Sektörel

Avrupa Yakası Adalet Sarayı, Aralık'ta hizmete girecek!

Varyap İnşaat tarafından üç yıl önce yapımına başlanan Avrupa Yakası Adalet Sarayı, Aralık ayında tamamlanarak hizmete girecek

Yaklaşık üç yıl önce Şişli Çağlayan'da inşaatına başlanan 60 futbol sahası büyüklüğündeki 16 blok ve 20 kattan oluşan Avrupa'nın en büyük adalet sarayı Aralık ayında yapımı tamamlanarak hizmete girecek.

Varyap İnşaat tarafından üç yıl önce yapımına başlanan 343 bin metrakarelik kapalı alana sahip "Avrupa Yakası Adalet Sarayı" ile ilgili AA muhabirine açıklama yapan Varyap Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, inşaat büyüklüğü olarak Avrupa'nın en büyük adliye sarayı olan binada en son inşaat teknolojisinin kullanıldığına işaret etti. Varlıbaş, adliye binasında, kurum mensupları ve vatandaşın işlerini sağlıklı yürütebilmesi için her türlü organizasyonun göz önünde bulundurulduğunu söyledi.

Adliye binasının İstanbul'un Avrupa yakasındaki en prestijli binalarından biri olacağını belirten Varlıbaş, projenin hem İstanbul hem de Türkiye'nin imajına olumlu yönde katkıda bulunacağını kaydetti.

Varlıbaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bu projeye büyük önem verdiğini dile getirerek, "Başbakanımızın bu projeye verdiği önemden dolayı işin zamanından önce bitirilmesi için gerekli ödemeyi sağlayıp bizden hız vermemizi ve projenin bitirilmesi yönünde talimatları vardı. Biz de aldığımız tedbirlerle bu yılın Aralık ayı içerisinde normal süresinden 9 ay önce tamamlayacağız" dedi.

-7'Sİ YERİN ALTINDA TOPLAM 20 KAT OLACAK-
Burada yapılan her şeyin ihtiyaca göre tasarlandığını dile getiren Varlıbaş, 60 futbol sahası büyüklüğündeki 20 katlı projenin görülen kısmının dışında bir de 7 kat yerin altında görünmeyen bölümleri olduğunu bildirdi.

Süleyman Varlıbaş, binanın adliyeye gelenlerin yeme, içme, dinlenme gibi ihtiyaçları da gözönünde bulundurularak planlandığını dile getirerek, adliye mensupları, avukatlar ve dava taraflarının giriş ve çıkışının en rahat şekilde yapılabilmesi için her türlü önlemin düşünüldüğünü kaydetti.

Adliyede görev yapacak hakim ve savcılarının girişlerinin binanın ana kapısından yapılacağını anlatan Varlıbaş, vatandaşın, adliyenin arkasında bulunan diğer giriş kapısından içeri alınacağını bildirdi.

Varlıbaş, güvenlik açısından altyapının tamamlandığını, binaya çok sayıda elektronik sistem kurulduğunu ve binanın her yerinden görüntü alınması için kameralar yerleştirileceğini vurgulayarak, güvenlik önlemleri kapsamında otoparkta vatandaşlar, avukatlar ile hakim ve savcılar için ayrı ayrı giriş ve çıkış kapılarının olacağını anlattı.

-326 DURUŞMA SALONU, 1500 HAKİM VE SAVCI OFİSİ-
Adalet Sarayı projesinin Türkiye'de Bayındırlık Bakanlığının yaptığı en büyük keşif bedelli ve en büyük inşaat alanlı tek kalemlik bir proje olduğuna dikkati çeken Varlıbaş, böylesine büyük bir inşaat sahasının şehrin merkezide olmasının, etrafta boş alan bulunmamasının işlerini zorlaştırdığını söyledi.

Varlıbaş, bütün bu koşullar altında hem çevreye hem insanlara zarar vermeden her türlü tedbiri alarak günde bin kamyon ile bir milyon 200 bin metreküp hafriyat yaparak inşaatı başlattıklarını kaydetti.

Birbirine bağlı 20 bloktan oluşan adalet sarayında, 326 duruşma salonu, bin 500 hakim ve savcı ofisi, 93 asansör, 4 konferans salonu, kafeteryalar, yemek salonları, PTT ve banka şubelerinin yer alacağını belirten Varlıbaş, binada, 93 adet asansör, 8 adet toplam 1 kilometre uzunluğunda yürüyen merdiven ve yangın çıkışı için çeşitli ebatlarda bin 450 adet kapının yer alacağını açıkladı.

Süleyman Varlıbaş, 83 bin metrakarelik kapalı alan üzerinde 2 bini halka açık, bin 200'ü adliye çalışanlarına ait olmak üzere toplam 3 bin 200 araçlık otopark yapıldığını dile getirdi. Varlıbaş, projede, tutuklu ya da hükümlünün otoparktan, savcının da kendi odasından direk duruşma salonuna girebileceği bir teknolojiyle donatılacağını ve bu sayede adliye kapısındaki olası birikmelerin de önlenmiş olacağını söyledi.

-"ADLİYEYE GÜNDE 70 BİN KİŞİ GİRECEK"-
Varyap Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, adliye binasının inşaatında 800 kişinin istihdam edildiğini ve inşaatının tamamlandıktan sonra burada 5 bin kişinin çalışacağını anlatarak, "Adalet sarayı tamamlandığında buranın günlük ziyaretçi sayısı 70 bin kişiye ulaşacak" dedi.

Binada, 62 bin metrekare su yalıtımı, 185 bin metrekare ısı yalıtımı yapılacağını dile getiren Varlıbaş, cephe giydirme ve tasarımda kamu binalarında ilk kez uygulanacak teknolojilerin kullanıldığına dikkati çekti. Varlıbaş, binanın "doublescreenface" denilen sistemle, çift camla kaplanacağını, böylece yüzde 30'a varan enerji tasarrufu sağlanmasının hedeflendiğini kaydetti.

Süleyman Varlıbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin kavşak düzenleme, metro ve yollarla ilgili yeni düzenleme projelerinin tamamlanmak üzere olduğunu, adalet sarayının bahçesinde bir metro girişinin bulunacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin önde gelen projeleri arasında yer alan Avrupa Yakası Adalet Sarayı, daha yapım aşamasındayken örnek proje kabul edilerek, inşaat fakültesi öğrencilerine de konu oldu. Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Romanya Politeknik ve İsviçre Zürih üniversitelerinin de aralarında bulunduğu pek çok üniversite öğrencisi, adliye sarayını gruplar halinde ziyaret ederek, proje hakkında bilgi aldı. Son olarak Ankara ODTÜ, Atılım ve Gazi üniversitelerinden öğrenci grupları da adliye sarayını gezerek, inşaat ve teknolojisi hakkında bilgi aldı."
AA