Avrupa'da korkulan oluyor, hangi sektörler etkilenecek?
Avrupa'daki enerji krizinde korkulan senaryo gerçek oluyor. Pek çok sektöre tedarik sağlayan dev şirketler 10 katına çıkan enerji faturalarıyla üretim yapmak yerine çarkları durdurma yoluna gidiyor.Otomotivden gıdaya, savuma sanayinden havacılık endüstrisine kadar onlarca sektörün tedarikçisi olan dev şirketler, birbiri ardına üretimi daraltma ya da tesisi kapatma gibi şok kararlar almaya başladı
Avrupa'da alüminyum üretimi son 50 yılın en düşük seviyelerine geriledi. Otomotivden gıdaya, savuma sanayinden havacılık endüstrisine kadar onlarca sektörün tedarikçisi olan dev şirketler, birbiri ardına üretimi daraltma ya da tesisi kapatma gibi şok kararlar almaya başladı. Üretimin düşmesi birçok üretim dalına maliyet ve tedarik baskısı ile fiyat artışına neden olacak.
Avrupa’nın en büyük alüminyum üretim tesisinde üretim 12 Eylül 2022 tarihinden itibaren yüzde 22 azaltılacak. Aluminium Dunkerque Industries France CEO'su Guillaume de Goys, tesiste üretimin pazartesi gününden itibaren yüzde 22 oranında düşürüleceğini bildirdi. Geçtiğimiz yıl 290 bin ton alüminyum üreten tesis yüksek enerji fiyatları nedeniyle zor bir süreç geçiriyor. Bloomberg'deki habere göre; hafta başında Avrupa’nın en büyük alüminyum üreticisi Norsk Hydro ASA da Slovakya'daki büyük bir tesisi kapatma kararı aldı. İcra Kurulu Başkanı Milan Vesely, yıllık elektrik faturasının yaklaşık 2 milyar euroya çıkacağını ve bu şartlar altında üretim yapmanın imkânsız olduğunu ifade etti. Bir başka alüminyum üreticisi Speira GmbH de yılda yaklaşık 160 bin ton alüminyum üretilen Almanya'daki tesisinin üretim kapasitesini yüzde 50 düşürme kararı aldığını açıklamıştı.
Hollandalı şirketler başı çekmişti
Hollanda'da da bazı alüminyum, çinko ve demir fabrikaları enerji maliyetleriyle nedeniyle üretimi azaltma ya da durdurma yoluna gitmişti. Ülkede yayınlanan NU gazetesi, Delfzijl şehrindeki Damco Alüminyum fabrikasının "Enerji fiyatlarındaki aşırı yükselme ve devlet desteğinin olmaması" nedeniyle üretimi durdurma kararı aldığını açıklamıştı. Çinko üreticisi Nrystar'ın da 1 Eylül itibarıyla üretimi durdurduğu kaydedilmiş ve firmaya yakın bir kaynağın enerji maliyetinin 10 kat arttığı bilgisini verdiği belirtilmişti.
Sırada hangi sektörler var?
Rabobank ekonomisti Lize Nauta'nın görüşlerine yer verilen haberde, kimya, kağıt, metal ve gıda gibi sektörlerde izleyen dönemde üretimi azaltma, ara verme ya da durdurma yoluna gidebileceği kaydedilmişti. Şirketlerin satışları düşüreceği için enerji maliyetlerini tüketiciye yansıtamadığı ve tüketicinin de daha fazla ikinci el ürünlere yönelme eğilimde olduğuna dikkat çekilmişti.
Rusya ve Avrupa arasındaki restleşme önümüzdeki dönemde Avrupa'da enerji faturasının daha da artmasına neden olabilir. G7 ülkeleri Rus gazına tavan fiyat belirlemek için toplanmış ve Rusya Devlet Başkanı Putin buna tepki göstermişti.
Avrupa’da enerji krizi büyüdü! Siparişler Türkiye’ye kayacak!
Enerji krizi büyüyor! Üretim durma noktasına geldi