Kent Haberleri

Avrupalı yerbilimci açıkladı! Büyük hasarlı depremlerin nedeni ortaya çıktı! 

Avrupa Yerbilimleri Birliği yetkilisi De Batist, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerle ilgili açıklamalarda bulunarak büyük hasarlı depremlerin nedenini tek tek açıkladı.  

Avrupa Yerbilimleri Birliği (EGU) Stratigrafi, Sedimantoloji ve Paleontoloji Bölümü Başkanı ve Gent Üniversitesi Jeoloji Profesörü Marc De Batist, Kahramanmaraş merkezli depremlerin neden olduğu büyük hasarın sebeplerini açıkladı.
 

BÜYÜK HASARLI DEPREMLERİN NEDENLERİ!

De Batist, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerle ilgili açıklamalarda bulundu. “İki depremin neden olduğu büyük hasar, öncelikle bunların çok, çok, çok güçlü depremler olmasından kaynaklanmaktadır” diyen de Batist, bunun sallanma sırasında çok fazla enerjinin salındığı anlamına geldiğini vurguladı.

 

De Batist, 7,7 büyüklüğündeki ilk depremle ilgili, bunun 1939 Erzincan Depremi ile beraber Türkiye tarihindeki en güçlü 1-2 depremden biri olduğunu söyleyerek, bunlardan daha güçlü tek depremin 1668 Kuzey Anadolu Depremi olduğunu açıkladı.
Uzman isim, 7,6 büyüklüğündeki ikinci depremin ise Türkiye tarihinde en büyük depremlerden biri olduğunu ve ilk 11’de yer aldığını belirtti.

''DEPREMİN ASIL KAYNAĞI SIĞ''

De Batist bu kadar çok hasarın olmasının ikinci nedeni olarak, deprem kaynağının, yani odak merkezinin sığ olduğunu söyledi. ''Deprem ne kadar sığ olursa, zeminde yaşanan sarsıntı o kadar güçlü olur.'' diyen De Batist hasarın çoğuna neden olan, sallamanın süresi ile birlikte sallamanın yoğunluğunun da önemli olduğuna dikakt çekti.

 

Durumu daha da kötü yapan şeyin çok güçlü ikinci depremin binaların ilk depremde hasar görmüş olduğu aynı bölgeyi vurması oldu diyen De Batist, şunları aktardı: ''Bu kadar geniş bir bölgede bu kadar çok hasarın olmasının üçüncü bir nedeni, fayın ve depreme neden olan fay hareketinin doğasıdır.

Fayın her iki tarafındaki iki parça birbirine göre yatay hareket ediyordu. Büyük şiddetli depremler tipik olarak bir fayın büyük parçalarının kırılmasını içerdiğinden, bu yatay hareket çok geniş bir alanı etkiledi. İlk büyük deprem için kırılma uzunluğu 360 kilometreydi.”

Son dakika! Deprem profesörü Naci Görür İstanbul depremi için tarih verdi! 

Deprem profesörü Ahmet Ercan'dan şok eden rakam! Göçük altında 184 bin kişi var!