Avrupa’da neden büyük deprem olmuyor?
Dünya'nın birçok ülkesinde büyük depremler meydana gelirken son 100 yıl boyunca Orta ve Kuzey Avrupa'nın gelişmiş ülkelerinde bir tane bile 6'lık deprem olmadı. Birçok kişi "Avrupa’da neden büyük deprem olmuyor?" sorusuna yanıt arıyor. İşte merak edenler için o sorunun cevabı...
Dünyadaki depremlerin yüzde 90'dan fazlası "Pasifik Ateş Çemberi" ismi verilen deprem kuşağında meydana geliyor.
Dünyadaki tüm depremlerin yüzde 90'ı, büyük depremlerin ise yaklaşık yüzde 80'i "ateş çemberi" olarak adlandırılan Pasifik Deprem Kuşağı'nda gerçekleşiyor. Tektonik depremler, deprem çeşitleri arasında dünya üzerinde gerçekleşen sarsıntıların tamamına yakınını oluşturuyor.
Kendisini acemi sismolog ve gazeteci olarak tanımlayan Joe Albant sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Avrupa'da meydana gelen depremleri değerlendirdi.
Son 100 yıl boyunca Orta ve Kuzey Avrupa'nın gelişmiş ülkelerinde bir tane bile 6'lık deprem olmadığına dikkati çeken Joe Albant, "Güneydoğu Avrupa'ya indiğinizde 6.0 ve 7.0 üzeri deprem çokluğu dikkat çeker Avrupa'nın en büyük iki depremi Türkiye'de meydana gelmiştir" diye belirtiyor.
İşte Joe Albant'ın X'te yaptığı paylaşım...
1) Son 100 yıl boyunca Orta ve Kuzey Avrupa'nın gelişmiş ülkelerinde bir tane bile 6'lık deprem yok.
Güneydoğu Avrupa'ya indiğinizde 6.0 ve 7.0 üzeri deprem çokluğu dikkat çeker Avrupa'nın en büyük iki depremi Türkiye'de meydana gelmiştir.
Duruma bakalım biraz...
2) Avrupa aslında tektonik bağlamda Avrasya üzerine oturmuş ülkeler topluluğudur. Avrasya çok büyük bir plaka, en batısı; Avrupa'nın çoğunluğu depremsellik açısından şanslıdır. Çünkü depremler için aktif ve büyük faylara ihtiyaç vardır. Bu faylar içinse kıta hareketine..
3) Kıtalar bükülür, birbirinin altına dalar ve batar, birbirine sürter bunların olduğu sınırların çevresi ise dünyada en fazla aktif fay ve volkanların olduğu ve tabi büyük depremlerin görüldüğü yerlerdir. İşte Avrupa'da buna uyan birincil bölge Akdeniz ve çevresidir.
4) Avrupa'nın en büyük ve en tehlikeli 2 transform fayı Türkiye'de bulunur. Kuzey Anadolu Fayı ve Doğu Anadolu Fayı. Türkiye Anadolu toprakları üzerinde 1. Derecede deprem bölgesidir. Nedenleri:
Guneydeki Afrika'nın Anadolu altına dalması
Arap Yarım Adası'nın Anadolu'ya çarpması
5) Anadolu'nun bu hareketler nedeniyle sürekli sıkışması daralması batıya kaçması ve genişlemesi aktif fayları oluşturur ve sürekli kırılmalar meydana geldiği için sürekli depremler oluşur Benzeri süreç Yunanistan'da da işler Yunanistan'da Anadolu'nun itelemesi ve Afrika'nın dalması nedeniyle sık deprem yaşayan deprem ülkesidir. Daha batıya gidersek İtalya ve Balkanlar karşımıza çıkar . Yanardağlar , sıra dağlar yükselimler ve çöküntüler buralarda da şiddetli depremlere neden olur. Alp dağlarının yükselimi Afrika kıtasının burada iş başında olduğunu gösterir.
6) Ancak daha kuzeye orta Avrupa'ya ve daha da kuzeye kuzey Avrupa'ya gidersek depremselliğinin bıçak gibi kesildiğini görürüz. Çünkü artık burası dalma batma bölgesine çarpışmaya sürtmeye uzak daha istikrarlı kabuğa sahiptir. Aktif faylar bazı yerlerde yoktur olanlar da büyük deprem Üretmez. Buralarda da küçük depremler görülür ama sık değil. Yıllar içinde çok az 5-6 arası deprem olmuştur. Son yüzyılda 6 üzeri bir tane deprem yok. (İki harita 5 üzeri ve 6 üzeri depremler)
Ancak güney Avrupa öyle değil. Yine de güney Avrupa'da çok sık depreme maruz kalan En çok ve büyük depremin olduğu ve maalesef en çok yıkım yaşayan ülke Türkiye'dir.
İrlanda, İngiltere, Almanya Hollanda, İsveç, İsviçre, Danimarka, Fransa, Belçika gibi gelişmiş ülkeler için deprem bir kabus değildir. Ukrayna şanslı ve Rusya'nın Avrupa tarafı şanslı...
Gayrimenkul yatırımcılarının yeni gözdesi: Arsa ve tarla yatırımı!
Çorum'da emekliler için yapılan TOKİ konutları ne zaman teslim edilecek?