Turizm

Avrupalılar Antalya’ya akın ediyor! Otellerde boş yer kalmadı, Antalyalı emekliler otelleri kapattı!

AB ülkelerindeki doğal gaz maliyetlerinin yüksek olması ve TL’nin yabancı para birimleri karşısında değer kaybı nedeniyle Türkiye Avrupalıların çekim merkezi haline geldi. Özellikle Avrupalı emeklilerin kışı Türkiye’de geçirmek için Antalya’da otelleri kapattığı belirtiliyor.Bu nedenle Avrupa’daki emeklilerin Türkiye’ye akın ettiği belirtilirken, özellikle Antalya’da birçok oteli Avrupalı emeklilerin kapattığı ifade ediliyor

Avrupalılar için başta ısınma olmak yaşam maliyetleri nedeniyle Türkiye’de tatil yapmak, kendi ülkelerinde kışı geçirmekten daha ucuza geliyor. Bu nedenle Avrupa’daki emeklilerin Türkiye’ye akın ettiği belirtilirken, özellikle Antalya’da birçok oteli Avrupalı emeklilerin kapattığı ifade ediliyor. SPA merkezlerine büyük ilgi gösteren emekliler, böylece hem uygun fiyata tatil yaparken hem de sağlıklarını koruyor.

Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Başkan Yardımcısı, Sanitas SPA Kurucu Ortağı ve Medulux Sağlık Turizmi Acentası Kurucusu Dr.  Şebnem Akman Balta, başta doğal gaz olmak üzere yaşam maliyetleri nedeniyle birçok Avrupalı vatandaşın farklı arayışlar içerisinde olduğunu ifade etti. Özellikle emeklilerden Türkiye’ye talebin arttığına dikkat çeken Balta, “Çünkü artık Avrupa ülkesinde yaşamak Antalya’da tatil yapmaktan daha pahalı duruma geldi. Türkiye’ye gelerek hem kışı geçiriyorlar hem de tatil yapıyorlar” dedi.

1,5 MİLYON HASTA GELECEK

Türkiye’nin sağlık turizminde iddialı bir durumda olduğunun altını çizen Balta, Hizmet İhracatçıları Birliği verilerine göre 2021 yılında Türkiye'ye sağlık amaçlı 643 bin hastanın geldiğini ve gelenlerden  1,6 milyar dolarlık gelir elde edildiğini söyledi. Balta, 2022 yılının ilk yarısında ise bu gelirin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 71 artış gösterdiğine işaret etti. 2023 yılında ise 1,5 milyon hastanın gelmesinin hedeflendiğini aktaran Balta, “Uluslararası Antalya Sağlık Turizmi ve Eğitim Derneği’ne göre ise 2023 yılı hedefimizin şu anda çok üzerindeyiz. 10 milyar doları çoktan geçtik” dedi.

WELLNESS ALIŞVERİŞİ İLK SIRADA

SPA’ların sağlık turizmindeki önemine de değinen Şebnem Akman Balta, bugün 438,6 milyar dolara ulaşan wellness endüstrisinde konaklama tesislerinin 93,4 milyar dolarla ilk sırayı aldığını, wellness alışverişlerinin ise sıralamada 64,8 milyar dolar ile yer aldığını belirtti. Wellness endüstrisi içerisinde önemli bir paya sahip SPA da büyümesini sürdürüyor. SPA, wellness turizminin yaklaşık yüzde 41’ini oluşturuyor. SPA turizmi yıllık ortalama yüzde 11,1 büyürken, SPA gezi sayısının ise yılda ortalama yüzde 9,6 oranında büyüme kaydettiği belirtiliyor.

TÜRK HAMAMI VE TÜRK KAHVESİ!

Balta, dünyadaki SPA konseptleri içerisinde sadece Türkiye’ye özgü olan Türk hamamının coğrafyamıza, kültürümüze özel bir konsept olduğunu ve turistler tarafından büyük ilgi gördüğünü ifade etti. Türkiye’nin, dünya SPA ve wellness sektöründe Türk hamamı ile markalaşabileceğini belirten Balta, bunun için de çağın gereksinimlerine uygun şekilde modernize edilmesi gerektiğini savundu.

Balta’nın verdiği bilgilere göre, sağlık turizmi için Türkiye’yi tercih edenler; özellikle saç ektirmeye, diş tedavisi, estetik operasyonlar, onkoloji ve geriatri, yani ileri yaşın gerektirdiği bakımlar için ülkemize geliyor. Balta, “Ükemizde Türk kahvesinden sonra Türk hamamını deneyimlemeden ayrılmak istemiyor. Çünkü hamamın dünyada eşi benzeri yok. Sağlık turizminde de çok önemli bir noktaya geldik” dedi.