Ekonomi

Ayakkabı ihracatında rekor! Global markalar Türkiye’de üretime geçiyor!

Ayakkabıda ihracat miktarı geçen yıla göre yüzde 20 artış gösterdi. Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Berke İçten, sektörün 70 ülkeye ihracat yaptığını bildirdi. Eksposhoes Ayakkabı Saraciye ve Moda Fuarı”nda önemli açıklamalarda bulunan Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Berke İçten, Türkiye’de gerçekleşen 550 milyon çiftlik üretim miktarının 340 milyon çiftinin ihraç edildiği bilgisini verdi

 

Antalya'da gerçekleştirilen “14. Eksposhoes Ayakkabı Saraciye ve Moda Fuarı”nda önemli açıklamalarda bulunan Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Berke İçten, Türkiye’de gerçekleşen 550 milyon çiftlik üretim miktarının 340 milyon çiftinin ihraç edildiği bilgisini verdi.

2022 yılını 1,2 milyar dolarlık ihracat rakamıyla tamamladıklarını bildiren İçten, “2023 yılında da yola artışla devam ettiklerini kaydetti. Bu yılın ilk 3 aylık döneminde 2022’nin aynı dönemine göre ihracat miktarında yüzde 20 oranında artış meydana geldiğini vurgulayan Berke İçten, "2023 yılı ilk çeyreğinde 392 milyon dolarlık ihracat miktarını yakalamış durumdayız. Geçmiş yıllarla kıyaslandığında bir rekora doğru gidiyoruz.  Bu artış inşallah devam ederse 2023’ü 1,4 milyar dolarlık bir düzeyde kapatacağımızı tahmin ediyoruz” dedi.

 

Yurt içinde yapılan ve yurt dışındaki fuarların ihracata dikkate değer katkılarda bulunduğunu anlatan  İçten, bu nedenle de ihracattaki artış için üretici firmaları yurt dışından alıcı şirketlerle buluşturmak için çalıştıklarını kaydetti.

TÜRKİYE’NİN DÜNYA ÖLÇEĞİNDE POTANSİYELİ VAR

Berke İçten ayakkabı üretimi alanında Türkiye'nin dünya ölçeğinde önemli bir potansiyeli bulunduğunun altını çizerek, dünyada ayakkabı sektörü söz konusu olduğunda ülkemizin 6’ıncı büyük üretim merkezi konumunda bulunduğunu söyledi.

İçten, “Yıllık baz alındığında 550 milyon çift üretim kapasitemiz bulunuyor. Bu nedenle de Avrupa'nın en büyük üretim noktası konumundayız.  Pandemi döneminde daha da yükselen taleple ayakkabı sektörümüz kendisini yenileme sürecine girerek yoluna devam ediyor. Bugün sektör olarak 70'e yakın ülkeye ihracatımız bulunuyor ve bu ülkeler arasında Avrupa Birliği ülkeleri ilk sıralarda yer alıyor.  Avrupa’yı Ukrayna, Rusya, Orta Asya ülkeleri takip ediyor. Toplamda 550 milyon çift ayakkabı üretim kapasitemizin 340 milyon çiftini ihraç eden, bu şekilde değerlendiren bir sektörüz” diye konuştu.

GLOBAL MARKALAR TÜRKİYE’DE ÜRETİYOR

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Berke İçten,  özellikle deri ayakkabı söz konusu olduğunda Türkiye’nin çok ciddi üretim kapasitesine sahip bulunduğunu ifade ederek, bu alanda iddialı ülkelerden Portekiz, İspanya gibi ülkelerle sıkı rekabet gerçekleştirdiklerin aktardı.

İçten, Çin ve Hindistan gibi ülkelerin de geniş bir üretim kapasitesine sahip olduğuna dikkat çekerek, “Ancak Türkiye, kalite bakımından çok daha iyi ve fiyatta daha fazla rekabetçi pozisyonda. Deri ayakkabı üretiminde iddialı olduğumuz gibi spor ayakkabı kategorisinde de son yıllarda ciddi gelişmeler meydana geliyor. Global ölçekte ve önemli markalar Türkiye'ye yatırım gerçekleştiriyorlar ve bu durum bizim için sevindirici bir gelişme" dedi.

Nefes alamayacak duruma geldiler…İhracatçı mevzuat değişikliklerinden şikayetçi!

Kiracıların işi zor… Kira artışı geçen yıla göre yüzde 197 yükseldi!

Dünya Bankası’ndan önemli uyarı…Bazı ülkeler küresel göçe bağımlı hale gelecek!