Ekonomi

Avrupa Merkez Bankası’ndan şaşırtan enflasyon itirafı!

Pandemi ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşla birlikte başta artan enerji fiyatları nedeniyle tarihi bir enflasyon sarmalına giren Avrupa Birliği’nden konuyla alakalı ilginç bir itiraf geldi. Avrupa Birliği, çok uzun yıllardır görmediği, alışkın olmadığı enflasyonla, önce pandemi, daha sonra da Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşın ardından tanıştı

Pandemi ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşla birlikte başta artan enerji fiyatları nedeniyle tarihi bir enflasyon sarmalına giren Avrupa Birliği’nden konuyla alakalı ilginç bir itiraf geldi.

Avrupa Birliği, çok uzun yıllardır görmediği, alışkın olmadığı enflasyonla, önce pandemi, daha sonra da Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşın ardından tanıştı.

Son olarak kasım 2022 verilerine göre, Euro Bölgesi'nde enflasyon, kasımda yüzde 10 olarak açıklandı. Söz konusu enflasyon nedeniyle, birçok Avrupa ülkesindeki çalışanlar, hayat pahalılığını protesto etmek için greve gitti, Söz konusu grev dalgası, kıta Avrupa’sı dışına taşarak, İngiltere’ye de sıçradı.

Ekonomisi büyük sarsıntı geçiren ve resesyon ihtimali artan Avrupa Birliği’nde paranın başındaki isim olan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi’nde ücretlerin tahminlerinden daha hızlı arttığı itirafında bulundu.

Hırvatisan’da yayımlanan Jutarnji list gazetesine konuşan Lagarde, Avrupa Merkez Bankası'nın bunun zaten yüksek olan enflasyonu daha da arttırmasını engellemesi gerektiğini söyledi.

ECB enflasyondaki tarihi yükselişi durdurmak amacıyla Temmuz ayından bu yana faiz oranlarını toplam 2,5 puan arttırmış ve uzun vadeli fiyat artışı beklentilerinin yüzde 2'lik hedefin üzerine çıkmaya başlaması nedeniyle önümüzdeki birkaç toplantıda daha da fazla politika sıkılaştırması sözü vermişti.


Habere göre Lagarde, "Ücretlerin muhtemelen beklenenden daha hızlı bir şekilde arttığını biliyoruz. Enflasyonist beklentilerin çıpasızlaşmasına ya da ücretlerin enflasyonist bir etki yaratmasına izin vermemeliyiz” ifadelerini kullandı.

Avrupa borsalarından son dört senenin en kötü performansı!