İnşaat Malzemeleri

Avrupa'da kompozitin NACE kodunu Türk üreticiler koyacak!

Geleceğin mühendislik malzemesi olarak tanımlanan kompozitin NACE'de kodu yok. Kod sistemi ile ilgili çalışmalara başlayan Türkiye Avrupa'ya da örnek olacak...


Kompozit dünyada geleceğin mühendislik ürünü olarak tanımlanırken NACE kodlama sisteminde adı bile yok. Kompozit, biri matriks diğeri takviye olmak üzere birbirinden farklı fiziksel özelliklere sahip malzemelerin bir araya getirilmesi ile imal ediliyor ve her iki maddenin de özelliklerini bünyesinde barındırıyor. Tüm dünyada katma değeri yüksek yeni bir malzeme olan kompozit malzemeler Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nca 20 Ocak 2012'de düzenlenen NACE faaliyet kodu/tanımları içerisinde yer almadı. Kompozit malzeme ve ürün üreticileri şu an ya faaliyetleri ile ilgili olmayan bir kod ile tanımlanmakta ya da "Başka yerde sınıflandırılmamış faaliyetler" çerçevesinde  kodlanmaya ve tanımlanmaya çalışılıyor.

 

Çalışmalar 3-4 ay içinde bitecek

 

Kompozitler; inşaat, otomotiv ve taşımacılık, denizcilik, altyapı ve korozyon, elektrik ve elektronik, havacılık ve savunma ve uzay, yenilenebilir enerji, şehir mobilyaları, spor ve eğlence gibi başlıca endüstriyel sektörlerde kullanılıyor. NACE kodlarının eksik olması sektörde faaliyet gösteren firmaların yeterince etkin olamaması, birlikte karar alma ve uygulama yeteneğini geliştirememesine neden oluyor.

 

Polin Su Parkları ve Havuz Sistemleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Kompozit Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Barış Pakiş, kompozitçilere yönelik NACE kodu ile ilgili çalışmalarının sürdüğünü söyledi. NACE kodu ile ilgili sorunu Avrupalı kompozitçilerin de yaşadığını dile getiren Pakiş, "Kompozit plastiğin ya da kimyanın altında konumlandırılıyor. Odalarda yeri karıştırılıyor. Avrupa'da da konuyla ilgili sıkıntılar yaşanıyor. Biz bununla ilgili çalışma başlatacağız. Örneğin kompozitten inşaat ürünleri, kompozitten otomotiv ürünleri gibi alt sektörler oluşturacağız. Bu uygulamayı önümüzdeki 3-4 ay içinde bitirmeyi hedefliyoruz. AB bizi örnek alacak. Bu şekilde Avrupa'ya da örnek olacağız" diye konuştu.

 

Avrupa Birliği'ne örnek olabiliriz

 

Kompozit Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail  Hakkı Hacıalioğlu da Türkiye'nin kodu belirlemesi sonrası uygulamanın Avrupa'da başlayacağını  düşündüklerini belirtti. Hacıalioğlu, "Kompozit Sanayicileri Derneği olarak bu konuda üzerimize düşen her türlü görev ve sorumluluğu yerine getirmeye hazırız. Ülkemizde bu konuda sağlanacak çözümü, Avrupa Birliği nezdinde sektörü temsil eden ve içerisinde derneğimizin de yer aldığı Avrupa Kompozit Sanayi Birliği (European Composites Industry Association (EuCIA) vasıtası ile Avrupa Birliği ülkelerine de örnek gösterme şans ve fırsatını

da yakalamış olacağız" diye konuştu.

 

Türkiye yılda 200 milyon euro kompozit ihraç ediyor

 

Türkiye, dünyada yaygın olarak kullanılan takviye malzemeleri cam elyafı ve karbon elyafında da üretimi ile dikkat çekiyor. Reçinelerden ise doymamış polyester reçinesi ve vinyl ester reçine Türkiye’de üretilirken epoxy reçineler ile termoplastik reçineler ithal ediliyor. İsmail Hakkı Hacıalioğlu kompozit üretiminde kullanılan teknik tekstillerin üretiminin Türkiye’de yaygınlaşması ile birlikte bu alanda da sektörün tüm ihtiyacının yurtiçinden karşılayabilme noktasına geldiğini söyleyen Hacıalioğlu, bugün kompozit sektörünün yaklaşık 200 milyon euro ihracat 200 milyon euro da ithalat yaparak sektörün dış ticarette dengeyi koruduğunu söyledi.