Avusturya'dan Türk inşaat şirketleriyle iş birliği açıklaması!
Jeopolitik konumu, güçlü lojistik bağları, üretimde kaliteye verilen değer ve iş gücü kapasitesinin Türkiye'ye yatırımı cazip kıldığını söyleyen Avusturya'nın Türkiye Ticaret Müsteşarı Georg Karabaczek, inşaat alanında daha fazla işbirliği olduğunu belirtti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın verilerine göre Avusturya, 2002 ile 2020 (Ocak-Ekim) yılları arasında Türkiye'ye en çok uluslararası doğrudan yatırım yapan 4'üncü ülke konumunda bulunuyor.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; ülkenin söz konusu dönemde Türkiye'ye toplam doğrudan yatırım tutarı 10 milyar 632 milyon dolar oldu. Bu tutarın artışı için çeşitli iş birliği fırsatları da değerlendiriliyor.
Avusturya'nın Türkiye'ye yaptığı ve yapmayı planladığı yatırımlarla ilgili açıklamalar yapan Avusturya'nın Türkiye Ticaret Müsteşarı Georg Karabaczek, "Jeopolitik konum ve güçlü lojistik bağların yanı sıra ülkede birçok sektörün ihracat odaklı olması nedeniyle üretimde kaliteye verilen değer, iş gücü kapasitesi, başarılı mühendisler, doğu ülkelerine ve Afrika'ya erişim imkanı, Türkiye'ye yatırımı cazip kılan faktörler" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin coğrafi konumuyla da Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika pazarları için ideal bir köprü olduğunu belirten Karabaczek, bölgedeki çoğu ülkeden temsilcilikleri ağırlamasının yanı sıra Türk Hava Yolları gibi güçlü lojistik hizmet sunucuları ile çok iyi bir uçuş ağı sağlamanın İstanbul'u iş yapmak için ideal bir yer yaptığına dikkat çekti.
Türkiye'nin Avrupa'ya yakın ve nüfusuyla büyük bir ülke olduğuna dikkat çeken Karabaczek, ülkenin genç ve eğitimli insanlarıyla da önemli bir pazar olduğunu belirtti.
"Türkiye yatırımlarımızda önde gelen sektörler kağıt, ambalaj ve lojistik"
Avusturyalı firmaların Türkiye'ye yatırımında önde gelen sektörlerin kağıt, ambalaj ve lojistik olduğunu açıklayan Karabaczek, ayrıca aydınlatma, şehir-bölge planlama, "master planning" gibi alanlarda da Türkiye'nin birçok şehrinde Avusturya markalarının oldupunu dile getirdi.
Şehir içi teleferik sistemleri, park geçiş sistemleri, inşaat malzemeleri, yol bariyerleri ve havaalanı aydınlatmalarında da Avusturyalı şirketlerin Türkiye'de aktif olarak birçok projede bulunduğuna dikkat çeken Karabaczek, İstanbul Havaalanı'nı sektörün önde gelen iki farklı Avusturyalı aydınlatma firmasının ışıklandırdığı bilgisini paylaştı.
Türkiye'de imalatçı arayışlarının ise başta tekstil, makine, metal, otomotiv olmak üzere birçok alanda olduğunu ifade eden Karabaczek, "Türkiye'de son zamanlarda artan bilişim teknolojileri, esnek ve hızlı karar alma mekanizmaları ile bu şartlar daha verimli hale gelse de hala bazı alanlarda geliştirmeye açık noktalar bulunuyor. Avusturya'nın teknoloji konularında başarılı çalışmaları Türkiye'de de hayli ilgi buluyor" diye konuştu.
Karabaczek, Avusturyalı firmaların Türkiye'de biyolojik su arıtma tesislerinden raylı ulaşım sistemleri ve yol teknolojilerine kadar farklı alanlarında da projelerinin yer aldığını söyledi.
"Uzak Doğu'da üretim yaptıran Avusturyalı firmalar Türkiye'ye yöneliyor"
Kovid-19 salgını döneminde yatırımların sektörel olarak değişiklikler gösterebildiğini de ifade eden Karabaczek, şöyle konuştu:
"Çin ve Uzak Doğu'da üretim yaptıran Avusturyalı firmalar, ekonomik ve coğrafi avantajlarından dolayı Türkiye'ye yönelmeye doğru adımlar attı. Talepler bu konuda artış gösterdi. Avusturya Başkonsolosluğu Ticaret Ofisi olarak bizler de Avusturyalı firmalara bu konuda en verimli şekilde destek olmaya ve doğrudan iş birliği yapabilecekleri firmalara ulaşmalarına ve onları sanal ortamda bir araya getirmeye çalıştık."
"Nearshoring (yakında pazar)" trendinin Türk şirketleri için de çok umut verici olabileceğini vurgulayan Karabaczek, "Türkiye'den daha fazla ürün tedarik etmek için Avusturya'dan belirgin bir ilgi görüyoruz" dedi.
Türk şirketleri inşaat alanında Kazakistan'dan 27 milyar dolarlık iş aldı! Türk müteahhitler için pandemiye aşı olacak pazar Orta Doğu ve Afrika'da! |