasyonları şartlarında değişiklik yapma kararı alarak bilanço azaltma sürecine başlandığını aktardı.

Fiedler, bankaların  uzun vadeli hedefli refinansman operasyonları operasyonlarında geri ödemeyi teşvik edilebileceğini belirterek, sistemdeki likiditenin azalabileceğini söyledi.

Söz konusu bu durumun zamanla arka kapıdan faiz artışına dönüşebileceğini belirten Fiedler, mevduat faizi ve temel refinansman faiz oranlarında artırımlar olabileceğini de söyledi.

Fiedler, Lagarde'nin bundan sonraki toplantılarda faiz artışı olacağı sinyallerini verdiğni belirtti. Temel refinansman faizinde aralık ayında 50 baz puanlık, 2023 yılının şubat ayında da 25 baz puanlık artışla yüzde 2,75'e çıkarılabileceğini vurgulayan Fiedler, bankanın niceliksel sıkılaşmaya 2023'ün başlarında başlayabileceğini aktardı.

 

BU DEĞİŞKLİK PARA PİYASALARINI ETKİLEYEMEYEBİLİR

Rabobank ECB ve Avro Bölgesi Makro Strateji Başkanı Elwin de Groot uzun vadeli hedefli refinansman operasyonları koşullarında yapılacak değişikliklerin para piyasalarını etkilemeyebilecek dedi.

ECB toplantısının bütün seçeneklerin masada olduğunu belirten Groot, ''Şu anda aralık ayındaki 75 baz puanlık tahminimizi düşürme konusunda isteksiziz.'' ifadelerini kullandı.

Groot, yapılacak değişiklikler ile beraber zorunlu karşılılara uygulanan faiz oranlarının temel refinansman faizi yerine, mevduat faizi olacağını söyledi. Groot, niceliksel sıkılaşmanın ilk çeyreğin sonlarında veya ikinci çeyreğin başında başlayabileceğini belirtti.

Son dakika... Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!
Euro dolar paritesi düşüyor! Henüz 1 euro bile almadıysanız hemen bakın! Euro değer kaybetti
Avrupa Merkez Bankası kararını veriyor! Küresel piyasalarda tedirginlik!
Faiz kararı sonrasında euro ne kadar oldu? Son dakika euro kuru