Dış Piyasalar

Avrupa Merkez Bankası Fed'in izinde. Aralık'ta da jumbo faiz artışı masada

Avrupa Merkez Bankası'nın şahin söylemi ile bilinen yöneticilerinden Klaas Knot, Avrupa Merkez Bankası'nın tüm çatlaklara rağmen bir sonraki hamlesinin de 50 ile 75 baz puan arasında bir faiz artışı yönünde olacağını kaydetti.Avrupa Merkez  Bankası'nın enflasyonla mücadelesi kapsamında ""Henüz devre arasına bile gelmedik" ifadelerini kullanan Knot, bir sonraki toplantıda da önemli düzeyde bir adım atacaklarını söyledi

Avrupa Merkez Bankası'nın Yönetim Konseyi Üyesi Klaas Knot, Hollanda'da bir televizyon kanalına verdiği söyleşide bankanın bir sonraki faiz artımı kararında da  50 ile 75 baz puan arasında bir artışa gidebileceğini bildirdi. Avrupa Merkez  Bankası'nın enflasyonla mücadelesi kapsamında ""Henüz devre arasına bile gelmedik" ifadelerini kullanan Knot, bir sonraki toplantıda da önemli düzeyde bir adım atacaklarını söyledi. Klaas Knot, Avrupa Merkez Bankası'nın önümüzdeki yıl da para politikasını sıkılaştırmaya yönelik adımların atılmaya devam edeceğini kaydetti.

 

Son toplantıda faizleri 75 baz puan artışla 2009'dan bu yana en yüksek seviyeye çıkaran Avrupa Merkez Bankası üyeleri arasında faiz artışında ihtilaf yaşanmış elde edilen bilgilere göre üç üye faiz artışının yüzde 50 olması gerektiğini belirtmişti. Bloomberg'e konuşan kaynaklara göre, üyeler bir önceki faiz kararı olan 75 baz puanlık faiz artışını oybirliği ile almadı, üç üye 50 baz puanlık faiz artışından yana oy kullandı. Üyeler ayrıca gelecekteki faiz artışlarına ilişkin işaret vermemeyi de tartıştı. Aynı kaynaklar, toplantıda bazı üyelerin “nötr faize ilerlemeye” yönelik bir değerlendirmenin metne konulmasını tartıştığını belirtirken bu görüşün “faiz artışında yavaşlama olarak yanlış anlaşılmaya yol açabileceği” endişelerinin de dile getirildiğini ifade etti. Öte yandan AMB karar metninde gelecek toplantılarda faiz artışlarının süreceği belirtilmiş ancak artışların boyutuna dair bir sinyal verilmemişti.

"Yavaşlamaya devam edecek enflasyon riski sürüyor"

Kararın ardından Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, ekonomik aktivitenin 3. çeyrekte önemli ölçüde yavaşladığını ve muhtemelen 4. çeyrekte ve 2023’ün 1. çeyrekte daha da yavaşlayacağını söylemişti. Lagarde, gerçekleştirdiği basın toplantısında “Bu yılın geri kalanında ve gelecek yılın başında daha fazla zayıflama bekliyoruz” ifadesini kullanmıştı. Ekonomik büyüme ile ilgili risklerin açıkça aşağı yönlü olduğunun görüldüğünü kaydeden Lagarde, Ukrayna savaşına atıfta bulunarak, arz yönlü sıkıntıların daha da kötüleşebileceği öngörüsünü paylaştı. “Enerji ve gıda maliyetleri ısrarcı şekilde beklentilerin üzerinde kalabilir” ifadesini kullanan Lagarde'a göre enflasyona yönelik riskler sürüyor.

Son dakika... Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Faiz kararı sonrasında euro ne kadar oldu? Son dakika euro kuru 

Avrupa Merkez Bankası çıldırdı! Faiz artırımlarının da ötesine geçiyor