Magazin

Avrupa'nın en iyi 40 mimarı arasında 2 Türk!

Gonca Paşolar ve Kerem Piker, "2010 Europe 40 Under 40" ödüllerinin sahibi oldu

EAA-Emre Arolat Architects ortaklarından Gonca Paşolar ve Kerem Piker, Avrupa´nın 40 yaş altındaki en iyi mimarlarına verilen "2010 Europe 40 Under 40" ödüllerinin sahibi oldu.

Bu sene 17 farklı Avrupa ülkesinden 40 gelecek vaadeden genç mimara verilen "2010 Europe 40 Under 40" ödüllerini Türkiye´den almaya hak kazanan iki ismin de EAA bünyesinde yer alması yarışmadaki en dikkat çekici başarılardan biriydi.

EAA´nın uluslararası ödüllerine eklenen bu son halkalar, yalnız Türk mimarlığı için dünya çapındaki gurur kaynakları olmakla kalmıyor, ofisin başarılarının farklı kuşaklardaki devamlılığını göstermesi nedeniyle de özel bir anlam taşıyor.

"Europe 40 Under 40" ödülleri "The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies" ile "The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design" kurumları tarafından, dünya mimarisinin geleceğine ışık tutacak yeni jenerasyonu teşvik etmek amacıyla, her yıl Avrupa ülkelerdeki en başarılı genç mimarlara veriliyor.

 Jüri üyeleri, yarışmaya katılan mimarların farklı kategorilerdeki projelerini, çağdaş mimariye gösterdikleri yenilikçi yaklaşımlar, son inşaat teknolojilerin kullanımı, farklı materyallerin araştırılması, enerji tasarrufu ve çevre duyarlılığı, inşa edilecek bölgeyle uyumluluk gibi kritere göre değerlendiriyor.

 Dereceye giren 17 ülkeden 40 mimarın projeleri ilk olarak Ekim ayında Madrid, İspanya´da yapılacak olan "The City and the World" sempozyumu sırasında sergilenecek. Yıl boyunca Avrupa'nın farklı şehirlerinde dolaşacak olan gezici serginin son durağı ise ABD´deki dünyaca ünlü Chicago Athenaeum Mimarlık ve Tasarım Müzesi olacak.

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Avrupa'nın en iyi 40 mimarı arasında 2 Türk

Emre Arolat Architecs ortaklarından Gonca Paşolar ve Kerem Piker, Avrupa'nın 40 yaş altındaki en iyi mimarlarına verilen '2010 Europe 40 Under 40' ödüllerinin sahibi oldu. Dereceye giren 17 ülkeden 40 mimarın projeleri ilk olarak ekim ayında İspanya Madrid'de yapılacak olan 'The City ant the World' sempozyumu sırasında sergilenecek. Yıl boyunca Avrupa'nın farklı şehirlerinde dolaşacak olan gezici serginin son durağı ise ABD'deki dünyaca ünlü Cgicago Athenaeum Mimarlık ve Tasarım Müzesi olacak.
Sabah

Avrupa´nın en iyi genç mimarları arasında iki Türk

Avrupa´nın gelecek vaat eden 40 genç mimarına verilen `2010 Europe 40 Under 40´ ödülünü Emre Arolat mimarlık ofisi ortakları Gonca Paşolar ve Kerem Piker kazandı. Ödül ilk kez, aynı mimarlık ofisinden yarışan iki ayrı isme verildi

Zorlu Center, Santralistanbul ve Dalaman Havaalanı´nın da aralarında olduğu çok sayıda iddialı projede imzası bulunan Türkiye´nin en büyük mimarlık ofislerinden `EAA - Emre Arolat Architects´in ortakları Gonca Paşolar ve Kerem Piker, Avrupa´nın 40 yaş altındaki en iyi mimarlarına verilen `2010 Europe 40 Under 40´ ödülünün sahibi oldu. Bu sene 17 Avrupa ülkesinden 40 gelecek vaat eden mimara verilen ödülü ilk kez ayrı projelerle aynı ofisten yarışmaya katılan iki kişi kazanmış oldu.

