28 / 04 / 2024

Avrupa Merkez Bankası’ndan “Faizler artmayacak” mesajı geldi!

Avrupa Merkez Bankası’ndan “Faizler artmayacak” mesajı geldi!

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi Üyesi Galhau, şoklarla karşılaşmadığı sürece ECB'nin sıkılaşma sürecini tamamladığını ve yakın gelecekte faiz artırımına gerek olmadığını söyledi.



Fransa Merkez Bankası Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi Üyesi François Villeroy de Galhau, perşembe günü Radio Classique'e yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi'ndeki enflasyon oranının bir yıl içinde üç kat düşüş yaşadığını ve bazı dalgalanmalara rağmen eğilimin açık şekilde aşağı yönlü olduğunu belirtti.

Galhau, ECB'nin geçen yılın Temmuz ayından bu yana yaptığı yoğun faiz artışlarının özellikle enflasyon üzerinde etkili olduğuna dikkat çekti ve "Enflasyon için çare faiz oranlarıdır. Faizleri artırmak olumlu değil ama etkili bir uygulama. Bu yöntem bizim enflasyonu yüzde 2 hedefimize getirmemize destek sağlıyor. Faiz oranlarımız, herhangi bir sürpriz ya da dış şok yaşanmaması halinde, daha fazla yükselmeyecek" ifadesini kullandı.

FAİZ İNDİRİMİ GÜNDEMDE YOK

Bu açıklamalarına karşı Galhau, en geç 2025 yılına kadar enflasyonu yüzde 2 hedefine ulaştırma taahhüdünü hatırlatarak yakın gelecekte faiz oranlarındaki bir indirimin masada olmadığını söyledi.

Galhau, "Faiz indirimi hakkında konuşmak için henüz çok erken. Ancak faiz indirimi, herkes enflasyonun yüzde 2'ye geri döneceğine ikna olduğunda masaya gelecektir" dedi.

Benzer yorumu ECB nin diğer yetkilileri de yaptı. Başkan Yardımcısı Luis de Guindos ve ECB Üyesi Joachim Nagel faiz indirimini konuşmak için henüz erken olduğuna dikkat çekti.

Avrupa Merkez Bankası’ndan “Faizler artmayacak” mesajı geldi!

JAPONYA’DA REKOR CARİ FAZLA

Öte yandan Japonya'da Eylül ayıyla biten 6 aylık dönemde cari denge 84,2 milyar dolarlık fazla verdi. Japonya'da cari fazla bu mali yılın ilk yarısında rekor seviyeye ulaşarak ülkenin ekonomik toparlanması ve zayıflayan para birimi için potansiyel olarak olumlu bir ortama yarattı.

Maliye Bakanlığı'nın rakamlarına göre Japonya'da cari denge Eylül ayına kadar olan altı aylık dönemde ithalattaki düşüşün de etkisiyle 12,7 trilyon yen (84,2 milyar dolar) ile rekor oranda fazla verdi. Eylül ayında ise cari fazla 2,72 trilyon yen (18,03 milyar dolar) ile 18 ayın zirvesine ulaştı. Bu veri ile cari fazla serisi sekizinci aya çıkmış oldu.

ÇİN’DE SORUNLU KREDİLERDE PATLAMA!

Çin'de tahsili gecikmiş alacakların tasfiyesi için çıkarılan varlığa dayalı menkul satışları yılın 10 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 88 artış kaydetti.

Çin bankalarının sorunlu kredilerini varlığa dayalı menkul kıymetler olarak tasfiyesi, ülkenin gayrimenkul devlerinin görünür kıldığı borç krizinin son yansıması olarak dikkat çekti.

Bloomberg'in haberine göre söz konusu kıymetlerin ihracı ilk 10 ayda yıllık %88 artışla 33,8 milyar yuana (4,6 milyar dolar) çıktı. Bu ihraçların çoğunluğu kamu bankaları ve iştirakleri tarafından gerçekleştirildi. 4,6 milyar dolarlık tutar verilerin takip edildiği 2016 yılından bu yana en yüksek miktar olarak öne çıktı.


 


Geri Dön