Ekonomi

Avrupa ve ABD’de işten çıkarmalar dalga dalga büyüyor!

Avrupa'da, son 30 yılın en yüksek enflasyon ve faiz dönemi yaşanırken pek çok şirket çalışan sayısında azalmaya gittiğini ya da yeni alımlara ara verdiğini duyurmaya başladı.Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) geçen hafta yayımladığı Mesleklerin Geleceği 2023 raporundaki bilgilere göre, yavaşlayan ekonomik büyüme ve enflasyon istihdamın geleceği için en büyük riski oluşturuyor

Önce Kovid-19 salgını ardından yaşanan Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle yüksek enflasyon ve artan faiz oranları ile neredeyse tüm sektörlerde şirketler, maliyetlerini azaltmaya yönelik adımlar atmak ve işe alımlarda frene basmak zorunda kalıyor.

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) geçen hafta yayımladığı Mesleklerin Geleceği 2023 raporundaki bilgilere göre, yavaşlayan ekonomik büyüme ve enflasyon istihdamın geleceği için en büyük riski oluşturuyor. Avrupa ve ABD'li büyük teknoloji ve otomobil şirketleri de tarihlerinin en büyük işten çıkarmalarını duyururken Avrupa'da da personel sayısını azaltmaya çalışıyor.

AVRUPA’DA ÖNE ÇIKAN İŞTEN ÇIKARMALAR

Avrupa'da işten çıkarmaların yoğun olduğu sektörler arasında otomotiv, gıda, perakende, endüstri ve mühendislik, teknoloji, telekomünikasyon ve finans bulunuyor. Otomobil üreticisi Stellantis, gönüllü işten çıkarmalar yoluyla İtalya’da 2 bin işçiyi işten çıkardı.

İsveçli grup Volvo, Avrupa'daki otobüs üretim operasyonunu yeniden yapılandırarak 1.600 kişiyi işten çıkardı. İsveç merkezli Volvo Cars, 4 Mayıs'ta İsveç'te 1.300 kişilik ek işten çıkarma kararını duyurdu.

İtalyan şirketi Marelli, 400 kişiyi işten çıkarırken, İngiliz elektrikli araç üreticisi Arrival, 800 kişinin işine son verme kararı aldı. Yine İngiltere’den yemek dağıtım şirketi Deliveroo, 350 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. Süpermarket grubu Sainsbury's, toplamda işten çıkarmaların 2300 olacağını duyurdu. Alman moda perakendecisi Zalando ve gözlük perakendecisi Fielmann, 2025'e kadar yüzlerce kişiyi işten çıkaracaklarının açıkladı.

 

ACCENTURA’DEN 19 BİN KİŞİ ÇIKARILACAK

İrlanda-ABD ortaklı bilgi teknolojileri firması Accenture, küresel ekonomiye ilişkin endişeler nedeniyle 19 bin kişinin işine son verme kararı aldı. İngiliz siber güvenlik firması Sophos, 450 kişiyi işten çıkaracağını duyururken, İsveçli telekom ekipmanı üreticisi Ericsson'un, dünya çapında 8 bin 500 kişilik istihdam azaltacağını duyurdu. İsviçreli Logitech, 300 kişinin, İngiliz perakende zinciri Wilko'nun, 400 kişinin işine son vermesi bekleniyor. British Steel, 260 kişiyi işten çıkarabileceğini duyururken, Finlandiyalı asansör üreticisi Kone, 1.000 kişi, Finlandiyalı telekom şirketi Nokia, 208 kişiyi, Hollanda merkezli Philips, 6 bin kişiyi, Alman yazılım firması SAP, 3 bin kişiyi, Telekom Italia'nın, 2 bin kişiyi, İngiliz telekom şirketi Vodafone, İtalya'da 1.000, Almanya'da 1.300 kişiyi, Alman kimya şirketi BASF, 2 bin 600 kişiyi, Henkel 2 bin kişiyi işten çıkardı.

Diğer işten eleman çıkarmayı düşünen şirketler ise şöyle: Deutsche Bank: 800 kişi, Evonik: 200 kişi, Siemens Gamesa: 2 bin 900 kişi, Schaeffler: 1.300 kişi, Grifols: 2 bin 300 kişi, İsveçli mühendislik grubu Alfa Laval: 500 kişi, Husqvarna: 1.000 kişi.