`Europe 40 Under 40´ ödülleri `European Centre for Architecture, Art Design and Urban Studies´ ile `Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design´ kurumları tarafından, dünya mimarisinin geleceğine ışık tutacak yeni jenerasyonu teşvik etmek amacıyla, her yıl Avrupa ülkelerdeki en başarılı genç mimarlara veriliyor.
Mimar Emre Arolat, "Türkiye´de mimarlığın konuşulması yeni bir şey. Annem ve babam küçükken bana, `Türkiye´de mimarlar müteahhitin arkasında kalır. Mimar olma´ derlerdi. Artık hem dünya ve hem de Türkiye değişiyor. Mimarların adı duyulur ve hatta kullanılır oldu. Ben birçok alanda ödül enflasyonu bulunduğunu düşünüyorum ve ödüllerin önemli bölümünü problemli buluyorum. Ancak bu ödül, benim almadığım ve çok gururlandığım bir ödül oldu" dedi.

Sabiha Gökçen de incelendi
Tek bir projenin değil, genel başarının değerlendirildiği yarışmaya Gonca Paşolar´ın Sabiha Gökçen Havalimanı, Siemens Park ve Narlıdere Folkart konutları projeleriyle, Kerem Piker´in de Bodrum Büyük Kulüp ve Tekfen Kağıthane ofisleri projeleriyle katıldığı belirtildi. Ödül kazanan mimar Gonca Paşolar, "Emre Arolat ile çalışmaya başladığımda ofiste toplam 5 kişiydik. Şu an 98 kişiye ulaştık. O zamanlar bin - 4 bin metrekare arası işlerle uğraşırken şu anda elimizde Avrupa´nın en büyüklerinden 750 bin metrekarelik bir yapı var. Bu süreç içinde bu ekibin parçası olduğum için çok mutluyum" dedi.

Kerem Piker ise, "İlk kez aynı ofisten iki ayrı proje ödül aldı. Projeleri olması gereken zamanın yarısında tasarlayıp, üçte birinde yapan bir toplumuz. Bu temponun altından da ancak bizim gibi genç ve yaratıcı bir ekip kalkabilir" yorumunda bulundu.

Çevreye uyum aranıyor
Jüri üyeleri, yarışmaya katılan mimarların farklı kategorilerdeki projelerini, çağdaş mimariye gösterdikleri yenilikçi yaklaşımlar, son inşaat teknolojilerinin kullanımı, farklı materyallerin araştırılması, enerji tasarrufu,  çevre duyarlılığı ve inşa edilecek bölgeyle uyumluluk gibi kritere göre değerlendiriyor.

Dereceye giren 40 mimarın projeleri ilk olarak ekim ayında İspanya´daki "The City and the World" sempozyumu sırasında sergilenecek. Yıl boyunca Avrupa´nın farklı şehirlerinde dolaşacak olan gezici serginin son durağı ise ABD´deki Chicago Athenaeum Mimarlık ve Tasarım Müzesi olacak. 2008´den beri verilen ödülü Türkiye´den mimar Berkant Tabanlıoğlu da kazanmıştı. Önceki yıllarda Almanya adına yarışan Türk kökenli iki mimar daha ödül almıştı. 

İki kuşak, 6 ortak
1961 yılında Şaziment ve Neşet Arolat tarafından kurulan Arolat Mimarlık´a 1987´de ortak olan oğulları Emre Arolat, mimarlık kariyerini 2004´ten itibaren Gonca Paşolar ile kurduğu Emre Arolat Mimarlık´ta sürdürdü. EAA - Emre Arolat Architects İstanbul´daki iki ofisinde Emre Arolat, Gonca Paşolar, Neşet Arolat, Şaziment Arolat, Kerem Piker ve Sezer Bahtiyar´ın ortaklığıyla çalışmalarını devam ettiriyor. Muğla´daki Dalaman Havalanı, Zorlu Center, Tekfen Kağıthane ofisleri, Milas Golf Oteli, Santralistanbul Çağdaş Sanatlar Müzesi ve Lara Kervansaray Oteli EAA´nın uluslararası ödüllü projeleri arasında yer alıyor.
Milliyet