Avrupa’da haftalık çalışma süresi 4 güne indi! İşte haftada 4 gün çalışan ülkeler!
Pandeminin ardından evden çalışma gibi esnek modeller yaygınlaşırken, bazı Avrupa ülkeleri haftalık 4 gün çalışma sistemine geçti. Bazı ülkelerde ise pilot uygulamalar devam ederken, kısa çalışmanın iş verimini artırdığı belirtiliyor.Bazı Avrupa ülkeleri haftada 4 gün çalışma sistemine geçerken, bazı ülkelerde pilot uygulamalar sürüyor
Pandemi çalışma hayatındaki iş yapış şekillerini de değiştirirken Avrupa ülkelerinde evden çalışmanın yanı sıra çalışma süresinin de giderek kısaldığı dikkati çekiyor. Bazı Avrupa ülkeleri haftada 4 gün çalışma sistemine geçerken, bazı ülkelerde pilot uygulamalar sürüyor.
Ekonomim Gazetesi’nden Hilal Sarı’nın haberine göre, dünya genelinde henüz tamamen 4 günlük çalışma sistemine geçen ülke yok ama birçok ülkede pilot çalışmalar devam ediyor.
Uzmanlar, pilot çalışmalardan elde edilen bulgulara göre çalışma süresinin haftada 4 güne kısaltılmış olmasının şirketlerin verimini düşürmediğini, aksine bazı durumlarda ciddi iyileşmeler sağlandığını belirtiyor. Avustralya, Kanada, ABD, Japonya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde de kısa çalışma uygulamalarına rastlanırken, bu konuda öncülük edenlerin Avrupa ülkeleri olduğu gözleniyor. Haberde, uzun yıllardır Avrupa ülkelerinde haftalık çalışma saatlerinin 35 saatin altına indiğini ve part-time çalışma modellerinin uygulandığı kaydedildi.
PİLOT ÇALIŞMALAR VAR
Haberde, dünya genelinde 4 günlük çalışma haftası başlatan veya esnek çalışma modelleri uygulayan ülkelere ilişkin şu bilgiler aktarıldı:
BELÇİKA: Dünya genelinde ilk defa haftada 4 gün çalışma süresini yasal olarak resmi bir hakka dönüştüren ülkelerin başında geliyor. Geçen yılın başında Belçika hükümeti istihdam piyasasında bir reforma giderek çalışanların 4 gün çalışma olanağını seçmesine imkan sağladı. Part-time çalışmanın yaygın olduğu ülkede çalışanlar isterlerse geleneksel 5 günlük çalışma modelini de tercih edebiliyor. Belçika’da işgücünün yüzde 26’sı yarı zamanlı olarak çalışıyor.
ALMANYA: Haftada 34,2 saatlik çalışma süresi ile OECD genelinde ve Avrupa Birliği genelinde en kısa çalışma süresine sahip ülkelerden biri. Alman işçi sendikası IG Metall çalışma haftasının daha da kısaltılmasını talep ederken, son yapılan bir ankete göre halkın yüzde 71’inin 4 gün çalışmak istiyor. Ülkede part-time çalışanların oranı ise yüzde 43 civarında.
İNGİLTERE: Geçen yıl 70 şirketten 3 binden fazla çalışanın katılımıyla 4 günlük çalışma süresine ilişkin bir deneme yapıldı. Çalışma sonucunda herhangi bir verim kaybı olmadığı, aksine bazı durumlarda verimin arttığı gözlendi.
FRANSA: 4 günlük çalışma süresini deneyen ülkelerden birisi. 22 yıl önce haftalık çalışma süresini 35 saate indiren ülkede, gelecek 10 yıl içerisinde 10şirketten birinin 4 gün çalışmaya geçeceği tahmin ediliyor.
ABD ve KANADA: Amerika’da ortalama çalışma haftası 38,7 iken, Kanada’da haftada 40 saat mesai yapılıyor. Bu ülkelerde de 4 günlük çalışma süresine ilişkin pilot uygulamalar yürütülüyor.
HOLLANDA: Part time çalışma özgürlüğüne sahip ülkelerden birisi. Haftada ortalama 29 saatlik çalışma süresine sahip. Böylece dünya genelinde en kısa çalışma haftasına sahip ülkelerden biri olarak biliniyor. İşgücünün yüzde 61’i part-time çalışırken, kadın çalışanların yüzde 78’i bu modeli tercih ediyor. Erkeklerde ise bu oran yüzde 46 civarında.
DANİMARKA: OECD ülkeleri arasında haftalık çalışma süresi 33 saat ile en düşük ülkelerden biri. Böylece tam zamanlı çalışanlar, günlerinin yüzde 66’sını dinlenmeye ve özel hayatlarına rahatlıkla ayırabiliyor.
İZLANDA: 2015-2019 yıllarında 4 günlük haftalık çalışma süresini deneyen ülke sonuçların başarılı olmasının ardından 4 gün çalışma sistemine geçti. Çalışmaya ilk başlayanların bile yılda 24 gün yıllık izin kullanma hakkı bulunuyor.