Ekonomi

Avrupa’yı kuraklık vurdu Türk çiftçisine fırsat doğdu!

Zeytin ve zeytinyağında bu yıl Akdeniz ülkelerinde yaşanan kuraklık Türkiye'nin çok önemli rakipleri olan ülkeleri ithalatçı konumuna getirecek. Bu durumun yurtiçinde de zeytin ve zeytinyağı fiyatlarını artırması bekleniyor.Mustafa Tan, bu yıl Avrupa'da yaşanan kuraklık nedeniyle İspanya, İtalya ve Yunanistan'da zeytin üretiminin düştüğünü belirterek Türkiye'nin bu yıl 421 bin ton üretimle İspanya'nın ardından ikinci sıraya yükseleceğini söyledi

Dünya Gazetesi'nden Ali Ekber Yıldırım'a konuşan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan, bu yıl Avrupa'da yaşanan kuraklık nedeniyle İspanya, İtalya ve Yunanistan'da zeytin üretiminin düştüğünü belirterek Türkiye'nin bu yıl 421 bin ton üretimle İspanya'nın ardından ikinci sıraya yükseleceğini söyledi.

Bu yıl zeytinde beklenen rekoltelerin İspanya’da 800 bin ile 1 milyon ton, İtalya’da 330 bin ton, Yunanistan’da 310 bin ton ve Tunus’ta 220 - 260 bin ton beklendiğini belirten Tan, Türkiye'nin bugüne kadar dünya üretiminde 4 veya 5'inci sıradayken bu yıl ikinciliğe yükseldiğini ifade etti. Tan, "İspanya, İtalya, Yunanistan ve Tunus’ta geçen yıllara göre çok önemli verim düşüklükleri olacağı tahmin edilmektedir” diye konuştu

Zeytinin fiyatı 2,5 Euro'dan 4-5 Euro'ya yükseldi

Küresel iklim değişikliğinin etkilerini Türkiye dışında bir çok ülkede en üst düzeyde hissettirdiğini dile getiren Mustafa Tan, son 500 yılın en kurak seviyelerinin yaşandığını ve bu nedenle başta İspanya olmak üzere bir çok ülkenin rekolte düşüklüğü beklentisiyle ayçiçeğine yöneldiğini söyledi. Ancak ayçiçeğinden de beklenen verimin alınamadığını dile getiren Tan, bu nedenle zeytinde fiyatların arttığını İspanya, İtalya başta olmak üzere üretici fiyatlarının geçtiğimiz yıla göre kilo başına 2,5 Euro’dan 4 - 5 Euro seviyelerine yükselmesine neden olduğunu kaydetti. Artan maliyetlerin yanında finansal krizlerin de üretim maliyetlerini ve fiyatları artırdığını belirten Tan, İtalya'da zeytinin kilo fiyatının 10 Euro'ya yükseldiğini söyledi.

Zeytinyağı fiyatı üreticide 80-85 lira

Zeytinyağında üretim maliyetinin ciddi oranda arttığını belirten Dr. Mustafa Tan, şu an itibarıyla üretici fiyatının 1 kg natürel sızma zeytinyağı için 80-85 lira (4-5-5 Euro) arasında olduğunu ifade eden Tan, bu yıl rekoltenin rekor seviyeye çıkmasının nedeninin zeytin ağacı sayısındaki artış ve mevcut zeytin ağaçlarının iklim krizinden daha az etkilenmesi olduğunu dile getirdi. Zeytin ağacı sayısının 100 - 120 milyondan 170 - 196 milyon adete yükseldiğini kaydeden Tan, rekoltedeki bu rekor seviyenin ihracat için çok büyük fırsat olduğunu ama aynı zamanda bir fiyat baskısı da yaratmaması gerektiğini belirtti. Dr. Mustafa Tan, "Türk Malı markalarla ve ambalajlı ihracatta İspanya ve İtalya’nın boş bırakacağı yeni pazarlara girmek için ve aynı zamanda iç tüketimimizin artırılması için büyük bir fırsat yılıdır" diye konuştu.

Tariş sızma zeytinyağının kampanyalı alım fiyatı açıklandı! İşte 3 Kasım 2022 fiyat listesi

Sofralık zeytinin başkentinde hedef 130 bin ton ihracat! Zeytin fiyatları ne kadar? İşte 2 Kasım 2022 fiyat listesi...

Çiftçiler dikkat! Üreticilere dekar başına ödenecek tutarlar belli oldu! Domates, biber, zeytin, kabak, bağ üretimi...