Ekonomi

Avrupa’da gübre kalmadı! Birçok gübre üretim tesisi kapısına kilit taktı!

Avrupa'da doğal gaz fiyatlarının hızla yükselmesi sebebiyle gübre üretim tesislerinin büyük kısmı faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Üretim tesislerinin kapanması gübre kıtlığına yol açabileceği düşünülüyor. Üretim tesislerinin kapanması gübre kıtlığına yol açacak

Doğal gaz fiyatlarının yükselmesi yüzünden gübre üretim tesislerinin çoğu faaliyetlerini durdurdu. Üretim tesislerinin kapanması gübre kıtlığına yol açacak. Avrupa ülkeleri, Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası hızla artan doğal gaz ve elektrik fiyatlarının ortaya çıkardığı enerji kriziyle mücadele ediyor.

Kriz öncesine göre 20 kattan fazla artan gaz fiyatları, Avrupa'da özellikle yoğun enerji tüketen sektörleri ciddi anlamda etkiledi. Gübre tesisleri de bu durumdan en çok etkilenen sektörlerden biri oldu. Avrupa’daki göre üretim kapasitesi 3’ten 2’ye düşürüldü.

Gübre üretimindeki temel girdiler arasında yer alan doğal gazın maliyetindeki fahiş artış, son dönemde Avrupa'da çok sayıda gübre fabrikasını üretimi azaltmaya veya askıya almasına sebep oldu.Emtia piyasalarına hizmet eden ICIS verileri de Avrupa'da artan gaz fiyatlarının gübre üretimi üzerindeki etkisini göz önüne serdi. İngiltere'de üretim yapan CF Fertilizers şirketi üretimini azalttı ve üretim durdurma planları yapıyor. İspanya'da Fertiberia şirketi bazı tesisleri kapattı ve üretimi azalttı. Belçika'da Yara ve BASF üretiminde kısıtlamaya gitti.



Polonya'da Grupa Azoty ve Anvil üretimi düşürdü, Romanya'da Azomures faaliyetlerini yavaşlattı, Slovakya'da Duslo firması üretimi durdurdu, Macaristan'da Nitrogenmüvek üretimi askıya aldı. Litvanya'da Achema üretime ara verdi, Lifosa üretimi bir süre askıya aldı.

Amonyum fiyatları yükselişte

Verilere göre, kriz öncesi dönemde Avrupa'da yıllık 18,3 milyon ton kimyasal gübre üretildi. Bunun yüzde 72'si azotlu, yüzde 13'ü fosfatlı, yüzde 15'i de potaslı gübre olarak kayıtlara geçti. AB, 2021'de azot gübreleri üretimi için 2,9 milyon ton amonyak ve 4,7 milyon ton üre ithal etti. Gübre, Rusya'ya yönelik yaptırımların kapsamına dahil edilmedi ancak bankacılık, taşımacılık ve sigorta gibi alanlarda uygulanan yaptırımlar nedeniyle Rusya'dan gübre tedariki kesintiye uğradı.

Bu gelişmeler doğrultusunda Avrupa ülkelerinde bu yıl yeterli miktarda gübre bulunamayacağı öngörülüyor.

AB, sorunun çözümü için gübrede ithalat vergilerini kaldırmaya yönelik girişimlerde bulunurken, Kanada gibi ülkelerden gübre tedarik etme planları üzerinde çalışıyor.

Euro'yu tahtından eden dolar, sterline de acımadı! Dolarda son durak neresi!

Hurda fiyatları resmen fırladı! Bomba zam haberi! Güncel hurda fiyatları ne kadar? 29 Eylül 2022 hurda fiyat listesi 

Yerli ayçiçeği ve mısır çeşitleri geliştirilecek! Ayçiçek hangi borsada kaç lira? 29 Eylül 2022 fiyat listesi...