Ekonomi

Avrupa Merkez Bankası faiz artırımlarında sona yaklaşmış olabilir!

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB), merakla beklenen temmuz ayı toplantısında politika faizini 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılırken, bunun Banka'nın son faiz artırımı olabileceği şeklindeki öngörüler de güç kazandı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylar göre Banka'nın sene sonuna kadar toplamda 50 baz puan faiz artırımı yapabileceğine dair öngörülere karşın Temmuz'da son faiz artırımı olabileceğine dair beklentiler de  oldukça güç kazandı

Avro Bölgesi'nde özellikle çekirdek enflasyonda görülen "inatçı" seyir, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) politika alanını daraltırken, resesyon ve enflasyon ikileminde kalan politika yapıcıların vereceği mesajlar da Banka'nın bundan sonraki politikası için oldukça önem taşıyor.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylar göre Banka'nın sene sonuna kadar toplamda 50 baz puan faiz artırımı yapabileceğine dair öngörülere karşın Temmuz'da son faiz artırımı olabileceğine dair beklentiler de  oldukça güç kazandı.

Yine paylaşılan detaylara göre, Avro Bölgesi'nde süren enflasyonist baskılara karşın Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinde yaşanan söz konusu düşüş, bu ay son faiz artırımı yapılabileceğine dair öngörülerin de ön plana çıkmasına neden oldu.

Rabobank ECB ve Avro Bölgesi Makro Strateji Başkanı Elwin de Groot, Anadolu Ajansı muhabirine konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) politikasında değişiklik olmayacağını ve toplantının çok az yeni bilgi içerebileceğini belirtti.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Yönetim Konseyi'nin, önemli gelen verileri ve yeni projeksiyonları beklerken, Eylül'de faiz artıracağına ya da faizleri sabit tutacağına yönelik bir söz vermekten kaçınmak için elinden gelenin en iyisini yapabileceğini kaydeden Groot, üyeler arasındaki iletişim sorununun bu toplantıda devam edebileceğini bildirdi.

Rabobank ECB ve Avro Bölgesi Makro Strateji Başkanı Elwin de Groot, ECB'nin iletişiminde "faizlerde daha yüksek oranlardan" faizleri değiştirmeyerek daha uzun süre bekletme" mesajlarına geçmek amacıyla çalışacağını da kaydetti.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB), orta vadeli beklentileri yönetmeye çalışmak için yeni bir tür sözlü yönlendirme biçimi benimseyebileceğini kaydeden Rabobank ECB ve Avro Bölgesi Makro Strateji Başkanı Elwin de Groot, bu sözlü yönlendirmenin etkilerinin sınırlı olabileceğini belirtti.

"ECB, bir daha faiz artışı yapmayabilir, faiz oranları zirveyi görmüş olabilir"

Elwin de Groot, Avrupa Merkez Bankası'nın 25 baz puanlık artış yapacağına dair mesajını başarılı bir biçimde verdiğini kaydetti.

25 baz puanlık artışın piyasalarda güçlü bir biçimde fiyatlandığını kaydeden Groot, Temmuz'daki artıştan sonra ECB'nin bir daha faiz artışı yapmayabileceğini ve faiz oranlarının zirveyi görmüş olabileceğini belirtti.

Yaptığı açıklamada enflasyona dair herhangi bir olumsuzluk ya da politika aktarımına ilişkin şüphelerin oluşması durumunda yaz mevsiminden sonra da faiz artırımlarının süreceğini kaydeden Elwin de Groot şöyle konuştu: "Avrupa Merkez Bankası'nın kendi içindeki kararsızlığı mevcut arka plan göz önüne alındığında haklı görülebilir fakat söz konusu bu durum iletişim stratejisi söz konusu olduğunda ek zorluklar da ortaya çıkarabilir. Avrupa Merkez Bankası'nın iletişiminde zaman tutarsızlıkları da bulunuyor. Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi, yakın vadede seçeneklerini açık tutmak isterken, muhtemelen orta vadede çok daha güçlü bir mesaj göndermek isteyecektir. Söz konusu bu iki hedefi uyumlu hale getirmek zor olabilir.''

"ECB, 2024 yılında faiz indirimine gitmeyecek"

Commerzbank Kıdemli Ekonomisti Marco Wagner de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Avrupa'nın ekonomik kaygılarının giderek daha fazla ön plana çıktığını belirtti.

Ekonomik görünümün Avrupa Merkez Bankası'nın temmuz toplantısında yoğun bir biçimde tartışılabileceğini ifade eden Wagner, Eylül ayında ECB'nin fazla iyimser olan ekonomik büyüme tahminini aşağı yönlü revize etmesinin muhtemel olduğunu belirtti.

Wagner açıklamasında "Bu çerçevede, piyasa hala eylül ayı faiz artırımı için önemli bir olasılık fiyatlamış olsa bile ECB, muhtemelen bu hafta faiz artırımlarını sonlandıracak. Avrupa Merkez Bankası 2024 yılında faiz indirimine gitmeyecek. Çünkü Avro Bölgesi, enflasyondaki gerileme bakımından ABD'nin gerisinde kalıyor." değerlendirmesini yaptı.

Berenberg Ekonomisti Salomon Fiedler de yaptığı açıklamada yüzde 60 ihtimalle ECB'nin eylül ayında 25 baz puanlık bir faiz artırımına gidebileceğini fakat Avro Bölgesi PMI verisindeki düşüşün, Banka'nın eylül ayında faizlerde hiçbir değişiklik yapmama ihtimalini artırdığını belirtti.

Salomon Fiedler, "Avrupa Merkez Bankası, temmuz ayı toplantısında muhtemelen eylülde faiz oranlarını artırıp artırmayacağına dair net bir sözlü yönlendirme sunmayacak. Bunun yerine verilere dayalı olarak bir bekle ve gör yaklaşımında ısrar edecek." diye konuştu.

GYODER'den depreme karşı akıllı kentler için KÖİ modeli önerisi!

Karadağ, gayrimenkul yatırımcılarının radarına girdi!

Araç alım-satımında ek vergiyi kim öder? Ek MTV'de tüm ayrıntılar belli oldu!