Aya Yorgi betonlaşıyor: Çeşme Belediyesi yeni imar planlarına itiraz edecek!
Çeşme’nin dünyaca ünlü koyu Aya Yorgi'deki yapılaşma planlarına Çeşme Belediyesi itiraz edecek. İşte ayrıntılar...
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Çeşme’de bulunan dünyaca ünlü Aya Yorgi Koyu ile ilgili imar planları akıya çıkarıldı. Söz konusu planlara göre, 400 bin metrekarlik alanın yapılaşma koşulları yeniden oluşturuldu.
Cumhuriyet Gazetesi'nden Yusuf Körükmez'in haberine göre; planlarla beraber alanın statüsü “rekreasyon alanı”ndan “konut ve ticaret alanı” yapıldı. Planlama alanının yaklaşık 70 bin metrekarelik alanı özel şahıslarınken, geri kalan kısmı da Maliye Hazinesi, İller Bankası ve Çeşme Belediyesi’ne ait. Alanın bir bölümü de birinci derece doğal sit ve üçüncü derece arkeolojik sit alanında yer alıyor.
KAMU YARARI BULUNMUYOR
Aktarılan detaylara göre, planlarda 7 bin 775 metrekarelik günübirlik tesis alanı 815 metrekareye düşürülürken, 14 bin 132 metrekarelik turizm tesis alanı da 21 bin 93 metrekareye çıkarıldı.
Trafo, otopark ve yol alanlarının da belirlendiği planlara göre, alana 394 villa tipi konut yapılabilecek. Söz konusu değişiklikle birlikte, kamuya ait alanların satışa çıkarılmasının önü açıldı.
Çeşme Belediye Başkanı Lâl Denizli, konu ile ilgili konuştu ve planlara itiraz edeceklerini dile getirdi. "Daha önce rekreasyon alanı olan bölgenin konut ve ticaret imarına dönüştürüldüğü görülmektedir. Yapılan değişikliğin hiçbir kamusal fayda dayanağı bulunmamaktadır. Plan kent genelinde bütüncül bir ihtiyaçtan doğmamakta ve bütüncül bir yaklaşımla ele alınmamaktadır" diyen Denizli, yerel yönetimin görüşü alınmadan yapılan bu plana belediye olarak karşı olduklarına ve gerekli yasal yollara başvurulacağına dikkat çekti.
Çevre Derneği Başkanı Ahmet Güler de planların turizmi de olumsuz etkileyeceğinin altını çizdi ve şunları söyledi:
"Çeşme’ye gelenler hala biraz yeşili, biraz denizi bulunuyor diye geliyor. Bu turizme nagatif etki edecektir. Burada beton blokların yapılması insanları kaçıracaktır. Büyük bölümü de kamuya ait alan. Bir yandan Danıştay, Çeşme’ye zarar vereceği nedeniyle Çeşme Projesi’ni durduruyorken arka kapıdan bu tür plan değişiklikleri ile Çeşme’de yeni yapılaşma alanları belirleniyor."
Güler, kamusal alanların satışa sunularak özelleştirileceğini vurguladı ve "Bu bölgelerde rezidanslar inşa edilecek. Kamu gelir elde edilecek ancak zararı daha fazla olacak. Bizim beklentimiz Çeşme Belediyesi’nin bu planları yargıya götütmesi ancak Çeşme Yarımada Çevre Derneği olarak da hem planlara itiraz edeceğiz hem de dava açacağız. Çeşme’ye kıymayalım" ifadelerini kullandı.
İnşaat sektörü sıkıntılı süreçten geçiyor! Konut kredi faizi yüksek ve ulaşılabilir değil!