AVVA, 3 yılda toplam 100 mağaza açmayı hedefliyor!
Bu yıl yüzde 50 büyümeyi hedefleyen erkek giyim markası AVVA, 3 yılda 100 mağazaya ulaşacak. Mağaza açmayı planladığı ABD'de şirket kuran AVVA, New York'u adeta merkez haline getirecek
2015'te satışlarını ve mağaza sayısını artıran erkek hazır giyim markası AVVA, bu yıl da yurtiçi ve yurtdışında büyümeye devam edecek. Özellikle Amerika'da büyük bir atılım yapmayı planlayan marka, başta New York olmak üzere ülkede mağazalaşmayı planlıyor. AVVA Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Atik, "Bu yıl da önceki yıllarda olduğu gibi istikrarlı büyümeyi en önemli hedef olarak belirledik" dedi.
ÜÇ YILDA 100 MAĞAZA HEDEFİ
Yakın gelecekte yurtiçinde 100 mağazaya ulaşmayı istediklerini kaydeden Atik, "Bu yıl içinde 17 mağaza daha açacağız. Böylece yurt içi toplam mağaza sayımız 72'ye ulaşacak. 2016 sonrası 3 yıllık dönemde ise bu sayıyı 100'e çıkarmayı planlıyoruz. Yurtdışında da mağazalaşmaya yoğunlaşacağız. Bulunduğumuz her ülkede birden çok mağaza hedefimiz var" diye konuştu.
Amerika'da da şirket kurdunuz. Buradaki hedefiniz nedir?
Daha önce orada işimizi birtakım distribütörler üzerinden yürütüyorduk. Şimdi, Orlando'da şirketimizi kurduk, çünkü belli bir ölçeğin üzerine çıkabilmek için bunu yapma mecburiyeti var.
Üretim Türkiye'de mi olacak yine?
Üretim Türkiye'de olacak ama Amerika'da kendimizin yönettiği yeni bir organizasyon ile birlikte ilerleyen dönemde perakende noktasında atılım yapmayı düşünüyoruz. Ama ilk önce kendi tırnağımızı geçirelim. Bugüne kadar hep insanların üzerinden yaptık bu işi. 15 gün boyunca Los Angeles ve Las Vegas'ta fuarda bulundum. Orada showroom'umuz var ve bunu kendi yapacağımız yere taşıyacağız. Türkiye'deki merkezimiz gibi aynısını New York'ta da yapacağız.
Amerika'da mağaza açacak mısınız?
Mağaza açmayı da planlıyoruz ama tahmin ediyorum bu senenin son çeyreğinde ya da 2017'nin ilk çeyreğinde olur. İlk önce kurumsal yapılanma bitecek.
BU YIL % 50 BÜYÜME HEDEFLİYOR
Yurtiçinde hedefleriniz nedir?
Şu an yurtiçi organize perakendeciliği en önemli gündemimiz. Bundan belli bir süre önce ortaya koyduğumuz hedefe ulaştık. 2016'nın şubat ayı itibarıyla bu alanda iddialıyız. İddiamızı geçmiş dönemde yaptığımız yatırımlarla da gösterdik. 100 mağazaya doğru bir projeksiyonumuz söz konusu. Bu hedefleri belirlerken nitelik açısından da doğru düzgün bir şeyler ortaya koyalım istiyoruz. Turquality'nin (Dünyanın devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı) bir üst programına geçtik. Yurtdışı yatırımlarımız önümüzdeki beş yıl içerisinde hız kazanacak. ABD'nin yanı sıra Romanya, İran gibi ülkeler önceliğimiz olacak.
2015 yılında ne kadar büyüdünüz?
Geçen yılı yüzde 36 büyümeyle kapattık. Yıllık 2.5 milyon adet hacme ulaştık. Bu yıl yüzde 50 büyüme hedefliyoruz. İran piyasasıyla biz de ilginiyoruz ama master franchisingle yürümek istediğimiz bir pazar. Romanya'da ise kendi yatırımlarımızla ilerleyeceğiz.
ERKEK GİYİM TERZİLİĞİ GENLERİMİZDE
15 yıl önce tartışılan erkek giyimi şimdi ne durumda?
Erkek giyimi, hazır giyim endüstrisinin sanayicilik tarafını oluşturuyor. Çünkü, bayan giyiminde çeşitli ürünleri aynı fabrikada üretmek mümkünken, bu erkekte mümkün değil. Ceket ceket fabrikasında, gömlek gömlek fabrikasında, tişört tişört fabrikasında üretilmeli. Dolayısıyla bu durum erkek giyimine bilinçli yatırım yapılmasını gerçeğini ortaya koyuyor. Bu da hesaba kitaba dayalı olduğu için erkek giyim firmaları daha sürdürülebilir bir ticaret ortaya koyabiliyor. Türkiye'nin erkek giyimiyle ilgili dinamiklerini oturtması konusunda hakkını vermek lazım. Dünya genelinde İtalyanlar erkek giyiminde iyidir ama artık Türkler de bu konuda iddialı hale geldi. Bunun sebebini de birçok kişinin dikkatini çekmeyen bir unsura bağlıyorum. Her ailenin genlerinde bulunan terzilik var ve bu da erkek giyim terziliği. Benim babamın amcası terzi, babam da terzilik yapmış. Bu Türkiye'de erkek giyim endüstrisinin oturmasında ve gelişmesinde çok büyük rol oynadı.
'TÜRKİYE EKONOMİSİNE İNANIYORUM'
Atik "Ekonomiye ve hükümetin açıkladığı eylem planlarına kesinlikle inanıyorum. Çevre coğrafyada oluşan pek çok olumsuzluğa rağmen iç piyasada olumsuz bir gelişme yok. Türkiye'nin kendi iç dinamiklerinden kaynaklanan büyüme potansiyelini hayretle izliyorum. Bunu bir takım politikalar ve istikrar destekliyor. Sanayi üretiminde son açıklanan rakamlarda büyük düşüşler yok" dedi.
Sabah